Рак гортані

Рак гортані – це злоякісне новоутворення, яке формується в горлі або гортані під впливом негативних факторів. Згідно зі статистикою, пухлина в 8-10 разів частіше зустрічається у чоловіків. При відсутності своєчасного лікування патологія може поширитися на інші тканини і органи. Неінвазивний рак (локалізується в межах гортані) легше піддається лікуванню, ніж інвазивний.

 

Основні види і стадії

Найчастіше діагностується плоскоклітинний рак гортані. Залозистий рак, базаліома та інші різновиди новоутворень за гістологічною ознакою зустрічаються в 2-3% всіх випадків.

Залежно від локалізації пухлини виділяють такі види раку гортані:

надзв’язкової області (верхнього відділу);

зв’язкової області (середнього відділу);

підзв’язкової області (нижнього відділу).

 

Залежно від ступеня поширення пухлинного процесу виділяють 4 стадії:

1. Перша стадія – новоутворення локалізується в підслизовому шарі гортані. Зазвичай протікає без симптомів.

2. Друга стадія – пухлина розростається на один відділ гортані, але не виходить за його межі.

3. Третя стадія – ділиться на дві підкатегорії – 3А і 3В. У першому випадку пухлина вражає інші відділи гортані і значно збільшується в розмірах, у другому – злоякісні клітини вражають лімфовузли й сусідні тканини.

4. Четверта стадія – велика пухлина займає практично весь простір гортані. Також діагностуються метастази у віддалених органах.

 

Як проявляється рак гортані?

Симптоми захворювання безпосередньо залежать від локалізації пухлини, але перші ознаки раку гортані зазвичай такі:

першіння у горлі;

кашель, який довго не проходить;

осиплість та інші зміни голосу;

відчуття чужорідного тіла в горлі;

дискомфорт при ковтанні.

У процесі росту новоутворення симптоми раку гортані посилюються. Часто турбує біль в горлі, що посилюється при вживанні їжі, з’являються порушення ковтання і загальні ознаки ракової інтоксикації: слабкість, швидка стомлюваність, підвищена температура тіла.

 

Особливості діагностики

У більшості випадків діагностика проводиться за допомогою таких методів:

ларингоскопія (пряма і непряма);

комп’ютерна томографія;

гіпофарингоскопія;

цитологічне дослідження;

гістологічне дослідження;

визначення рівня онкомаркерів та ін.

Комплексний підхід дозволяє не тільки встановити походження пухлини, а й точно визначити її розташування, розміри та ін.

 

Схема лікування і прогнози

Лікування раку гортані без операції зазвичай неможливе, оскільки за медичною допомогою пацієнти звертаються, коли пухлина досягає значних розмірів. Операція з видалення раку гортані на ранніх етапах може проводитися зі збереженням органу. При запущених стадіях проводиться ларингоектомія (видалення гортані). Для відновлення голосових функцій в подальшому застосовується голосовий ендопротез.

Променева терапія проводиться до оперативного втручання з метою зменшення пухлини в розмірах і після нього, щоб попередити рецидив. Часто використовується й хіміотерапія при раку гортані, особливо при запущеній патології. Зараз часто застосовуються й нові методи лікування раку гортані, зокрема, таргетна терапія. Додатково проводиться імунотерапія. Ефективне лікування можливе тільки при комплексному підході.

Прогноз прямо залежить від стадії патології. При ранньому виявленні 5-річна виживаність перевищує 90%. При раку 3-4 стадії цей показник знижується до 30-40%.

 

Ваше здоров`я - це пріоритет для нас. Звертайтесь на огляд до лікаря і ми допоможемо вам на шляху до хорошого самопочуття.

 

Для запису звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже