У клініці Медікавер вводиться нова послуга "Спірографія"

Що таке спірометрія?

Спірометрія (інші назви: спірографія, функція зовнішнього дихання) – це вимірювання основних показників роботи легенів. Пацієнт повинен кілька разів вдихнути і видихнути повітря через  спеціальний пристрій, який вимірює швидкість і об’єм видиху.

Кому потрібна спірометрія?

Спірометрія необхідна для діагностики бронхіальної астми, ХОЗЛ, легеневого фіброзу та інших захворювань органів дихання. Якщо пацієнтові уже встановлений діагноз, спірометрію застосовують, щоб оцінити ефективність лікування і вчасно виявити прогресування хвороби. Крім того спірометрія потрібна всім курцям віком понад 40 років, спортсменам і людям, які працюють на шкідливих виробництвах.

Коли не можна виконувати спірометрію?

Слід відкласти виконання спірометрії, якщо впродовж останнього місяця Ви перенесли інфаркт, інсульт, тромбоемболію легеневої артерії, операції на грудній чи черевній порожнинах, ЛОР органах, очах, головному мозку, маєте масивне кровохаркання, підвищений артеріальний тиск чи ознаки ГРВІ (гарячку, нежить). Спірометрія не виконується вагітним жінкам у терміні понад 20 тижнів чи із загрозою переривання вагітності. 

Як підготуватися до спірометрії?

За 2 години до виконання спірометрії Вам не слід приймати велику кількість їжі, пити каву чи міцний чай, курити чи займатися інтенсивними фізичними навантаженнями. Слід одягнути зручний одяг, що не стискає шию, грудну клітку чи живіт.

Чи можна користуватися інгаляторами перед спірометрією?

Інгаляційні лікарські засоби не слід використовувати перед спірометрією:

- вентолін, сальбутамол, беродуал - протягом 6 годин перед спірометрією;

- зафірон, фортикс, симбікорт, серетид, аіртек - протягом 12 годин перед спірометрією;

- спірива, спіолто, ультибро, аноро, сібрі - протягом 24 годин перед спірометрією.

Якщо Ви не можете призупинити лікування інгаляторами, обов'язково попередьте про це лікаря перед виконанням спірометрії. 

Як проводиться спірометрія?

Під час виконання спірометрії лікар або медична сестра попросить Вас кілька разів глибоко вдихнути і видихнути через спеціальний пристрій. Якщо при спірометрії виявиться, що у Вас є ознаки бронхообструкції (звуження бронхів, бронхоспазму), Вам запропонують вдихнути через інгалятор кілька доз препарату для розширення бронхів (бронхолітика) і через 10 - 15 хвилин виконають повторну спірометрію. Це необхідно для встановлення зворотності звуження бронхів і правильного призначення лікування. Загалом, виконання спірометрії займе не більше 30 хвилин Вашого часу.

Як поводитися після спірометрії?

Після спірометрії пацієнт може відразу повертатися до звичного життя без додаткових обмежень, зокрема керувати транспортом.

Які ускладнення можуть статися під час спірометрії?

Процедура спірометрії безпечна і зазвичай не викликає жодного дискомфорту. Іноді глибоке дихання може спричинити легке запаморочення чи нудоту. У разі будь-яких ускладнень медичні працівники клініки готові надати пацієнтові невідкладну допомогу.

Чи можна чимось заразитися під час спірометрії?

З метою протиінфекційного захисту у нашій клініці використовуються тільки одноразові витратні матеріали (турбіни та мундштуки). 

Хто аналізує результат спірометрії?

Лікар-пульмонолог клініки Medicover Волощук Олена Анатоліївна проаналізує Вашу спірометрії і надасть письмовий висновок за її результатами. Також Ви можете отримати кваліфіковану консультацію пульмонолога із встановленням діагнозу з урахуванням результатів інших проведених обстежень та призначенням ефективного лікування. 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже