ПЕРША «ШКОЛА ЦИТОЛОГІВ» ПРОЙШЛА У МЕДІКАВЕР #1

ПЕРША «ШКОЛА ЦИТОЛОГІВ» ПРОЙШЛА У МЕДІКАВЕР

30 листопада у конференц-залі Медичного центру Медікавер відбулося перше засідання Школи цитологів, в якому взяло участь понад 140 лікарів й лаборантів із Львівської та інших областей України. Відкриття першої в Україні Школи цитологів стало можливим завдяки сприянню Департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації та підтримці Благодійного фонду "Медична місія". Навчання проходило безкоштовно.

Під час своїх виступів досвідчені фахівці з цитологічної діагностики зосередили увагу на одному з найважливіших сьогодні досліджень - скринінгу раку шийки матки.

За статистикою в Україні від раку щодня помирає близько 250 громадян. І хоча на першому місці у структурі захворюваності на злоякісні новоутворення серед жінок стоїть рак шкіри, на другому - рак молочних залоз, на третьому - легенів, а шийки матки посідає лише дванадцяту позицію (дані по Львівській області за 2015-16 рр.), але це чи не єдиний вид злоякісних пухлин, появу якого можна попередити. Адже, як зазначила головний позаштатний спеціаліст Львівського обласного Департаменту охорони здоров'я з онкології Світлани Струк, рак шийки матки є потенційно передбачуваним захворюванням, яке відрізняється повільним й місцевим ростом, має тривалий преінвазивний період та розвивається на доступному для огляду органі.

Керівник науково-дослідною лабораторією клінічної цитології Національного інституту раку, доктор медичних наук, професор Лідія Болгова додала: "Якісно організований і проведений скринінг може знизити захворюваність на рак шийки матки до нуля. Але така тактика стосується тих країн, в яких існує державна програма скринінгу раку шийки матки".

В Україні така програма була запланована на 2005-2010 роки, але далі планів справа не пішла. І навіть Національний інститут раку не отримав жодного нового мікроскопа.

На щастя, на Львівщині ситуація із забезпеченням лабораторій стоїть набагато краще. В рамках проекту Департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації й Світового банку "Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій на Львівщині", протягом 2015-2016 років лікарні та поліклініки області отримали сучасне обладнання. Про це розповів заступник головного лікаря Львівського онкологічного центру Орест Тріль. Крок другий - навчання лікарів цитологів, яке розпочалось в рамках даного проекту і буде продовжене у Школі цитологів на базі Медікавер.

Найбільше значення в цитологічному дослідженні відіграє досвід та рівень підготовки лаборанта, його вміння розгледіти патологічні зміни у клітинах. А також - якість наданого для дослідження матеріалу. Саме забору діагностичного матеріалу з шийки матки та його підготовки йшлося у багатьох виступах Школи цитологів. Зокрема, наведені Світланою Струк статистичні дані свідчать про те, що понад 2% цитологічно обстежених мазків на Львівщині виявляється неінформативними.

Тому постає ще одне завдання – навчити лікарів правильно проводити забір матеріалу спеціальною цервікальною щіточкою. А також забезпечити їх необхідною кількістю консервантів для підготовки рідкого препарату на противагу широко розповсюдженому зараз сухому мазку на шклі. Доведено, що цитологічне дослідження рідинних препаратів мазків шийки матки значно знижує кількість псевдонегативних результатів та покращує якість діагностики на ранніх стадіях захворювання.

З повною програмою Школи цитологів можна ознайомитися за посиланням: https://www.facebook.com/events/1977251439208710/

Довідково:

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує жінкам проходити скринінг на рак шийки матки:

  • у 25 - 49 років – 1 раз на 3 роки
  • у 50 - 65 років – 1 раз на 5 років (якщо попередній ПАП-тест був без патологічних змін)
  • після 65 років жінки не підлягають скринінгу.

Кількість зареєстрованих випадків злоякісних новоутворень у Львівській області:

                                                      2016 рік 9 міс                              2017 рік 9 місяців

Рак шийки матки                                  164                                                    168

Рак тіла матки                                      294                                                    314

Рак яєчників                                         139                                                    173

Клініко-діагностична лабораторія у Медікавер забезпечує найширший перелік унікальних, а інколи й рідкісних для Львова досліджень, а також бере участь в міжнародних контролях якості.

Схоже