ЧИМ КОРИСНЕ ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ ДЛЯ МАТЕРІ Й ДЛЯ ДИТИНИ? #1

ЧИМ КОРИСНЕ ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ ДЛЯ МАТЕРІ Й ДЛЯ ДИТИНИ?

В Україні грудне вигодовування завжди було «в моді». Навіть коли наприкінці минулого століття у всьому світі відбувся занепад традиційного вигодовування дітей, у нашій крайні жінки продовжували годувати грудьми. Наші бабусі годували малюків на вимогу, а не за режимом, і якомога довше – до кількарічного віку дитини.

Чому потрібно підтримувати грудне вигодовування?

  • це корисно для дитини:

- грудне молоко – оптимальне харчування для малюка

Грудне молоко – це стерильна, тепла їжа, яка легко перетравлюється й засвоюється. Її дитина може отримати в достатній кількості у будь-який час дня і ночі. Вона задовольняє всі потреби дитини у поживних речовинах: вітамінах, мікроелементах, ферментах, гормонах тощо. Мамине молоко на 90 % складається з води і повністю задовольняє потреби дитини у воді. Отже до 6 місяців дитина не потребує ані іншої їжі, ані будь-якої рідини, навіть у спеку.

- грудне молоко підтримує імунітет

Імуноглобуліни, що містяться в грудному молоці, створюють надійний захист від різноманітних інфекційних захворювань. Особливо, у перший рік життя. Наприклад, якщо хвора на грип чи іншу інфекцію мама продовжує годувати дитину грудьми, ризик дитині захворіти на цю інфекцію (особливо у важкій формі) суттєво знижується. Антитіла з молока матері створюють пасивний імунний захист дитині.

- захищає від захворювань

Діти на грудному вигодовуванні набагато рідше страждають на кишкові інфекції та захворювання дихальних шляхів, ніж їхні однолітки на штучному вигодовуванні. У таких дітей знижується ризик запалення середнього вуха, виникнення алергічних реакцій, розвитку менінгіту, цукрового діабету, лейкозу, ожиріння.

- має психосоціальне значення

Тісний контакт з мамою під час годування сприяє розвитку любові та прихильності між матір’ю та дитиною. Діти краще розвиваються, емоційно й інтелектуально, виростають комунікабельними.

  • це корисно для мами:

- прискорює відновлення після пологів

Окситоцин, який виділяється під час годування грудьми, сприяє скороченню матки та поверненню її до звичних розмірів, зупиняє післяпологову кровотечу. У жінок, які після пологів перебувають разом із дитиною та годують її грудьми, знижується ризик виникнення післяпологової депресії. У них швидше розвивається почуття материнства, вони легше опановують навички догляду за дитиною. Такі молоді мами швидше висипаються, легше позбавляються зайвої ваги. А тривала відсутність менструації запобігає втраті заліза.

- знижує ризик захворювань у матері

Грудне вигодовування є ефективною профілактикою мастопатій та злоякісних новоутворів у молочних залозах, матці, яйниках у майбутньому. У старших жінок, які годували грудьми, є нижчий ризик мати серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, остеопороз. Менопауза в них настає пізніше.

  • це зручно для сім’ї:

Наявність грудного молока дає можливість у перші місяці заощадити суттєві кошти, які не витрачають на придбання харчування для малюка. Крім цього, приготування сумішей потребує часу. Годування грудьми – це нічний спокій для сім'ї. Мати перша чує, що дитина починає прокидатися. Чутливість матері-годувальниці до голосу малюка викликає подив: жінка може не почути грози за вікном, проте миттєво прокинеться від перших звуків немовляти.

Що потрібно знати, щоби годувати грудьми якомога довше?

Годувати грудьми може практично кожна жінка. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, жінок, які фізично не можуть годувати грудьми, в усьому світі є не більше 2-3%.

Іноді трапляються ситуації, коли неможливо годувати дитину грудьми, проте справжніх протипоказів є дуже мало. Це, зокрема, генетично-зумовлені дефекти ферментної системи дитини (так звані ензимопатії: фенілкетонурія, хвороба «кленового сиропу»), які перешкоджають засвоєнню грудного молока. А також важкі хвороби матері, зокрема: онкологія, активна форма туберкульозу, ВІЛ (позитивний статус матері), особливо небезпечні інфекції (віспа, сибірська виразка), гострі психічні захворювання.

Натомість у більшості випадків (наприклад, хірургічні втручання, важкий перебіг захворювань, мама приймає ліки, які несумісні з годуванням грудьми тощо) слід лише тимчасово перестати годувати грудьми, але повністю не припиняти. Під час такої перерви молоко потрібно зціджувати, щоб підтримати лактацію.

Для молодої мами є цілком припустимими легкі та помірні фізичні навантаження. Вже з перших днів після пологів можна виконувати спеціально розроблені для післяпологового періоду вправи, а трохи згодом займатися у спортзалі, ходити до басейну чи сауни. Дослідження показують, що молочна кислота, яка утворюється в м'язах при помірних навантаженнях, не накопичується у грудному молоці та не змінює його склад й смак. Єдине на що потрібно звертати увагу під час занять спортом, це щоб молочні залози не були переповненими чи перетисненими, а мама достатньо пила води, оскільки посилене потовиділення може спричинити зменшення притоку молока.

Грудне вигодовування – це не лише годування малюка. Це – спосіб виховання, батьківська опіка, це зусилля й самопожертва, які виховують молоду жінку, вдосконалюють її як особистість. Це – мандрівна життям разом із дитиною.

Будьте щасливі в своєму материнстві!

Мар’яна Іськів, лікар-педіатр Медичного центру Медікавер.

Звертайтесь до вашого лікаря за більш детальнішою інформацією.

Схоже