Стоп, ротавірус у дітей!

Ротавірус - дуже заразний вірус, який викликає діарею. До розробки вакцини більшість дітей були інфіковані вірусом принаймні один раз до 5 років.

Хоча ротавірусні інфекції є неприємними, зазвичай ви можете лікувати цю інфекцію вдома за допомогою додаткової рідини, щоб запобігти зневоднення. Іноді важкий стан зневоднення вимагає введення рідини через вену (внутрішньовенно) у лікарні.

Важливою також є гігієна, наприклад, регулярне миття рук. 

  

Симптоми

Ротавірусна інфекція зазвичай починається впродовж двох днів після контакту з вірусом. Ранніми симптомами є лихоманка і блювота, а потім від трьох до семи днів водянистої діареї. Інфекція також може викликати біль у животі.

У здорових дорослих ротавірусна інфекція може викликати лише легкі ознаки та симптоми або не викликати взагалі.

   

Коли звертатися до лікаря

Зверніться до лікаря, якщо ваша дитина:

  • Має діарею більше 24 годин;
  • Часта блювота;
  • Має чорний або смоляний стілець або стілець, що містить кров або гній;
  • Має температуру 38,9 C або вище;
  • Здається втомленим, дратівливим;
  • Має ознаки або симптоми зневоднення, включаючи сухість у роті, плач без сліз, мало сечовипускання або його відсутність, незвичайну сонливість або відсутність реакції.

  

Якщо ви дорослий, зателефонуйте своєму лікарю, якщо ви:

  • Не можете утримувати рідину впродовж  24 годин;
  • Діарея більше двох днів;
  • Є кров у блювоті або випорожненнях;
  • Маєте температуру вище 39,4 C;
  • Є ознаки або симптоми зневоднення, включаючи надмірну спрагу, сухість у роті, невелике сечовипускання або його відсутність, сильна слабкість, запаморочення при стоянні або запаморочення.

  

Причини

Ротавірус присутній у калі інфікованої людини за два дні до появи симптомів і впродовж 10 днів після зменшення симптомів. Впродовж цього часу вірус легко поширюється через контакт «рука в рот», навіть якщо у інфікованої людини немає симптомів.

Якщо у вас ротавірус, і ви не миєте руки після відвідування туалету — або ваша дитина хвора на ротавірус, і ви не миєте руки після того, як поміняли дитині підгузник або не допомогли дитині користуватися туалетом — вірус може поширитися на все, до чого вона торкається, включаючи їжу, іграшки та посуд. Якщо інша людина торкається ваших немитих рук або забрудненого предмета, а потім доторкнеться до свого рота, це спричиняє інфекцію. Вірус може залишатися заразним на поверхнях, які не дезінфікувалися тижнями або місяцями.

Ви можете заразитися ротавірусом більше одного разу, навіть якщо ви були щеплені. Однак повторні інфекції, як правило, менш важкі.

    

Фактори ризику

Ротавірусна інфекція часто зустрічається у дітей у віці від 3 до 35 місяців, особливо у тих, хто проводить час у дитячих закладах. Літні люди та дорослі, які доглядають за маленькими дітьми, також мають підвищений ризик зараження.

    

Ускладнення

Сильна діарея може призвести до зневоднення, особливо у маленьких дітей. Якщо не лікувати, зневоднення може стати небезпечним для життя станом, незалежно від його причини.

   

Профілактика

Щоб зменшити поширення ротавірусу, ретельно і часто мийте руки — особливо після відвідування туалету, зміни підгузника дитині або допомоги дитині в туалеті. Але навіть суворе миття рук не дає жодних гарантій. А дезінфікуючі засоби для рук на спиртовій основі, які зазвичай використовуються, мало впливають на ротавірус.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує всім країнам робити немовлятам вакцину від ротавірусу. 

Надійний спосіб уникнути зараження - дотримання правил особистої гігієни та вакцинацію. Вакцинація проти ротавірусної інфекції можлива починаючи з 2-х місяців життя. Для цього використовується препарат Ротарикс. Щеплення від ротавірусу може робитися разом з іншими вакцинами: АКДС, ІПВ, HiB і гепатитом В.

Щеплення проводиться двома дозами. Перша доза може бути призначена дитині, починаючи з віку 6 тижнів. Інтервал між застосуванням першої та другої дози має бути не менше 4 тижнів.

Вакцини є безпечними та ефективними, а дослідження показують, що вони щороку запобігають розвитку ротавірусу у тисяч дітей. Однак рідко вони можуть спричинити згортання частини кишківника (інвагінація), що може призвести до небезпечної для життя кишкової закупорки.

Діти, які перенесли інвагінацію, мають більше шансів мати її знову після вакцинації від ротавірусу.

Для дітей, у яких в анамнезі не було інвагінації, існує дуже малий ризик того, що вона може розвинутися після введення ротавірусної вакцини. Незважаючи на це, переваги вакцини значно перевищують ризики.

Якщо у вашої дитини біль у животі, блювота, діарея, кров у випорожненнях або зміна випорожнення кишківника після вакцинації від ротавірусу, негайно зверніться до лікаря.

І нехай ваші малюки будуть здоровими!

Для запису на вакцинацію чи консультацію лікаря-педіатра МЦ Медікавер звертайтесь за телефоном 0 800 305 911 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже