Привіт, пікнік

З наближенням довгоочікуваних травневих свят кожен з нас планує відпочинок на природі. 

Запорукою хорошого пікніку є не тільки вдало обране місце, а й дотримання всіх правил безпеки для Вашого здоров’я. Окрім пандемії, варто пам’ятати, що на свіжому повітрі нас також чекає небезпека у вигляді лісових друзів-кліщів, опіків та отруєнь, які здатні зіпсувати  атмосферу свята та завдати шкоди Вашому організму. 

Проте не варто засмучуватись, ми підготували для Вас короткі правила, які зводять до мінімуму усі ризики на відпочинку.

Перш за все, весна - час знайомств із різними «шкідниками» галявин, які вдало маскуються у траві і часом непомітні неозброєним оком.

Кліщі, отруйні жуки та змії - перше від чого потрібно убезпечити себе, плануючи відпочинок за містом.

 

Ці прості правила допоможуть Вам захистити себе та рідних від небажаних наслідків

Правило 1:  збираючись на пікнік, одягніть щільно прилягаючі речі з довгим рукавом. Бажано світлих відтінків, щоб одразу помітити кліща на собі. Іксодові кліщі не вміють літати і заповзають на Ваше тіло з трави. Якщо одяг щільно прикриває усі ділянки, то кліщ не матиме змоги контактувати зі шкірою.

 

Правило 2: Використовуйте спеціальні засоби проти кліщів перед пікніком. Найчастіше, це аерозолі, які відлякують запахом шкідників і мінімізують вірогідність їх потрапляння. Зауважимо, що не слід використовувати засоби народної медицини, адже їх ефективність не доведена.

 

Правило 3: Після повернення додому, ретельно огляньте все тіло на наявність шкідника, зазвичай він схожий на маленьку родимку. Ні в якому випадку не старайтесь зняти його самостійно, адже Ви можете надірвати його, залишивши частину кліща всередині. Якщо вже так сталось і Ви помітили шкідника на собі, негайно звертайтесь до лікаря і він надасть Вам першу  допомогу, не травматично витягнувши його.

 

Правило 4: Огляньте місце для пікніку на наявність змій. Попередньо обійдіть територію, можете взяти дерев’яну палицю і перевірити всі найближчі місця на галявині. Якщо ж раптом Ви побачили змію, то обережно залишайтесь на місці. Вони не реагують на нерухомі об’єкти та не є агресивними, якщо не відчувають небезпеку. Можете створити шум палицею - цього буде достатньо аби налякати її.

 

Правило 5: Використовуйте сонцезахист та одягайте натуральні тканини. Навіть якщо температура на вулиці здається не такою високою, сонячні промені досить активні. Потрібно зовсім трохи часу на сонці, щоб отримати опік.

Використовуйте сонцезахисний крем та поновлюйте його кожних 3-4 години, аби безпечно відпочити на природі. Також рекомендуємо одягатись у легкі натуральні тканини, не нехтувати використанням сонцезахисних окулярів та головних уборів, таких як кепка, панамка тощо, особливо у дітей. Такі речі пропускають повітря, та не допустять перегріву організму. 

 

Правило 6: На свіжому повітрі не забувайте про водний баланс, пийте багато чистої води аби оминути зневоднення. Найбільш поширеними сумними наслідками пікніків стають харчові та алкогольні отруєння. Перш за все, не можна забувати, що продукти, що швидко псуються, такі як ковбаси/м’ясо/сир тощо потрібно зберігати у прохолодному місці, бажано у дорожньому холодильнику. Уникайте тортів з кремом та консервованих продуктів на природі, адже вони швидко псуються на сонці.

 

Дотримуйтесь правил зберігання продуктів та окремо відділяйте приготовані завчасно страви від сирих. Бажано не готувати їжу заздалегідь, аби її свіжість зберігалась довше. Також не варто забувати, що міцний алкоголь варто залишити вдома, а на природу рекомендовано брати слабоалкогольні напої. Сонце - не друг для високих градусів та швидко провокує сп’яніння.

Наша порада - мінімізуйте дози алкоголю при високих температурах аби убезпечити свій організм від отруєнь.

 

Пам’ятайте, завчасно спланований відпочинок з дотриманням усіх правил дозволить відпочити Вам  без наслідків, безпечно і здорово.

За будь-яких тривожних симптомів – голово кружіння, нудота, температура - не займайтесь самолікуванням та звертайтесь до лікаря за допомогою.

Нехай Ваші травневі свята пройдуть з користю і без шкоди організму.

Схоже