Стоматологічні міфи

Стоматологія - це одна з галузей медицини, яка оточена безліччю міфів та упереджень.

На жаль, більшість досі переконана, що якщо у вас заболів зуб і його легше видалити, аніж безрезультатно лікувати.

Такі переконання прижились серед українців і навіть сьогодні є багато випадків, коли не звертається увага на перші симптоми захворювання в ротовій порожнині й процес запалення прогресує.

Стоматологічні міфи - це більшість вигаданих фактів, з якими щодня стикаються лікарі-стоматологи на огляді.

  

Чи шкодить відбілювання емалі? Коли варто лікувати зуб, щоб не довести його до видалення і чи справді у період вагітності краще оминати походи до стоматолога?

На всі ці запитання дає відповідь лікар - ортодонт Медичного центру Медікавер, Гриньох Тереза.

   

Міф 1. Йти до стоматолога потрібно тільки коли болить зуб.

Доброго дня. Насправді, це неправда. Для того, що ваші зуби залишались здоровими завжди, то необхідно регулярно приходити на профілактичні огляди до стоматолога двічі на рік. Це допомагає попереджувати розвиток захворювань ротової порожнини на ранніх стадіях, а також шукати варіанти лікування, якщо запальні процеси вже існують. На початкових стадіях полікувати зуби вийде якісніше, менш болісно і дешевше.

   

Міф 2. Регулярна професійна гігієна стирає емаль зуба

У нашій клініці працюють спеціалісти вищої категорії, які використовують  якісні матеріали. Це дозволяє проводити професійну гігієну максимально безболісно, якісно і без будь-якої шкоди організму. Навпаки професійна гігієна ротової порожнини допомагає підтримувати вашу усмішку доглянутою. Повертає природну білизну, забирає наліт на зубах і є хорошою профілактикою багатьох захворювань ясен.

Під час гігієни забираються м’які та тверді зубні відкладення,  що не дозволяє прогресувати патологічним процесам в ротовій порожнині, захворюванням тканин пародонту, шлункового-кишкового тракту та інших супутніх захворювань. Тому гігієна ротової порожнини необхідна кожному, як один із профілактичних етапів догляду за зубами.

   

Міф 3. Хворий зуб краще відразу видаляти, а не лікувати.

- Це звичайно міф. Жоден штучний зуб не замінить ваш здоровий у плані естетики та функціоналу. Як запобігти втраті зубів?

Повернусь до попереднього питання, варто регулярно ходити на профілактичні огляди, звертатись до лікаря-стоматолога при будь-яких симптомах чи болі в зубі, аби почати лікування на початковій стадії і не затягувати до серйозних ускладнень.

Регулярні щорічні візити до стоматолога у 90% допомагають підтримувати стан зубів у хорошому стані і не призводить до швидкої втрати зуба. 

Краще вилікувати карієс в стадії плями чи пародонтит на ранньому етапі, аніж втратити зуб і звертатись за допомогою до імплантологів.

Кожен зуб виконує свою функцію у зубному ряді, тому навіть втрата одного зуба суттєво погіршує роботу всіх зубів загалом.

Не нехтуйте оглядами, вчасно реагуйте на біль і лікуйте зуби. 

  

Міф 4. Вагітним не можна лікувати зуби.

- Це питання доволі часто виникає у жінок на огляді  в період вагітності. 

Першочергово хотіла б наголосити на тому, що перед плануванням вагітності варто проходити повну санацію ротової порожнини, аби завчасно подбати про здоров’я зубів на найближчі 9 місяців.

Якщо ж зубний біль чи запалення з’явилось у жінки в цей період, то не варто боятись йти до лікаря. Вагітність - це не хвороба, це прекрасний стан жіночого організму, тому при потребі звичайно надається стоматологічна допомога.Тим паче у нас є колеги лікарі акушер-гінекологи, які ведуть вагітних і завжди можуть порадити на якому терміні найкраще пролікувати зуб чи можливо варто відтермінувати лікування на певний час до кращого стану майбутньої мами. Тому лікувати зуби під час вагітності можливо.

 

Міф 5. Брекети ефективні тільки в підлітковому віці

- Сучасні брекет-системи дозволяють лікувати зуби в будь-якому віці, неважливо чи це дитина, підліток чи вже у старшому віці. Я завжди жартую з пацієнтами, що головне аби була причина для чого їх вирівнювати і бажано зуби в ротовій порожнині, і тоді все можливо вирівняти. Ортодонтичне лікування не має вікових обмежень. Дуже часто у дорослому віці також бувають покази до брекетів, наприклад видалені зуби чи дефекти і їх необхідно змістити ортопедичними конструкціями чи імплантами, тоді ортодонтія навпаки допомагає. Я підготовлюю зуби так, щоб потім у кінцевому результаті у вас був правильний прикус і ніяких проблем із жуванням та естетикою

  

Міф 6. Зубна щітка та паста - все, що потрібно для гігієни ротової порожнини.

- На жаль, це також неправда. Не завжди за допомогою щітки та пасти вдається якісно та ретельно очистити зуби у важкодоступних місцях, тому стоматологи рекомендують користуватись допоміжними засобами очищення, такими як йоршики, зубні нитки, іригатори тощо. Існує безліч варіантів, кожен з них підбирається індивідуально для пацієнта. Лікар-стоматолог після професійної гігієни рекомендує пацієнту, де краще очищати, на які ділянки варто звернути увагу, аби домашня гігієна була ефективною. І звичайно, щоб потім не було проблем із захворюваннями ротової порожнини варто навчитись правильно доглядати за зубами.

І забігаючи наперед, розкажу про ще один міф, про жорсткість щетини щітки, яку варто використовувати. Стоматологи рекомендують користуватись щітками з м’якою щетинкою та середньої жорсткості. Чим твердіша щетинка, тим більше вона зазвичай травмує зубну поверхню, а не краще очищає зуби. Потрібно правильно мануально очищати зуби, тому рекомендую вам записатись на професійну гігієну ротової порожнини і навчитись якісно очищати зуби в домашніх умовах.

  

Міф 7. Відбілювання зубів шкідливе для емалі 

- При правильному підборі засобів та інструментів відбілювання ніколи не буває шкідливим. Стосовно домашніх способів відбілювання, які не контролюються лікарем-стоматологом, то так. Вони часто можуть призвести до підвищеної чутливості, до руйнування емалі. Коли цю процедуру виконують в клініці під наглядом лікаря, який визначає на скільки тонів вам можна відбілити зуби чи наприклад у вашому випадку мінералізація емалі не дозволяє виконати дану процедуру. Тому варто лише звертатись до лікаря-стоматолога у таких питаннях.

  

Міф 8. Рентген-апарати в стоматології небезпечні для здоров’я 

- Рентгенологічне обстеження таке як ортопантомограмма, КТ, МРТ допомагають лікарю-стоматологу поставити правильний діагноз і побачити всю клінічну картину, і тоді призначення лікування буде якісним і ефективним. Сучасні рентгени не мають високої дози опромінення і не шкідливі для вашого організму. А натомість є важливим етапом діагностики у стоматологічному лікуванні.

 

Не варто боятись лікувати зуби і вважати, що це страшно. Насправді сучасне лікування проходить швидко, ефективно і безболісно. 

Красива усмішка - це візитівка кожного!

Для запису звертайтесь за телефоном 0 800 305 911  

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже