ЯК ВІДНОВИТИСЯ ПІСЛЯ СВЯТКОВИХ ЗАСТІЛЬ. ПОРАДИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА #1

ЯК ВІДНОВИТИСЯ ПІСЛЯ СВЯТКОВИХ ЗАСТІЛЬ. ПОРАДИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА

Якщо ви відчуваєте, що переїли, важливим є швидко повернути стан організму з режиму «стресу» у режим «нормальної роботи». Адже при переїданні перевантажується не лише шлунково-кишковий тракт, але й гепатобіліарна система (печінка, жовчовивідні протоки, жовчний міхур). При надходженні надмірної кількості їжі, яка найбільше нам смакує (а це, зазвичай, багатокомпонентні страви: наприклад, голубці, підливи з борошном та різноманітні салати з майонезом), травна система не в змозі якісно виконувати свою роботу. Якщо таке переїдання триває більше одного дня, їжа залягає в кишківнику та не перетравлюється.

Чому відбувається перевантаження?

Кожен відділ у травному тракті виконує свої завдання. Наприклад, шлунок та дванадцятипала кишка відповідають здебільшого за білкову їжу, вони повинні її розщепити, щоб потім у тонкому кишківнику вона віддала свої цінні мікроелементи та компоненти організму. Жовчний міхур та печінка відповідають за перетравлення жирів. А підшлункова залоза – за вуглеводи. Звісно, функції цих органів у перетравленні цінних компонентів є значно ширшими, але загалом кожен орган має свою ключову функцію. І коли надходить звична для нас кількість їжі, організм працює «за ланцюгом»: після того, як наприклад шлунок виконав своє роботу, він може відпочити, а працювати починає наступний відділ.

Коли ж їжа надходить безперервно, робота йде постійно, шлунково-кишковий тракт знесилюється і з часом не знаходить ресурсу, щоб належним чином виконувати свою роботу та, в результаті, не довиконує її на 25-50%. Якщо є ще супутні хронічні захворювання, знесилення приходить швидше. Внаслідок цього велика частка їжі переходить із одного відділу до іншого лише частково перетравленою. Врешті вона потрапляє до товстого кишківника обробленою не належним чином.

Товстий кишківник – дуже важлива частина шлунково-кишкового тракту, який відповідає не лише за належну очистку організму, але й за вироблення необхідних вітамінів (зокрема вітамінів групи В), ряду ферментів, сполук, необхідних для здорової життєдіяльності. Коли до нього потрапляє необроблена їжа, він не може взяти з неї усі корисні елементи, а також – не здатен просувати її зі звичною швидкістю, і рух мас кишківником гальмується. Необроблені харчові маси починають “бродити” в лужному середовищі кишківника. Це призводить до здуття та порушення мікробіоценозу (співвідношення кількості корисних й шкідливих бактерій). Патогенні бактерії (грибки та умовно-патогенна флора) згодом призводять до порушення цілісності стінок кишківника і зумовлюють потрапляння токсичних елементів у кров, що спричиняє розвиток запального процесу в організмі. Таким чином, систематичне переїдання призводить до необоротних змін.

Що робити після переїдання?

Відповідь – допомогти організму повернути форму самостійно. Для цього в наступні після переїдання дні, перш за все, необхідно випивати не менше 1,5 літри звичайної (негазованої) води. Якщо ви переїли жирною їжі, додайте у воду сік лимона (половина лимона на 1 літр води). Якщо зловживали вуглеводною їжею, вода повинна бути з медом або імбиром (1 ст. ложка меду та 1 ст. ложка натертого сирого імбиру на 1,5 літри води). Якщо ж їжа була білковою, знадобиться вода з куркумою (1 ст. ложка куркуми на 1 літр води) або з огірком (1 середній огірок порізати на 0,5 літри води). Звичайна вода, без жодних додатків, теж буде помічною. Адже організм спершу потрібно очистити від неперетравленої їжі, додати води клітинам, які її недоотримали через погану роботу кишківника, а також, підвищити лімфовідтік (багато лімфатичних вузлів розміщені поблизу товстого кишківника).

Також наступного після переїдання дня варто не влаштовувати розвантаження, а дотримуватися нормальної кількості споживання їжі. Як вже зазначалось, всі неперетравлені рештки залягли у кишківнику – розвантажувальний день ще більше сповільнить їх виведення.

Щоб допомогти кишківнику швидше відновитись, необхідно додати в раціон клітковини. Вона міститься здебільшого в овочах (зокрема, у кабачках, брокколі, цвітній, білокачанній та пекінській капустах, помідорах, огірках, всіх видах салату, селері, гарбузах, а також у буряку та моркві). Клітковина виступить у ролі пребіотика – харчування для мікрофлори товстого кишківника, необхідного для формування цілісної мікрофлори та покращення моторної функції шлунково-кишкового тракту. Також, клітковина створить додатковий об’єм, який, при взаємодії з рецепторами товстого кишківника виведе залишки неперетравленої їжі з організму. Додавання до овочів будь-якої рослинної олії посилить цю функцію додатковим викидом жовчі та прискорить очищення стінок кишківника від слизу.

Що можна їсти?

Хоча б на декілька днів необхідно виключити з раціону глютеновмісні продукти (вироби з пшениці (хліб, манна крупа, макаронні вироби, кус-кус, булгур), страви з паніровкою, продукти, що містять харчові додатки Е150, E160, E411, E471, ковбасні вироби, чіпси, картоплю-фрі, пиво, бульйонні кубики, какао, розчинну каву, продукти з цукром, солодощі, молоко (окрім кисломолочних продуктів).

