Реабілітація після променевої терапії: як не дати собі емоційно вигоріти

Онкологічна патологія займає перші шпальти серед усіх захворювань людства. І з кожним роком, на жаль, вік пацієнтів молодшає. Одним із невтішних симптомів є  повна відсутність, або слабо виражений на початкових стадіях больовий симптом. Це один із підступних моментів онкологічної патології, завдяки чому пацієнти не завжди виявляють захворювання на ранніх стадіях.

Одним з важливих методів лікування онкологічних захворювань є променева терапія — використання іонізованих випромінювань з лікувальною метою. Це один з методів лікування онкологічних хворих. 

   

Який принцип дії променевої терапії?

Високі дози радіації здатні порушувати структуру і можливість клітини відновлюватись без порушення процесу репарації,а в онкологічних клітин цей процес різко порушений і після променевої терапії часто унеможливлюється. Променева терапія є важливих методом лікування раку тому, що ракові клітини ростуть і діляться швидше, ніж більшість здорових клітин, що їх оточують. Хоча деякі здорові клітини також вражаються опроміненням, більшість з них після дії радіації відновлюється у більшій мірі в порівнянні з раковими клітинами. Лікарі ретельно дозують інтенсивність опромінення, а також обмежують ділянки тіла, що підлягають лікуванню. Таким чином, ракові клітини вражаються значно більше, ніж здорова тканина.

  

Які переваги і мета променевої терапії? 

Променева терапія — це ефективний засіб лікування різноманітних видів раку майже в усіх ділянках тіла. Це важливий метод лікування і часто, особливо при проміжних формах раку, це варіант вибору лікування пацієнта. Тисячі людей видужують після проведення тільки променевої терапії або у поєднанні цього курсу лікування з хірургією, хіміотерапією чи імунотерапією. 

Часто лікарі застосовують променеву терапію перед операцією для зменшення розміру пухлини. Після операції  проводять опромінення для припинення росту ракових клітин, що залишилися.

Проте променева терапія крім переваг має також і низку недоліків.

Йдеться про побічні дії після терапії. Найчастіше вони проявляються в тканинах і органах, які зазнали опромінення. Більшість побічних явищ, що розвиваються під час лікування, порівняно легкі і лікуються медикаментозно або за допомогою правильного харчування. Зазвичай, вони зникають від 2 до 3 тижнів після закінчення терапії. 

Перш за все, такий метод лікування психологічно впливає на пацієнта. Емоційний стан погіршується на фоні стресу і страху, можливі відчуття депресії, страху, туги, самотності, іноді агресії. У міру поліпшення загального стану ці емоційні прояви зменшуються. Щоб швидше вийти з стану емоційного виснаження, необхідно більше спілкуватись з друзями та рідними. Організувати поїздку на декілька днів, щоб дати собі перезагрузитись.  Головне - не замикатись у собі. Давайте можливість рідним дарувати вам позитивні емоції, таким чином ви швидше подолаєте стан напруги. 

Також спостерігається надмірна втома. Такий стан може спостерігатись кілька тижнів після променевої терапії. Це пов’язано з тим, що ваш організм зазнав фізичні навантаження під час опромінення та на фоні стресу. 

Якщо ви вели активний спосіб життя до лікування і звикли до шаленого графіку, то варто дещо знизити активності на найближчий період. Давайте собі можливість відпочити та відновитись. 

Зниження апетиту. Лікування променевою терапією не викликає нудоти чи блювоти, але у пацієнтів суттєво відчувається погіршення апетиту. Не їжте понаднормово через силу, проте для ефективного відновлення тканин відмовлятись від їжі зовсім не можна. Старайтесь харчуватись збалансовано і регулярно.

Зміни в крові. Під час опромінення великих за розміром ділянок, в організму суттєво знижується кількість тромбоцитів, лейкоцитів та еритроцитів. Рекомендовано здавати кров кожного тижня впродовж першого місяця після терапії, аби контролювати кровотворення. 

Ну і звісно ж, опромінення має побічні дії на організм людини в цілому. 

  

Побічні дії на порожнину рота і горло

Якщо вам опромінювали щелепно-лицеву ділянку чи шию, то можемо з’явитись почервоніння та запалення слизової оболонки ясен, порожнини та горла, відчувається сухість у роті.

Рекомендуємо на найближчі кілька дотримуватись таких порад:  

  • відмовитись від вживання алкоголю та куріння, оскільки вони додатково викликають подразнення ротової порожнини;
  • полощіть горло 5-6 разів на день охолодженим чи кімнатної температури розчином. Про типи розчинів варто індивідуально дізнайтесь у вашого лікаря;
  • проконсультуйтесь зі стоматологом щодо зміни пасти та щітки для чищення на період лікування. Вони не мають травмувати ваші ясна та слизову.

  

Побічні дії на молочні залози 

Під час променевої терапії часто страждають і молочні залози. Можлива зміна кольору шкіри, набряки та больові відчуття у залозі, які зникають після закінчення терапії. Інколи молочна залоза може збільшуватися у розмірах за рахунок лімфостазу, або ж навпаки зменшитись через фіброз тканин.

Також можлива погіршена координація рухів у плечі.

  • не піднімайте важкі предмети, більше 4-5 кг;
  • захищайте руку від потрапляння сонячних променів;
  • при пошкодженні руки, обробіть рану і заклейте пластирем;
  • харчуйтесь збалансовано з малим вмістом солі та клітковини.

  

Побічні дії на грудну клітину

Після опромінення можливі проблеми з ковтанням у зв’язку з променевим запаленням стравоходу. Рекомендуємо їсти маленькими порціями, частіше і зробити акцент на м’яку та рідку їжу, м’ясні вироби варто розрізати на дрібні шматочки.

Якщо відчуваєте надмірний дискомфорт під час ковтання, то можна з’їсти шматочок масла для полегшення.

Побічні дії на пряму кишку

Променева терапія впливає також і на роботу шлунково-кишкового тракту. При променевому лікуванні прямої кишки можуть з’явитися біль і кров’янисті виділення, особливо при ускладненій дефекації.

Щоб зменшити болючі моменти і полегшити ситуацію, рекомендуємо змінити на час лікування свій раціон. Перейдіть на дієтичне лікування, не вживайте солоне, гостре, смажене та надмірно солодке. Бажано аби їжа була пропареною чи відварною. Якщо відчуваєте здуття чи пронос - виключіть молочні продукти.

Дозволено в раціоні:  

  • відвари чорниці, черемхи, шипшини, стиглих груш, гранатів, некислих яблук;
  • міцний чай;
  • какао на воді;
  • чорна кава;
  • з вин — кагор.

  

Побічні дії на хребет та кістки в організмі

При проведенні променевої терапії варто контролювати також рівень кальцію. Під час лікування часто спостерігається нестача в організмі і як супровідна підтримка призначається вживати його додатково.

Побічні дії на сечовий міхур 

Інколи променеве лікування викликає запалення сечового міхура. Це може призводити до частого явища дизурії та підвищення температури тіла. Зрідка сеча стає червоного кольору. Якщо Ви помітили ці симптоми, обов’язково повідомте про це лікаря-уролога. Ці ускладнення вимагають спеціального лікування.

Окремого догляду вимагає також опромінена шкіра

Необхідно ретельно доглядати за опроміненою шкірою від травм та сонячних опіків. Змащуйте шкіру жирним кремом, щоб не провокувати ще більшу сухість та подразнення.

Ці рекомендації допоможуть кожному швидше відновитись після лікування. Також наголошуємо, що обстеження після радіотерапії також важливі. Після закінчення курсу променевої терапії дуже важливо періодично перевіряти результати свого лікування. Слід регулярно проходити контрольні огляди у фахівця-радіолога: протягом першого року після лікування — 1 раз в три місяці; протягом другого року — 1 раз на півроку; подальші обстеження — 1 раз на рік.

Щоб реабілітація минала швидко  - оточуйте себе прекрасним, спілкуйтесь з рідними, отримуйте від життя позитивні емоції та дотримуйтесь всіх рекомендацій -, говорить лікар-онкомамолог, практикуючий хірург в медичному центрі Medicover, Юрій Ярославович Присташ.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже