Аритмія: що треба знати?

До Всесвітнього тижня серцевого ритму поговоримо про таке поширене явище як аритмія.

Аритмія - це порушення серцевого ритму, коли серце б'ється з неправильною швидкістю, ритмом або послідовністю скорочень. Це може включати швидкий ритм (такий як тахікардія), повільний ритм (брадикардія) або неправильний ритм (наприклад, екстрасистолія). Аритмії бувають функціональними (в силу певних причин,  не пов'язаних з органічною патологією), доброякісними (які не впливають на якість життя пацієнта і не потребують лікування) й загрозливими для життя (які можуть стати причиною гострого порушення мозкового кровообігу, раптової смерті).

Причини аритмій можуть бути різними, включаючи серцеві захворювання, електролітні дисбаланси, стрес, спадковість, побічні дії певних лікарських засобів, вживання алкоголю або наркотиків, захворювання щитоподібної залози, печінки, нирок та інші.

Симптоми спричинені аритміями: різні види запаморочення, порушення свідомості, відчуття серцебиття, неритмічне серцебиття, паузи в роботі серця. Також аритмії можуть викликати слабкість, задишку, біль у грудях та багато інших нетипових скарг.

Діагноз аритмії зазвичай ставить кардіолог на підставі скарг пацієнта, огляду, ЕКГ (електрокардіограми), холтерівського моніторингу або інших досліджень.

 

Лікування аритмій залежить від їх типу та причини. Деякі аритмії можуть вимагати  модифікації способу життя, встановлення основного діагнозу з подальшим лікуванням. У деяких випадках може бути необхідно використання кардіовертера, імплантація кардіостимулятора, катетерна абляція і навіть хірургічна операція.

Профілактика аритмії спрямована на запобігання її розвитку або зменшення ризику виникнення проблем з серцевим ритмом. Ось кілька рекомендацій, які можуть допомогти у запобіганні аритмії:

1. Здоровий спосіб життя. Підтримуйте здоровий спосіб життя, що включає здорове раціональне харчування, регулярну фізичну активність і уникнення шкідливих звичок, таких як куріння і надмірне вживання алкоголю.

2. Контроль за артеріальним тиском. Підтримуйте нормальний рівень артеріального тиску шляхом здорового харчування, контролем ваги, занять фізичними вправами і при необхідності прийманням лікарських препаратів.

3. Контроль за холестерином. Підвищений рівень холестерину може сприяти розвитку серцевих захворювань, що може вплинути на серцевий ритм. Регулярно перевіряйте рівень холестерину і при необхідності коригуйте його за допомогою змін у харчуванні та лікарських препаратів.

4. Уникнення стресу. Стрес може вплинути на серцевий ритм. Спробуйте знайти способи керувати стресом, такі як релаксаційні техніки, йога, медитація або регулярні заняття спортом.

5. Регулярні медичні огляди та лікування хронічних захворювань. Здійснюйте періодичні візити до кардіолога для перевірки стану серця і виявлення можливих проблем з серцевим ритмом.

 

Важливо вчасно звернутися до лікаря при підозрі на аритмію.

Для запису на візит звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже