Наближається період активності кліщів

Ось і прийшла довгоочікувана весна! Всі ми з нетерпінням чекаємо на прогулянки на природі. Однак, щоразу, коли ми їдемо до лісу, гуляємо в парку чи працюємо в саду або на подвір’ї, поруч чатує небезпека - кліщі. 

За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку із укусами кліщів по медичну допомогу звертаються в середньому близько 20 тис. людей. Кліщі активні з ранньої весни і до пізньої осені, найвища їх активність припадає на квітень-травень та серпень-вересень.  

Кліщ нападає на свою жертву, сидячи у траві, або на гілках кущів, рідше – з землі. Побутує думка, що кліщі можуть стрибати на свою жертву з дерева. Однак вона не відповідає дійсності - адже кліщі не здатні стрибати, позаяк вони належать до членистоногих тварин, а не до комах.

Кліщ ретельно і довго шукає місце укусу, обираючи ділянки тіла із ніжною шкірою. Тому можна встигнути зняти кліща з тіла чи одягу, до того як він вкусить. Укус кліща є практично безболісним: кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, при цьому виділяючи анестезуючу рідину. Через кілька днів в місці укусу з’являються набряк, почервоніння, свербіж, а сам кліщ збільшується в розмірах. Укус можуть спричинити і зовсім маленькі, майже прозорі і малопомітні німфи кліщів - статевонезрілі форми, які часто залишаються непоміченими на шкірі і одязі.

Кліщі - переносники збудників вірусних і бактеріальних захворювань, зокрема рикетсіозів, що можуть вражати людей та тварин. Найнебезпечнішими є такі захворювання, як енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма). Проте не завжди укус кліща означає, що ви інфікувалися. Однак, чим довше кліщ залишається присмоктаним до шкіри людини, тим вища імовірність зараження.

Що робити в разі укусу кліща?

Видалити кліща слід якнайшвидше, адже чим більше часу пройшло від моменту присмоктування кліща, тим вища імовірність зараження. Візуально про цей час можна судити, виходячи з розмірів кліща, які поступово збільшуються. 

Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

1. Потрібно негайно звернутися до найближчого травматологічного пункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із головною частиною, виконуючи вертикальні рухи пінцетом чи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Доцільно робити це в захисних рукавичках.

Не варто прокручувати кліща, якщо намагаєтесь його витягти. Достатньо просто обережного руху вгору. В жодному разі не слід змащувати кліща олією, спиртом, лаком для нігтів чиі ншими рідинами! Тим більше не слід роздушувати кліща або застосовувати лідокаїн для знеболення ураженої ділянки, оскільки збудники захворюванні містяться в усіх біологічних рідинах кліща, особливо в шлунку, і такі маніпуляції спритимуть вивільненню великої їх кількості.

2. Після видалення кліща необхідно обробити місце укусу антисептичним розчином – йодом, бетадином або спиртом. Якщо в шкірі залишилася частина кліща, не варто через це хвилюватися, натомість її слід видалити стерильною голкою. 

3. Ретельно вимийте руки з милом і обробіть антисептиком.

4. Протягом двох тижнів необхідно щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.

Чи потрібно проводити лабораторні дослідження кліща?

Часто виникає питання, чи варто відносити кліща до лабораторії аби перевірити його на наявність збудників кліщового енцефаліту або бореліозу.

Центр з контролю та профілактики захворювань не рекомендує проводити такі дослідження, оскільки навіть за умови встановлення носійства збудників кліщем, неможливо зробити висновок, що укушена людина і справді заразилася. Позаяк, достеменно невідомо, чи пацієнт здоровий, навіть якщо у кліща не виявили збудників.

Іншими словами, цей метод не є ані ефективним, ані достовірним засобом виявлення інфекцій, що передаються через укуси кліщів.

Ризики укусу кліща

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) - це захворювання, яке найчастіше може розвиватися після укусу інфікованого кліща. 

На що звернути увагу, аби не пропутити перші ознаки хвороби?

Через кілька днів або тижнів після укусу можуть виникати такі симптоми:

– підвищення температури тіла, озноб, біль голови, біль у м’язах та збільшення лімфатичних вузлів;

– характерний шкірний висип, що нагадує за формою коло, з’являється у 70-80% інфікованих. Це коло поступово збільшується і може досягати 30 сантиметрів у діаметрі; такий висип має назву мігруючої еритеми;

– місце висипу може бути теплим на дотик, інколи болить чи свербить;

– під час збільшення коло може нагадувати “бичаче око” із центральним округлим елементом, оточеним кільцем червонуватого кольору;

– висип може з’явитись на будь-якій частині тіла, не обов’язково пов’язаній із місцем укусу кліща.

При перших ознаках характерного висипу терміново звертайтесь до лікаря для консультації і призначення антибіотикотерапії.

Пам’ятайте, що призначати антибіотик та розраховувати його дозування має виключно лікар! Від цього в значній мірі залежить успіх лікування і ваше здоров’я.

Якщо лікування розпочато вчасно, а пацієнт дотримується всіх вказівок лікаря, можна сподіватися на повне одужання.

Вірусний кліщовий енцефаліт - інше серйозне зхворювання, збудник якого переноситься кліщами. На жаль, в Україні існують ендемічні регіони, де вірусний кліщовий енцефаліт трапляється доволі часто. До них належать, зокрема, деякі райони Львівської і Волинської областей. Смертність від кліщового енцефаліту коливається від 2 до 20 % залежно від форми захворювання.

Вірусни кліщовий енцефаліт:

– починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювання і порушення сну.

– уражує центральну нервовусистему, що може призвести до неврологічного дефіциту в майбутньому, інвалідизації, а в окремих випадках – до смерті.

Вірус знаходиться в організмі іксодового кліща, а заразитися ним можна не лише під час укусу кліща, але також при випадковому його розчавленні або розчухуванні місця укусу.

Як уникнути можливого укусу кліща?

1. Якщо подорожуєте в ендемічні зони, за можливості, варто вакцинуватися від вірусного енцефаліту.

2. Відпочиваючи на природі, слід носити одяг, що добре прикриває тіло, на голову слід одягати капюшон або шапку. Найкраще підійде світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити і зняти кліщів 

3. В часі прогулянки необхідно періодично оглядати себе, дітей і домашніх улюбленців, якщо вони гуляють із вами, аби виявити і зняти кліщів.

4. Якщо плануєте розкладати намети на природі, потрібно звільнити місце від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м, обирати сухі ділянки.

5. Використовуйте репеленти, що відлякують кліщів для обробки одягу та тіла. Препаратами варто користуватися згідно інструкції, купувати - лише в аптеках чи спеціалізованих магазинах.

6. При поверненні додому необхідно одразу зняти і ретельно оглянути свій одяг, себе, дітей і домашніх тварин на предмет наявності кліщів, приділяючи особливу увагу підколінним, паховим і пахвовим ділянкам, волосистій частині голови. Не варто залишати одяг біля ліжка чи спати у ньому, натомість, його слід випрати і випрасувати. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Пам’ятайте також, що кліщі можуть потрапити до помешкання на шерсті домашніх тварин, наприклад, собак, а згодом вкусити вас чи вашу дитину. Ретельно обробляйте своїх домашніх улюбленців засобами профілактики від укусів кліщів згідно порад вашого ветеринара і регулярно оглядайте їх з метою виявлення паразитів.

7. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

Найкращий спосіб захистити себе – дотримуватися усіх доступних правил профілактики! 

Якщо ж вберегтися все ж не вдалося, і стався укус кліща – не панікуйте! Зверніться до лікаря, який допоможе мінімізувати можливі несприятливі наслідки! 

Кваліфіковані лікарі Медікавер завжди готові допомогти вам вберегтися від неприємних наслідків укусів кліщів і запобігти можливим ускладненням!

Як записатись на прийом?

Признач зустріч з лікарем в зручний для себе спосіб:

- За телефоном 0 800 305 911

- На рецепції Medicover центру

Схоже