Всесвітній день боротьби з діабетом

Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом (World Diabetes Day), який був запровадженний в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Цей День покликаний підвищити рівень інформованості населення про проблеми діабету – одного з найпоширеніших захворювань у світі. 

Сьогодні у всьому світі страждають від діабету  415 мільйони людей. Цукровий діабет входить в трійку захворювань, що найбільш часто призводять до інвалідизації населення і смерті (атеросклероз, рак, цукровий діабет).

У статті лікар-ендокринолог відповість на найчастіші питання про діабет

Що таке цукровий діабет? 

Цукровий діабет (ЦД) - це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня цукру в крові внаслідок абсолютного або відносного дефіциту інсуліну. Захворювання призводить до порушення всіх видів обміну речовин, ураження судин, нервової системи, а також інших органів і систем. Є два типи цукрового діабету

1. Цукровий діабет 1 типу розвивається швидко, іноді раптово, в основному у дітей і молодих людей, при цьому є абсолютний дефіцит інсуліну;

2. Цукровий діабет 2 типу зазвичай розвивається поступово і відрізняється помірною вираженістю симптомів, частіше у людей старше 40 років, що мають надмірну вагу, при цьому відзначається відносний дефіцит інсуліну. Це найбільш поширений тип хвороби (зустрічається у 80-85% випадків);

ІІ тип діабету в свою чергу поділяється на:

Вторинний (або симптоматичний) цукровий діабет;

Гестаційний цукровий діабет діагностують у період вагітності. 

Які причини виникнення діабету 1 типу?

Причини появи цукрового діабету 1 типу обумовлені найчастіше аутоімунними процесами, при яких в організмі виробляються антитіла проти власних клітин, кількість інсуліну зменшується аж до повного припинення вироблення гормону. Це обумовлено наявністю наступних захворювань – гломерулонефрит, аутоімунний тиреоїдит, вовчак. 

Найбільш імовірним фактором, що впливає ззовні на розвиток цукрового діабету, вважається вірусна інфекція, оскільки часто після свинки (епідемічного паротиту), інфекційного мононуклеозу, краснухи або гострого або хронічного вірусного гепатиту, у хворого реєструють цукровий діабет. 

Ще одною імовірною причиною у розвитку цього типу цукрового діабету вважають підвищену активність Т-кілерних клітин.

Які причини виникнення діабету 2 типу?

Ожиріння (мала частка м’язової маси тіла і велика частка жиру) Спадковість (при цукровому діабеті у обох батьків ризик розвитку цього захворювання у дітей протягом життя гарантований майже на 60%, якщо діабет страждає тільки один батько, то ймовірність також висока і становить 30%. Це пояснюється спадкової надмірною чутливістю до ендогенного енкефалінів, він посилює секрецію інсуліну).

Які симптоми цукрового діабету?

Симптоми цукрового діабету І типу:

Суттєва втрата ваги

Спрага (хворі можуть випивати 3-5 л води, інколи навіть більше)

Часте сечовипускання (як вдень, так і вночі)

Сухість у роті

Дратівливість

Швидка стомлюваність, сонливість

Нудота, іноді блювота

Другорядними ознаками діабету 1-го типу у дітей слід відзначити появу нічного нетриманні сечі.

Симптоми цукрового діабету ІІ типу:

Оніміння і судоми ніг

Больові відчуття в кінцівках

Спрага

Помутніння в очах

Погане загоєння ран 

Випадіння волосся на ногах

Поява симптомів діабету 2-го типу відбувається не відразу, їх важко виявити, оскільки, вони не надто виражені. Нерідко трапляються випадки, коли дане захворювання протікає майже безсимптомно. 

Які можуть бути ускладнення захворювання?

Ускладнення цукрового діабету: 

  1. серцево-судинні захворювання (атеросклероз судин, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда); 
  2. атеросклероз периферичних артерій, у тому числі артерій нижніх кінцівок; мікроангіопатія (ураження дрібних судин) нижніх кінцівок; 
  3. діабетична ретинопатія (зниження зору); 
  4. нейропатія (зниження чутливості, сухість і лущення шкірних покривів, біль і судоми в кінцівках); 
  5. нефропатія (виділення з сечею білка, порушення функцій нирок); 
  6. діабетична стопа — захворювання стоп (виразки, гнійно-некротичні процеси) на тлі ураження периферичних нервів, судин, шкіри, м’яких тканин; 
  7. різні інфекційні ускладнення (часті гнійничкові ураження шкіри, грибки нігтів); 
  8. коми (діабетична, гіперосмолярна, гіпоглікемічна).

Як діагностують цукровий діабет?

1) Найперше – це аналіз крові на глюкозу (натще визначають вміст глюкози в капілярній крові (кров з пальця);    

2) Проба на толерантність до глюкози (натщесерце беруть близько 75 г глюкози, розчиненої в 1-1,5 склянках води, потім визначають концентрацію глюкози в крові через 0.5 та 2 години);

3) Аналіз сечі на глюкозу і кетонові тіла (виявлення кетонових тіл і глюкози підтверджує діагноз діабету)

4) Визначення глікозильованого гемоглобіну

Визначення інсуліну і С-пептиду в крові (при першому типі цукрового діабету кількість інсуліну і С-пептиду значно знижується, а при другому типі можливі значення в межах норми).

 Як лікувати цукровий діабет?

Програма лікування призначається кожному пацієнту індивідуально на основі діагностичних результатів і його особливостей здоров'я. 

Як захиститись від цукрового діабету? 

  • Правильно харчуйтесь! Споживайте їжу з низьким вмістом жиру. Включіть в раціон більше свіжих овочів та фруктів
  • Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтесь маленькими порціями. 
  • Зменшіть кількість цукру та солі в своєму раціоні. 
  • Слідкуйте за вагою тіла
  • Займайтесь фізичними навантаженнями. Заняття легкими фізичними вправами не менше 5 разів на тиждень знижують ступінь ризику захворіти цукровим діабетом на 50%.
  • Уникайте стресів
  • Стежте за рівнем глюкози у крові
  • Відмовтесь від шкідливих звичок

Хворі на цукровий діабет обов’язково повинні перебувати на обліку у лікаря-ендокринолога! Самоконтроль і точне виконання рекомендацій лікаря дозволяють уникнути або значно уповільнити розвиток ускладнень захворювання!

Схоже