Грудне вигодовування в умовах війни

Годування грудьми - це велика перевага у такий час, адже саме молоко дає поживні речовини та мінерали малюку, а також має заспокійливу дію за рахунок тісного контакту матері та дитини.

Що варто робити аби не втратити лактацію в такий важкий час?

- Перш за все, зосереджуйтесь на собі та дитині. Головні задачі мами зараз - безпека, спокій та харчування малюка. Якщо ви не будете дбати про себе, то спокій та захищеність дитини також під питанням;

- Не соромтесь попросити щось додатково - тепліше і зручніше місце для відпочинку, додаткову порцію їжі чи допомогу з догляду за малюком. Ви потребуєте більше умов, щоб подбати про дитину. І не варто боятись попросити про допомогу;

- Якщо маєте можливість, не нехтуйте безпекою. Виїжджайте з дитиною з гарячих точок чи неспокійного місця при першій можливості;

- Намагайтесь зберегти лактацію. Прикладайте дитину до грудей частіше, старайтесь не підгодовувати малюка сумішами, а давайте молоко за потреби.

 

Ви маєте розуміти, що перехід на годування сумішами має кілька негативних моментів.  Перш за все, малюк отримуватиме менше корисних речовин і не відчуватиме себе цілком безпечно, адже саме контакт з мамою під час годування для нього найтісніший. По-друге, в час війни є дефіцит з постачанням речей першої необхідності, тому  суміші може не бути під рукою. 

 

Дбати про збереження лактації - це важливий крок для кожної мами. Так як для дитини це не лише харчування, але й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке зараз дуже необхідне як для малюка, так і для його мами. Крім того, грудне вигодовування – один із тих елементів, які навіть тепер, на війні, дають змогу врятувати та виростити здорових дітей.

 

Для збереження та стимуляції грудного вигодування допоможуть наступні поради:

- Годуйте малюка на вимогу. Йому потрібно не лише харчування, але і контакт з мамою, який заспокоює. Тому якщо дитина вимагає груди зайвий раз - годуйте; 

- Пийте достатньо рідини - питна вода, зелений чай чи трав’яні напої;

- За можливості, ваше харчування повинно містити достатньо білка та овочів;

- Годувати малюка варто часто : кожні 1-1,5 години, та впродовж нічого сну від 2-3 разів. Якщо бачите, що молока забагато - зціджуйте та давайте іншим діткам. Адже це, перш за все, ваше здоров’я.

  

Як допомогти мамі з маленькою дитиною в умовах бомбосховищ та укриттів?

- Виділяйте їм більш тепле місце, адже від холоду та стресу процес лактації може порушитись;

- Якщо є можливість, пожертвуйте частиною їжі та води для мам, адже від їх здоров’я залежить і самопочуття малюка;

- Підтримуйте жінок морально. Допомагайте з доглядом дітей, розважайте і дайте мамі можливість поспати пару годин;

- Якщо ви маєте змогу, то налагодіть контакт із гуманітарною допомогою, аби жінка мала памперси та догляд за малюком.

 

Окрім того, від правильного прикладання залежить і весь процес годування. Саме тому, наші консультанти з грудного вигодовування допомагають майбутнім мамам навчитись цього процесу.

Розказують на лекціях як правильно прикладати до грудей, які позиції зручні для годування та які особливості можуть спостерігатись у різних станах.

  

Якщо вам потрібна консультація лікаря, звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

 

А також запрошуємо всім майбутніх мам на лекції від професіоналів з різних галузей у Медичний центр Медікавер.

Для уточнення деталей звертайтесь за телефоном 0 800 305 911. 

Схоже