Правила безпечної засмаги

Красивий бронзовий відтінок шкіри, так би мовити, “подарунок сонечка” любить більшість жінок, а останнім часом і чоловіків. Шкіра набуває приємний блиск, шоколадні відтінки додають впевненості та навіть одяг виглядає на засмаглій шкірі краще. Відпустка минула добре, якщо ваша засмага дає привід позаздрити іншому.

 

Але чи безпечно це для вашої шкіри?

Розберемо декілька аспектів:

  • на сонечку утворюється вітамін D, який необхідний для росту та розвитку кісток, з користю впливає на серце та нервову систему, допомагає боротись із утворенням ракових клітин
  • сонячні промені збільшують вироблення гормонів, до прикладу серотоніну - гормону щастя
  • шкіра естетично виглядає краще - більш підтягнута та пружна

Але одними плюсами, на жаль, засмага не обмежується. Варто розуміти, що сонце також і шкодить організму, якщо надмірно зловживати ним.

 

Які негативні наслідки містить зловживання засмагою:

До прикладу :

  • надлишок сонячних променів знижує імунітет та опірність організму
  • тривала засмага може порушити генетичний апарат клітин і це провокує своєчасне старіння шкіри
  • не варто забувати про сонячні опіки
  • і звісно ж, сонячні промені можуть спровокувати утворення меланом на шкірі, особливо у місцях, де вона була травмована сонячним опіком.

Кожна дія містить і наслідки, про які не варто забувати. Це саме стосується і корисної засмаги.

 

Дотримуйтесь  цих правил і ваша шкіра буде захищена і красива:

  • перебувайте на сонці з 8 до 11 ранку, та після 16 години. У такі години сонячні промені ще лагідні та дозволяють засмагнути без шкоди здоров’ю. Утримуйтесь від “сонячних ванн” у години пік – від 13 до 15, коли великий ризик отримати опік. Особливо власникам чутливої шкіри та дітям
  • змінюйте положення. Не засмагайте в одній позиції більше 20 хв, старайтесь прогулятись, поплавати у воді аби шкіра трохи адаптувалась. Якщо лежати під сонячними променями довго, більше 50-60 хв, то збільшується ймовірність отримати опік.
  • використовуйте сонцезахист. Під час вибору сонцезахисних засобів необхідно надавати перевагу продуктам відомих, перевірених виробників. А от кремів та емульсій маловідомих фірм краще уникати, оскільки контроль якості та ефективності цих засобів найчастіше не проводиться.Якщо ваша шкіра світлих відтінків, користуйтесь кремом SPF не менше 50 - це дозволить захистити вас від надмірних сонячним променів. Більше того, рекомендуємо кожному використовувати креми з SPF 25-50+ у щоденному догляді за шкірою. Особливо радимо наносити такі засоби на зону обличчя та декольте, адже ці ділянки є найбільш чутливими та потребують захисту цілий рік від ультрафіолетових променів. Це дозволить попередити старіння шкіри, уникнути пігментації та залишати пружність якомога довше. Хибно вважати, що варто використовувати сонцезахисні креми тільки на відпочинку. Сонечко не спить, і здійснює вплив на шкіру людини щодня. Звісно, саме під час відпустки, ми зловживаємо перебуванням на сонці й особливо варто дбати про неї. Саме тому радимо брати з собою у мандрівку креми з більшим рівнем захисту та не забувати про гелі/креми після засмаги, із вмістом пантенолу та алое, що дозволить зняти подразнення після пляжу.
  • обирайте сонцезахисні засоби за віком. Для дітей краще надати перевагу засобам, що спеціально розроблені для них та залежно від шкіри малюка, це може бути крем, молочко, пінка, мус або спрей.

 

І головне, пам’ятайте, що ваша шкіра у вас одна. 

Її потрібно цінувати та дбати про неї завжди. Засмагайте корисно і з розумом, тоді ваша шкіра буде красивою, доглянутою і ніякі шкідливі наслідки вам не будуть знайомі, говорить Юлія Блищак, дерматолог Медичного Центру Медікавер.

Схоже