Літній раціон: що варто їсти у спеку?

Влітку наш організм потребує високий рівень зволоження, проте не завжди у спеку хочеться їсти.

Прийоми їжі стають коротшими, порції зменшуються, а інколи й взагалі рідина може замінити повноцінний прийом їжі.

Проте такий метод не лише шкодить здоров`ю, але і не втамує ваш голод. Навіть якщо на дворі спекотна погода, то не варто виключати продукти з раціону. Щоб не відчувати тяжкості, то вживайте фрукти та овочі, легкі каші та менше важких та жирних продуктів.

Багато людей можуть бути вразливими до високих температур. Серед них — люди похилого віку (особливо старші 75 років), маленькі діти, вагітні жінки, особи з певними хронічними захворюваннями (ожиріння, діабет, серцево-судинні, ниркові хвороби тощо), а також ті, хто тривалий час перебуває або фізично працює просто неба.

 

Щоб допомогти собі подолати спеку, важливо вживати достатню кількість рідини. При цьому потрібно дотримуватися простих правил:

- Майте вдома достатній запас води. Зважайте на можливі проблеми із централізованим водопостачанням у воєнний час;

- Дослухайтеся до себе: щойно відчуваєте спрагу — пийте. Так організм подає сигнал про необхідність відновлення водного балансу;

- Дотримуйтеся норм споживання рідини: 2-2,5 літри на добу;

- Вашим головним джерелом рідини має бути звичайна питна вода (без кислого, лужного, гіркого або іншого присмаку внаслідок надмірної мінералізації);

- Обмежте вживання фруктового соку до 150-200 мл на добу. Варто відмовитися від солодких, і особливо алкогольних напоїв;

- Не варто їсти у спеку жирну на смажену їжу, ковбаси, фаст-фуд, солодощі,  така їжа перевантажує травну систему, погіршує роботу печінки;

- Рослинні продукти, зокрема овочі, фрукти та ягоди, бобові і злакові, насіння та горіхи мають залишатися основою здорового харчування й у спекотні дні; 

- Їжа має бути такою, яка легко засвоюється та не потребує великої кількості ферментів. Це, наприклад овочеві холодні супи, окрошка на кефірі, гаспачо;

- Серед білкових продуктів слід надавати перевагу вареним курячим яйцям, омлетам, паровим або запеченим котлетам з птиці та риби, сочевиці;

- Вживайте більше овочів та салатів – це забезпечує організм мікроелементами та вітамінами, які людина втрачає під час потовиділення у спекотні дні;

- Якщо хочете поласувати морозивом, надавайте перевагу ягідним сорбетам.

  

Пам’ятаймо, що огірки, кавуни, цибуля, селера, шпинат та різноманітна зелень сприяють гідратації. 

Контролюйте об’єми страв і їхню кількість, не переїдайте, адже це напевно погіршить вашу здатність адаптуватися до спеки.

 

Зважайте також на загальні поради за високої температури довкілля:

- Подбайте про людей, особливо вразливих до спеки, надайте їм необхідну допомогу, забезпечте для них прохолодні умови в оселі та достатню кількість води;

- Перебуваючи вдома, варто завісити вікна, особливо ті, що розташовані зі сонячного боку будинку;

- Якщо надворі прохолодніше, ніж у помешканні, робіть провітрювання.

- Виходячи у справах або на прогулянку, тримайтеся затінку та намагайтеся більше перебувати у прохолодних місцях, носіть панаму чи капелюх із широкими полями;

- Уникайте перебування під сонцем між 11:00 та 15:00 годинами.

- Ніколи не залишайте нікого, особливо дітей, людей похилого віку і тварин у зачинених транспортних засобах;

- Плануючи фізичну активність, обирайте для тренувань ранок або вечір.

 

Дотримуючись цих рекомендацій, ви знижуєте ризики погіршення самопочуття протягом днів, коли ми маємо на термометрі показники вищі за 30 градусів за Цельсієм. Проте, якщо ви відчуваєте, що висока температура все ж призвела до значних негативних наслідків для вашого здоров’я — не зволікайте і терміново звертайтеся по телефону 0 800 305 911.

Бережіть себе! 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже