ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО АКЛІМАТИЗАЦІЮ? #1

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО АКЛІМАТИЗАЦІЮ?

Причини акліматизації

Найчастіше акліматизація виникає під час літніх відпусток у дітей, коли вони вирушають разом з батьками на море чи до країн з відмінним від звичного кліматом (наприклад, із північних широт у південні, із сухого клімату до вологого). Різкі зміни обставин та часових поясів відображаються на загальному стані. Малюки страждають від цього важкіше, ніж дорослі, через несформований імунітет. Лікарі радять батькам давати дітям відпочити та відновити сили після тривалої дороги. Перший день варто присвятити прогулянкам поблизу нового місця проживання.

Прояви акліматизації в залежності від зовнішніх факторів

Акліматизація у дітей проявляється у симптомах різної сили. Перші ознаки такого стану з’являються через 2 доби після переїзду (хоча це може відбутися й пізніше). Зазвичай під час акліматизації у дітей спостерігається нудота та блювання, підвищення чи зниження тиску, слабкість, апатія, поява страхів, тривожності. Цей період супроводжується незначним підвищенням температури. Таким чином організм реагує на зміни в навколишньому середовищі. Саме тому в дорогу варто брати жарознижуючий засіб на випадок, коли температура перевищить 38,5 градусів. Якщо її показники нижче, то будь-які міри зайві. Найімовірніше температура знизиться протягом доби.

У дітей акліматизація триває 6-7 днів. Вважається, що на ступінь її тяжкості впливає віддаленість місцевості від рідного міста чи села. У цей період значно знижується імунітет, тому організм не здатен повноцінно протистояти вірусам та інфекціям. Може спостерігатися загострення хронічних хвороб.

Процес акліматизації розділяють на кілька стадій:

  1. Початковий період. Він може проходити без явних зовнішніх ознак. Тіло людини готується до зміни кліматичних умов.
  2. Період високої реактивності. Стан різко погіршується, проявляються перші ознаки акліматизації.
  3. Вирівнювання. Стан поступово нормалізується. Всі функції організму відновлюють свою роботу.
  4. Період повної акліматизації. Спостерігається при зміні постійного місця проживання. Він триває від кількох місяців до кількох років.

Незважаючи на всі негативні сторони, акліматизація сприяє розвитку здатності організму пристосовуватись до нових умов. Її дія схожа на загартування, і кожна наступна адаптація до нових умов проходитиме легше.

Батькам, які планують відпустку за кордоном із перетином кількох часових поясів, варто підготуватися заздалегідь. Краще розпочати з коригування графіку підйому та відходу до сну. За кілька тижнів до запланованої поїздки необхідно змістити режим малюків на 30-60 хвилин. Під час відпочинку краще дотримуватися традиційного розпорядку дня. Добре, якщо діти будуть вживати звичайну воду замість соків, коктейлів, газованих напоїв. Тим, хто не впевнений у якості води з-під крану чи з джерел, варто надати перевагу бутильованим варіантам. Давати дітлахам будь-які медичні препарати без консультації лікаря не можна. На думку спеціалістів Медікавер, такі заходи допоможуть малюкам краще перенести акліматизацію.

Схоже