Я думаю, що в мене ПТСР

Будь-хто з нас коли-небудь переживав травматичну подію - страшний досвід, який мав на нас глибокий емоційний вплив. Минає час, ваш шок і страх можуть зникнути. Але що, якщо ви не можете позбутися тривоги, безсоння та спогадів, які випливають із минулої психологічної травми? Можливо, у вас посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). 

ПТСР - це проблема з психічним здоров’ям, яка іноді виникає у людей після того, як вони пережили небезпечну для життя подію, як-от війну, зґвалтування або автомобільну аварію, насильство в дитинстві або домашнє насильство, вплив травмуючих подій на роботі чи в школі, серйозні інциденти, пов’язані зі здоров’ям, і негативний досвід пологів.

 

Які основні симптоми ПТСР?

Щоб поставити діагноз посттравматичного стресового розладу, доросла людина повинна мати перераховані нижче ознаки протягом принаймні 1 місяць:

Нав’язливі спогади 

- Повторювані небажані тривожні спогади пережитих подій;

- Тривожні сни з кошмарними сценами ситуацій, учасником яких була людина.

Cпогади можуть бути настільки яскравими, що люди відчувають, що знову переживають травматичний досвід або бачать його на своїх очах.

Уникання 

- Уникання людей, місць, видів діяльності, об’єктів і ситуацій, які можуть викликати тривожні спогади; 

- Намагання не згадувати або не думати про травматичні події. 

Негативні зміни в мисленні та настрої

- Негативні думки про себе, інших людей чи світ;

- Відчуття безнадійності щодо майбутнього;

- Проблеми з пам'яттю, в тому числі не запам’ятовування важливих аспектів травматичної події;

- Труднощі в підтримці близьких стосунків;

- Відчуття відірваності від родини та друзів;

- Відсутність інтересу до занять, які колись подобалися;

- Труднощі з переживанням позитивних емоцій;

- Почуття емоційного заціпеніння.

Зміни фізичних та емоційних реакцій

- Посилена реакція переляку;

- Постійна настороженість щодо небезпеки;

- Саморуйнівна поведінка, наприклад, вживання великої кількості алкоголю, наркоманія або занадто швидка їзда на автомобілі;

- Дратівливість, спалахи гніву або агресивна поведінка;

- Переважне почуття провини чи сорому.

 

Чи може бути ПТСР у дітей?

На жаль, ПТСР може вражати і дітей. Діти з ПТСР можуть мати схожі симптоми з дорослими, наприклад, проблеми зі сном і нічні жахіття, втрата інтересу до занять, які їм раніше подобалися. Також у дітей з ПТСР ви можете помітити відтворення травматичної події або аспектів травматичної події через гру.

 

Коли звертатися за медичною допомогою?

Це нормально, коли після травматичної події виникають негативні та заплутані думки, але у більшості людей вони минають протягом кількох тижнів.

Якщо у вас є тривожні думки та переживання з приводу травматичної події протягом більше місяця, якщо ці переживання важкі, або ви відчуваєте, що негативні думки контролюють ваше життя, зверніться до спеціаліста з психічного здоров’я - психіатра, психотерапевта.

ПТСР – це важкий стан, але при правильній допомозі одужання можливе. Якщо ви або ваша близька людина живете з посттравматичним стресовим розладом, для отримання консультації спеціаліста з психічного здоров’я Медікавер зверніться за номером 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже