Меланома шкіри

Меланома - найсерйозніший тип раку шкіри, який розвивається в клітинах (меланоцитах), які виробляють меланін — пігмент, який надає шкірі колір. Меланома також може утворитися в очах і, рідко, всередині тіла, наприклад, у носі або горлі.

Точна причина всіх меланом незрозуміла, але вплив ультрафіолетового (УФ) випромінювання сонячного світла або ламп для засмаги підвищує ризик розвитку меланоми. Обмеження впливу УФ-випромінювання може допомогти знизити ризик розвитку меланоми.

 

Симптоми

Меланома може розвиватися в будь-якому місці вашого тіла. Найчастіше вони розвиваються на ділянках, які були під впливом сонця, таких як спина, ноги, руки та обличчя.

Меланома також може виникати в місцях, які не отримують багато сонячного світла, таких як підошви ніг, долоні та нігтьове ложе.

 

Першими ознаками та симптомами меланоми часто є:

- Зміна наявної родимки;

- Поява нового пігментованого або незвичного на вигляд новоутворення на вашій шкірі;

- Меланома не завжди починається як родимка. Це також може виникнути на шкірі, яка виглядає нормально.

 

Звичайні родимки

Звичайні родимки, як правило, мають однаковий колір — наприклад, коричневий, від світло до темно-коричневого або чорний — з чіткою межею, що відокремлює родимку від шкіри навколо. Вони овальні або круглі і зазвичай менше 1/4 дюйма (близько 6 міліметрів) в діаметрі — розміром з гумку олівця.

Більшість родимок починають з’являтися в дитинстві, а нові родимки можуть з’являтися протягом життя. Більшість людей мають від 10 до 40 родимок. З часом родимки можуть змінюватися, а деякі навіть зникнути з віком.

  

Незвичайні родимки, які можуть свідчити про меланому

Щоб допомогти вам визначити характеристики незвичайних родимок, які можуть вказувати на меланому або інші види раку шкіри, подумайте про літери ABCDE:

А для асиметричної форми. Шукайте родимки неправильної форми, наприклад, дві дуже різні на вигляд половинки.

B – неправильна межа. Шукайте родимки з неправильними, виїмчастими або зубчастими межами — ознаки меланоми.

C для зміни кольору. Шукайте утворення, які мають багато кольорів або нерівномірний розподіл кольору.

D - це діаметр, збільшення розміру може вказувати на зміни

E – це еволюція елемента, шукайте зміни з часом, наприклад родимку, яка збільшується в розмірі або змінює колір або форму, поява нових ознак та симптомів, таких як свербіж або кровотеча.

Ракові (злоякісні) родимки сильно відрізняються за зовнішнім виглядом. Деякі можуть відображати всі перераховані вище зміни, тоді як інші можуть мати лише одну або дві незвичайні характеристики.

  

Приховані меланоми

Меланома також може розвинутися в тих ділянках вашого тіла, які майже не піддаються впливу сонця, наприклад, між пальцями ніг і на долонях, підошвах, шкірі голови або геніталіях. Їх іноді називають прихованими меланомами, оскільки вони виникають у місцях, де більшість людей не подумає перевірити. Коли меланома з’являється у людей з темною шкірою, швидше за все, вона з’являється в прихованій області.

 

Приховані меланоми включають:

Меланома під нігтем. 

Акрально-лентигінозна меланома є рідкісною формою меланоми, яка може виникнути під нігтем пальця або ноги. Її  також можна знайти на долонях рук або підошвах ніг. 

Меланома в ротовій порожнині, травному тракті, сечовивідних шляхах або піхві. 

Меланома слизової оболонки розвивається на слизовій оболонці, яка вистилає ніс, рот, стравохід, задній прохід, сечовивідні шляхи та піхву. Меланому слизової оболонки особливо важко виявити, оскільки їх можна легко прийняти за інші набагато більш поширені захворювання.

Меланома в оці. 

Меланома ока, яку також називають очною меланомою, найчастіше виникає в увеї - шарі під білою ока (склерою). Меланома ока може викликати зміни зору і може бути діагностована під час огляду очей.

  

Фактори ризику

Фактори, які можуть підвищити ризик розвитку меланоми, включають:

- Світла шкіра. Менша кількість пігменту (меланіну) у вашій шкірі означає менший захист від шкідливого УФ-випромінювання. Якщо у вас світле або руде волосся, світлі очі, а також легкі веснянки або Ви отримали  сонячні опіки, у вас більша ймовірність розвитку меланоми, ніж у людей із темнішим кольором обличчя. Проте варта пам’ятати,що меланома може розвинутися у людей з темним кольором обличчя, включаючи латиноамериканців і темношкірих людей.

- Історія сонячних опіків. Один або кілька сильних сонячних опіків з пухирцями можуть збільшити ризик розвитку меланоми.

- Надмірне опромінення ультрафіолетом (УФ). Вплив ультрафіолетового випромінювання, яке надходить від сонця, від соляріїв може підвищити ризик раку шкіри, включаючи меланому.

- Живуть ближче до екватора або на більшій висоті. Люди, які живуть ближче до земного екватора, де сонячні промені є більш прямими, відчувають більшу кількість ультрафіолетового випромінювання, ніж ті, хто живе далі на північ чи південь. Крім того, якщо ви живете на високій висоті, ви схильні до більшого впливу УФ-випромінювання.

- Наявність багатьох родимок або незвичайних родимок. Наявність на тілі більше 50 звичайних родимок свідчить про підвищений ризик розвитку меланоми. Крім того, наявність незвичайного типу родимки підвищує ризик розвитку меланоми. Відомі в медицині як диспластичні невуси, вони, як правило, більші за звичайні родимки і мають неправильні межі та суміш кольорів.

- Сімейний анамнез меланоми. Якщо у когось із близьких родичів — наприклад, у батьків, дитини чи братів і сестер — меланома, у вас також є більші шанси захворіти на меланому.

- Ослаблена імунна система. Люди з ослабленою імунною системою мають підвищений ризик меланоми та інших видів раку шкіри. Ваша імунна система може бути порушена, якщо ви приймаєте ліки для придушення імунної системи, наприклад, після трансплантації органів, або якщо у вас є захворювання, яке порушує імунну систему, наприклад СНІД.

  

Профілактика

Ви можете знизити ризик розвитку меланоми та інших видів раку шкіри.

- Уникайте сонця в середині дня. Заплануйте заходи на свіжому повітрі на  час доби без надмірного впливу сонця, навіть взимку або коли небо вкрите хмарами.

- Ви поглинаєте УФ-випромінювання цілий рік, а хмари мало захищають від шкідливих променів. Уникання сонячних променів у його найсильнішому вигляді допомагає уникнути сонячних опіків і засмаги, які викликають пошкодження шкіри та підвищують ризик розвитку раку шкіри. Випромінювання сонця, що накопичується з часом, також може викликати рак шкіри.

- Носіть сонцезахисний крем цілий рік. Використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF не менше 50 навіть у похмурі дні. Щедро наносьте сонцезахисний крем і повторюйте його кожні дві години — або частіше, якщо ви плаваєте або пітнієте.

- Одягайте захисний одяг. Покривайте шкіру темним щільним одягом, який закриває ваші руки і ноги, і не забувайте про капелюхи, які забезпечують захист.

- Деякі компанії також продають захисний одяг. Дерматолог може порекомендувати відповідну марку. Не забудьте сонцезахисні окуляри. Шукайте ті, які блокують обидва типи УФ-випромінювання — UVA та UVB промені.

- Уникайте соляріїв. Лампи для засмаги випромінюють УФ-промені і можуть підвищити ризик раку шкіри.

- Часто оглядайте свою шкіру на предмет нових новоутворень або змін наявних родимок, веснянок, горбків і родимок. За допомогою дзеркал перевірте своє обличчя, шию, вуха і шкіру голови.

- Огляньте свою грудну клітку і тулуб, а також верхню і нижню сторони рук і кистей. 

 

Коли звертатися до лікаря

Зверніться до лікаря якомога швидше, якщо ви помітили зміни шкіри, які здаються незвичайними.

Отримайте найновішу інформацію про стан здоров’я від експертів Медичного центру Медікавер.

А також пройдіть скінчекер та будьте спокійні за стан вашої шкіри.

 

Звертайтесь на консультацію за телефоном 0 800 305 911.

Медікавер дбає про Ваше благополуччя.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже