Наші очі - це головна зброя!

Зберегти зір гострим та ясним - це обов’язок кожного задля  забезпечення здорового функціонування організму.

Наші очі не менш тендітні і чутливі до чинників навколишнього середовища, ніж шкіра чи волосся. Механічні травмування,втома,надмірна яскравість гаджетів щодня чи неправильний догляд - всі ці чинники впливають на захворювання очей і в подальшому падіння зору.

Окрім вже описаних детальніше раніше патологій із сітківкою чи синдромом сухих очей, варто не забувати про запальні процеси на повіках.

Цей процес не менш травматичний для ваших очей і шкодить здоров’ю в цілому.

Тож давайте розглянемо всі види запальних процесів повік разом з нашим лікарем-офтальмологом, Наталею Паламаренко-Великою.

 

1. Ячмінь - гострий запальний місцевий процес стафілококового типу. Його поділяють на зовнішній та внутрішній.

Симптоматика обох типів ідентична - спершу починає свербіти, набрякають краї повік, почервоніння очей та припухлість. З’являється відчуття тяжкості та напруження в повіці. За 2-3 дні на верхівці припухлості з’являється голівка жовтого кольору, при розрізанні якої виділяється гній.

Бувають випадки, коли на повіці з’являються декілька ячмінів одразу. У такому випадку стан пацієнта важчий, може підніматись температура та збільшуються навколовушні лімфатичні вузли.

Не варто ризикувати і лікувати, а особливо розрізати голівку ячменя самостійно. Щоб не спричинити ускладнення, рекомендуємо звернутись до лікаря-офтальмолога за наявності перших симптомів.

2. Блефарит - запалення країв повік. Анатомічно його можна розділити на передній і задній або маргінальний (ушкодження обох країв). Передній блефарит - це запалення шкіри в основному навколо вій та їхніх фолікулів. Зазвичай захворювання має інфекційне походження. Задній блефарит - це запалення устя мейбомієвих залоз, самих мейбомієвих залоз та блефаро кон'юнктивального краю. Причина захворювання - порушення функції мейбомієвих залоз. Незрідка в одного пацієнта можливе поєднання інфекцій. Блефарит переважно пов’язаний із системними захворюваннями, наприклад розацеа, атопічним і себорейним дерматитом.

Симптоматика блефариту - склеювання повік, сухість чи навпаки підвищена зволоженість, погіршення самопочуття вранці, почервоніння країв, свербіж, біль, підвищена чутливість повіки.

3. Халазіон - фокальний множинний набряк повік.  Розрізняють поверхневий та глибокий халазіон.  Інакше кажучи, це кон’юнктивальна гранульома, що утворюється внаслідок блокування залоз, коли продукти розщеплення ліпідів, ймовірно, від бактеріальних ферментів або накопичених сальних виділень, виходять у навколишні тканини та провокують виникнення гранулематозної запальної реакції.

Виникнення халазіону після закупорення залоз може бути спричинене поганою гігієною повік,  себорейним дерматитом, розацеа, хронічним блефаритом, імунодефіцитом, підвищенням рівню ліпідів у крові, травмою чи хірургічним втручанням у повіки.

Локальний халазіон часто плутають з ячменем за зовнішніми ознаками.

Їх відмінність у тому, що халазіон утворюється внаслідок обструкції залоз та стерильного запалення, а не інфекції. Зовнішньо халазіон зазвичай більший у діаметрі та не болючий вузлик на повіці, а ячмінь - менший і болючіший.

Проте гострий запальний ячмінь здатний призвести до хронічного безболісного халазіону, а халазіон може інфікуватися і тоді його перебіг нагадує гострий процес.

Лікувати халазіон самостійно може закінчитись поганим наслідком, адже недоліковані вузлики зазвичай рецидивують та з’являються знов регулярно.

Наслідок важкої форми халазіону -  поганий ріст чи втрата вій, постійні набряки, підвищена болючість повіки, фіброз.

Записатися на консультацію

Гігієна за повіками у час запальних процесів

Основним і незамінним лікуванням та профілактикою захворювань повік є гігієна повік. Не існує жодної чарівної таблетки, яка б вилікувала захворювання раз і назавжди.

Існує багато схем гігієни повік, але всі вони складаються з трьох основних етапів: механічне очищення повік, теплі компреси, масаж повік. В Україні зареєстрована ціла лінійка засобів догляду за повіками, куди входять спеціальні гелі, серветки і лосьйони. Вони ефективні, безпечні і зручні у використанні, у тому числі у дітей, оскільки рекомендовані з 3 місяців.

Механічно очищувати повіки можна самостійно за допомогою дитячого шампуню чи мила, щоб видалити слиз і забруднення, знежирити край повік і устя мейбомієвих залоз. Надто активно таку процедуру проводити не варто, щоб не зашкодити повікам сильним тертям. Теплі компреси допомагають пом’якшити сухі виділення та розрідити виділення з мейбомієвих залоз. 

Тому дбайте про своє здоров’я, а тим більше — про здоров’я ваших дітей. Лише кілька проведених з користю хвилин вранці та ввечері захистять вас від ускладнень (косметичний дефект, кератит, більмо, сліпота, флегмона, ендофтальміт, сепсис) та навіть від смерті внаслідок таких банальних захворювань, як блефарит, халазіон і ячмінь.

Не займайтесь самолікуванням, аби не спричинити ускладнень. Часто поява запальних процесів ігнорується і не спричиняє гострого болю, тому рекомендуємо приходити на огляд до лікаря-офтальмолога регулярно.

І ваш зір завжди буде в порядку. 

Для запису на консультацію до офтальмологів Медичного центру Медікавер, звертайтесь за телефоном 0 800 305 911. 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже