ЧИ Є НЕБЕЗПЕКА В РОДИМКАХ? #1

ЧИ Є НЕБЕЗПЕКА В РОДИМКАХ?

Французькі модниці ще з XVIII ст. вважали родимку ознакою жіночої привабливості й домальовували мушки на обличчі. Та чи справді родимка на тілі є природною окрасою? Адже що більше родимок, то більша ймовірність, що якась із них почне перероджуватися в небезпечну меланому.

Родимкою лікарі називають пігментне новоутворення коричневого або темно- коричневого кольору, що містить у своїй основі клітини-меланоцити і меланін. І кожна родимка має свій життєвий цикл. Здебільшого вона з’являється як невелика плоска плямочка, а потім може підійматися над рівнем шкіри. Все залежить від того, на якому рівні шкіри розташовані пігментні клітини-меланоцити. Якщо вони розміщені у верхньому шарі (епідермісі), родимка плоска, якщо занурюються глибше (в дерму), родимка починає трохи підійматися над рівнем шкіри. Це явище не має негативних наслідків. Головне, щоб родимка протягом життя не змінювала свій вигляд та структуру.

Родимка сама по собі – це доброякісне новоутворення на тілі, що складається з незрілих або змінених клітин епідермісу. Родимки не загрожують життю і здоров’ю людини, це просто косметичний дефект. Але за певних обставин родимки раптом починають рости, проникаючи вглиб шкірного покриву, і тоді можуть становити загрозу навіть життю людини.

Локалізація родимок дуже різноманітна – вони можуть бути як на обличчі, так і на закритих ділянках тіла, у пахових складках, на кінцівках, на ліктьових і колінних згинах, на волосистій частині голови, на червоній облямівці губ і навіть на ступнях і долонях. Поява родимок на тілі пов’язана зі спадковістю, гормональною перебудовою в організмі (меланотропний гормон гіпофізу), але найбільш потужним стимулятором утворення родимок є зовнішній фактор впливу на шкіру – ультрафіолетові промені.

У медицині існує певний стандарт підрахунку ризику меланоми: якщо у людини на тілі 20 і більше родимок – вона вже має високий шанс отримати злоякісну меланому в майбутньому. Родимки не можна ні в якому разі спалювати домашніми засобами, перев’язувати, зрізати. Потрібно бути гранично обережним, коли родимка потрапляє під бретелі бюстгальтера, під ремінь, край одягу й отримує постійну подразнювальну дію.

Тривале перебування на сонці – фактор, який зумовлює виникнення майже 60% меланом. У групі підвищеного ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм, ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім’ях в одного з прямих родичів було діагностовано меланому. Цій групі людей не можна засмагати навіть при використанні сонцезахисних засобів. Також небезпечні періоди, коли розвивається бурхлива злоякісність родимок, – статеве дозрівання та вагітність. У цей час необхідно проконсультуватися у фахівця і постійно спостерігати за тим, як «поводяться» природні «прикраси».

Тест ABCDЕ допомагає оцінити, коли родимки стають небезпечними та потрібно звернутись до лікаря:

  • А – "assymetry". Ця буква відповідає поняттю «асиметрія». Якась родимка змінила форму і стала асиметричною (одна половинка не подібна на іншу).
  • B - "borders", що в перекладі означає "межі" родимки. Родимка має нерівну межу, неправильну, "рвану" форму.
  • С – "colour", тобто, "колір" родимки. Родимка в нормальному стані має однорідний коричневий або світло-бронзовий колір. При патології вона набуває чорного, фіолетового, червоного, білого кольору або має кілька кольорів. 
  • D – "diameter" - діаметр родимки. Нормальна родимка невелика в діаметрі і не має властивості збільшуватися. Патологічні процеси змушують родимку розростатися в діаметрі. Діаметр родимки не повинен перевищувати 6мм.
  • E – "evolution" або "еволюція" родимки. Родимка почала збільшуватися або змінювати колір.

Своєчасна діагностика та видалення підозрілих родимок допомагає уникнути переродження та зберегти життя. Якщо в родимці почалися зміни – треба негайно звернутися до дерматолога. Спочатку лікар зробить огляд підозрілого новоутворення, потім, за необхідності, дерматоскопію, і залежно від діагнозу рекомендуватиме спостереження або видалення.

Звертайтесь до вашого лікаря за більш детальнішою інформацією.

Схоже