Харчування повинне складатись із білків, жирів та вуглеводів у такій пропорції: 30%, 10%, 60%. З них, білки – це біле м’ясо, риба, кисломолочний сир (жирністю від 5% до 9%). Їх потрібно споживати до 250 г на день. Жири – виключно рослинні олії (окрім соняшникової): оливкова, виноградних кісточок, лляна, гірчична, шипшинова, розторопші. Їх у раціоні повинно бути не менше 25-30 г на день. Вуглеводи – овочі (включаючи картоплю) та фрукти – від 500 г на день. Не забувайте також про мінімум 1,5 літрів чистої води на день. Така дієта протягом кількох днів ліквідує всі функціональні розлади та очистить організм. А якщо дотримуватиметесь такого раціону харчування постійно, організм вам віддячить.

Загалом, після переїдання слід формувати раціон наступних днів відповідно до кількості шкідливих речовин, які поступили в організм напередодні. Наприклад, якщо ви переїли жирних страв, особливо тваринного походження (холодець, м’ясні підливи, майонез, багато вершкового масла, шкварки тощо), то окрім додавання у наступні дні до раціону рослинної олії (яка стимулюватиме жовчовиділення), переходьте на вегетаріанську дієту із використанням в ролі білків бобів, сочевиці, булгуру та кисломолочного сиру (5-9%). Також додайте до раціону фрукти (але не більше 300 г на день).

Якщо ж ви переїли білкової їжі (м’яса, бобів, сиру, яєць), у наступні дні надайте перевагу крупам (окрім манки та пшона), овочам, овочевим супам з додаванням вершкового масла (до 20 г на день). Якщо ж організм перевантажився простими вуглеводами (пампушками, хлібом, солодощами), тоді відпочинок потрібно дати підшлунковій залозі та дванадцятипалій кишці, ввівши у раціон крупи, не тваринний білок (бобові), рибу (жирну або червону), кисломолочний сир та наземні овочі (не картоплю, буряк, моркву). Фрукти виключаємо взагалі, разом із солодкими напоями та алкоголем. Натомість обов’язково вводимо кисломолочні продукти (від 300 г на день).

Молоко та кисломолочні продукти

Молочні продукти поділяються на, власне, молочні та кисломолочні. І перші, і другі є корисними для організму. Проте після переїдання, особливо тваринними жирами та простими вуглеводами, до раціону потрібно ввести кисломолочні продукти: кефір, йогурт, ряжанку, різноманітні закваски, сир. Саме вони завдяки вмісту корисних бактерій дозволять відновити необхідний баланс мікрофлори товстого кишківника.

Надзвичайною користю серед кисломолочних продуктів відрізняється кефір. Він містить грандіозну базу лактобактерій та інших мікроорганізмів, таких як: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis. Всі ці мікроорганізми живуть у нашому кишківнику, саме вони відповідають за розщеплення вуглеводів, овочів та прискорюють моторику шлунково-кишкового тракту, а отже виводять токсичні речовини. Більшість із них входить до складу пробіотиків. Натомість у кефірі вони мають багатокомпонентний склад. Дослідження довели, що на фоні вживання Lactobacillus acidophilus у складі пробіотичних препаратів, зменшується рівень холестерину в крові. А регулярне вживання кефіру знижує кількість жиру у печінці, тобто призводить до регресії так званої жирової інфільтрації печінки, що є дуже складною патологією. Отже, кефір, однозначно, посідає перше місце серед напоїв, які очищують організм та сприяють відновленню мікрофлори кишківника.

У виробництві ж ряжанки використовують Streptococcus thermophilus, який поглинає й переробляє лактозу, тому застосовується при лактазній недостатності. Він має підкислюючу дію і здатен зупинити бродіння в кишківнику, забезпечуючи бактерицидний ефект щодо патогенних мікроорганізмів. Він також здатний синтезувати і виділяти полісахариди, що робить цей продукт не лише пробіотиком, а й пребіотиком (харчуванням для мікрофлори та джерелом її подальшого відновлення й росту).

Кисломолочний сир є корисним не лише своєю пробіотичною активністю, а й завдяки сечогінному ефекту, що після святкувань є дуже помічне. В умовах стресу організм накопичує воду, що призводить до набряків не лише зовнішніх (обличчя, ноги), а й більш небезпечних – внутрішніх, які тиснуть на органи та заважають їм добре відновитись й почати повноцінно працювати. Крім цього сир містить легкозасвоюваний білок, який після надміру їжі тваринного походження дасть цінні мікроелементи організму та не викличе захисну реакцію після переїдання у вигляді білкового незасвоєння. Ще сир містить дуже цінні для організму вітаміни В1, В2, РР, С, та кальцій.

Щодо йогуртів, то вони бувають різними. Є йогурти з лактобактеріями, є з біфідо-, є зі спорами бактерій, які мають тонізуючий ефект для організму та допомагають йому самостійно відновити сили. Важливо не помилитись із вибором потрібного виду йогурту, тому що не всі бактерії є однаково корисними. А безконтрольне вживання певного виду бактерій може призвести до гіперфункції кишківника.

Наприклад, Bifidobacterium animalis є корисною при закрепах, покращує моторику травного каналу і дозволяє не лише швидко очистити товстий кишківник від поганих бактерій, а й навчити його в подальшому самостійно боротись з умовно-патогенною флорою. Lactobacillus casei imunitass дозволяє підвищити імунітет кишківника, а при регулярному застосуванні захистять стінки кишківника на випадок святкових переїдань.

Надавайте перевагу йогуртам власного приготування або ж без вмісту фарбників й консервантів. І вживайте не більше 500 г йогурту на день, час від часу роблячи перерви: після місяця щоденного вживання йогурту з одним типом бактерії необхідно зробити перерву.

Схоже