УЗД щитовидної залози

За останні кілька десятиліть зросла кількість людей, які звертаються з захворюваннями щитовидної залози. Ця маленька залоза відповідає, серед іншого, за вироблення серотоніну. 

Ви помітили, що окружність вашої шиї зросла? Аналізи показали підвищений рівень ТТГ? Ці симптоми можуть свідчити про проблеми з щитовидною залозою. 

Одним з найефективніших способів постановки точного діагнозу є УЗД щитовидної залози, яке пропонує Медичний Центр Medicover. Під час цього обстеження кваліфіковані спеціалісти оцінюють форму, розміри залози, а також її структуру (з метою перевірки ехогенності щитовидної залози та визначення наявності патологічних уражень, наприклад, пухлин чи кіст). Правильно проведена ультразвукова діагностика щитовидної залози також включає навколишні структури, такі як слинні залози та лімфатичні вузли. 

  

Діагностика рекомендована пацієнтам з:

  • генетичним ризиком захворювання на рак щитовидної залози,
  • аномальним рівнем гормонів щитовидної залози (за результатами аналізу крові),
  • ознаками гіпотиреозу та гіпертиреозу (наприклад, підвищене потовиділення, зміна настрою, загальна слабкість і дратівливість, швидка втрата/набір ваги),

Профілактично діагностика проводиться 1 раз на рік, якщо виявлено патологію – 1 раз в півроку, рекомендує лікар ультразвукової діагностики МЦ Медікавер Осінська Алла Михайлівна.

УЗД щитовидної залози допомагає діагностувати такі захворювання, як гіпотиреоз і гіпертиреоз, тиреоїдит (включаючи хворобу Хашимото), а також кісти та новоутворені ураження.

  

Як проходить УЗД щитовидної залози?

При ультразвуковому дослідженні використовується явище відбиття ультразвукових хвиль від структури органів – це неінвазивна методика, а саме обстеження безпечне та безболісне. Невід’ємною частиною ультразвукової діагностики щитовидної залози є оцінка навколишніх лімфатичних вузлів. 

Під час УЗД щитовидної залози лікар змащує шию спеціальним гелем, що дозволяє отримати хорошу якість зображення. Нанесення гелю може викликати дискомфорт (відчуття холоду, липкості), але він зникає після завершення обстеження та витирання ділянки.

УЗД щитоподібної залози діагностує дисфункцію щитовидної залози та показує її розміри (розміри часток, товщину перешийка та об’єм щитоподібної залози), ехогенність паренхіми, ехоструктуру, наявність вогнищевих уражень або вузлів у паренхімі, кількість, розміри, форму, ехоструктуру шийних лімфатичних вузлів.

   

Показання до УЗД щитоподібної залози:

  • диференціація аутоімунних і неаутоімунних захворювань щитовидної залози,
  • оцінка шийних лімфатичних вузлів,
  • збільшення залози без наявного ущільнення при пальпації,
  • пальпується вузлик або вузловий зоб,
  • випадкове виявлення вогнищевої зміни щитовидної залози під час УЗД, комп’ютерної томографії, магнітно-резонансної томографії та за іншими показаннями,
  • контроль розмірів доброякісних вузлів/вогнищевих уражень щитовидної залози,
  • контроль ефектів лікування.

Також ультразвукове дослідження щитовидної залози проводиться, щоб вибрати ділянку для тонкоголкової аспіраційної біопсії та при проведенні самої біопсії для контролю положення голки.

У Медичному центрі Medicover такий вид обстеження проводиться як дорослим, так і дітям з народження, є цілком безпечним і часто допомагає виявити захворювання на ранній стадії розповіла лікар ультразвукової діагностики МЦ Медікавер Осінська Алла Михайлівна. Щоб записатися на УЗД щитоподібної залози, заповніть форму на сайті або зверніться за телефоном гарячої лінії 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже