ХТО В ДОМІ ГОЛОВНИЙ? ЯК ЗМІНЮЮТЬСЯ СТОСУНКИ ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ #1

ХТО В ДОМІ ГОЛОВНИЙ? ЯК ЗМІНЮЮТЬСЯ СТОСУНКИ ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ

Тепер мама!

У молодої мами абсолютно змінюється звичний режим дня і ночі. Увесь її світ крутиться довкола маленької дитинки, яка потребує опіки і тепла. І все це дуже приємно. Однак через велику кількість щоденних обов’язків та перевтому жінка практично не має часу на себе, власні хобі та спілкування з друзями. У цей момент вона потребує підтримки, як ніколи. І тому дуже важливим є розуміння з боку чоловіка та рідних.

Щоб якомога швидше налагодити свої будні з малятком та бути задоволеною собою, варто:

  • навчитися планувати свій день;
  • вставати рано – до того, як прокинеться чоловік та дитина, щоб мати час на себе (зарядка, макіяж, цікава книжка...);
  • використовувати денний сон дитини, щоб і собі відпочити; дозволяти чоловіку та дідусям-бабусям допомагати у догляді за малюком.

Не все так просто для тата... Коли молодий тато вперше в житті бачить свого новонародженого малюка, у нього повністю змінюється світовідчуття. Новоспеченого батька переповнюють змішані почуття радості, гордості, любові та... страху. Тато боїться, що не впорається і навіть випадково може зашкодити своєму малюкові. А ще чоловік зіштовхується з іншими проблемами:

  • Новий розпорядок дня для чоловіка, виявляється, прийняти набагато складніше, ніж жінці.
  • Виникають труднощі в інтимному житті. Від люблячого чоловіка потрібно доволі багато сил, терпіння і такту, щоб відновити інтимні стосунки з дружиною.
  • З’являються ревнощі до дитини. Дуже часто батько починає ревнувати дружину до дитини, тому що маляті, особливо впродовж перших місяців життя, уваги дістається набагато більше, а на спілкування з чоловіком у молодої мами просто не вистачає сил.

Щоб якомога краще пристосуватися до нових умов, татові потрібно усвідомити, що він має унікальну можливість бути прикладом для свого нащадка, він точно зможе «вирости в очах» своєї дружини, якщо допомагатиме їй у вихованні та догляді за маленьким дивом.

Злети і падіння у відносинах після народження дитини

Народження дитини – це перевірка на міцність сім’ї. Якщо раніше у подружжі панували здебільшого романтичні стосунки, то тепер їх об’єднує ще й почуття взаємної відповідальності за малюка і відчуття єдності, пов’язані з появою нового члена сім’ї. Потреба у взаємній турботі й увазі лишаються, але втома, безліч невідкладних справ відсувають вираження любові. Така ще нещодавня прихильність одне до одного відходить на другий план. Через це молода мама може відчувати себе покинутою і не коханою, а молодий тато – ревнувати дружину до малюка. Накопичені негативні переживання в підсумку можуть призвести до образ, взаємних звинувачень, а часом і до серйозних конфліктів. Батькам варто пам’ятати, що виникнення таких ситуацій є можливим, і це природно. І щоб вони не провокували сімейні кризи, варто:

  • розподілити обов’язки кожного, щоб зменшити кількість можливих взаємних образ і звинувачень;
  • спланувати час так, щоб ніхто з молодих батьків не відчував себе в ізоляції від інших людей і від життя в цілому;
  • відкрито обговорювати негативні переживання, оскільки саме так найлегше вирішити конфлікти, які виникатимуть.

Спільними зусиллями молоді батьки знайдуть багато цікавого у нових ролях – мами і тата. Головним у сім’ї таки стане маленька дитина, яка найбільше потребуватиме батьківської уваги. Завдання для батьків – творити дружню і повноцінну сім’ю, в якій просто трохи змінилися пріоритети. А довірливе та відкрите спілкування, обговорення спірних питань і сумнівів допоможе найкраще подолати проблеми і конфлікти, пов’язані з народженням такого бажаного і найкращого у світі малюка.

А на додаток – кілька міфів-порад, які, сподіваємося, допоможуть вам ставати мудрими та турботливими батьками.

П’ять найпоширеніших міфів про немовлят

Міф №1. Немовлята не дають спати батькам. Грудне вигодовування та спільний сон вирішують це питання на сто процентів. Сплять усі: мама, тато і немовля.

Міф №2. Немовлята постійно плачуть. У немовлят є один-єдиний спосіб повідомити світу про свої проблеми – плач. Тому якщо дитина плаче, треба розібратися, в чому проблема, і намагатися вирішити її.

Міф №3. З немовлятами потрібно постійно бавитись і розважати їх. Насправді ж немовлятам завжди треба приділяти увагу, при цьому вони абсолютно не потребують безперервної вашої присутності. Практично з народження можна і потрібно використовувати слінг, який у буквальному сенсі розв’язує батькам руки. А дитина в слінгу чудово розвивається, спостерігаючи за тим, що робить і куди ходить мама.

Міф №4. Дитина в сім’ї = великі витрати. Немовляті взагалі нічого не потрібно, крім уваги та любові батьків. Ліжечко, візочок, підгузки – діти чудово ростуть, вживаючи найменше предметів. Одяг і пелюшки потрібні, але і їх (якщо фінансове становище не дуже) не обов’язково купувати. У багатьох є родичі та друзі з дітьми трохи старшого віку, які з задоволенням поділяться вживаним, але ще цілком хорошим дитячим одягом.

Міф №5. Немовлята постійно хворіють. Маленькі діти на повному або частковому грудному вигодовуванні, що знаходяться вдома з мамою або нянею, практично не хворіють. Винятком є діти, у яких є брати і сестри, що недавно почали відвідувати дитячий садок, – вони часто хворіють самі й заражають малюків. Але і в цьому випадку дітки хворіють рідше, оскільки їхній імунітет постійно зміцнюється завдяки грудному вигодовуванню. Батькам важливо вчасно проконсультуватися з педіатром, налагодити між собою довіру та взаємоповагу. Адже це впливатиме найперше на емоційне здоров’я дитини. Індивідуальний підхід до вашої дитини, профілактичний та диспансерний огляд запропонують вам у медичному центрі «Інтерсоно Медікавер груп». Лише лікар-педіатр визначає підхід до лікування і проводить динамічні спостереження за станом дитини.

Схоже