Як зміцнити імунітет у дітей?

Імунітет - це захисна система організму, природний бар’єр, який захищає нас від вірусів та бактерій, а отже і від захворювань. Від нього залежить, як часто ми хворіємо. Імунітет формується з перших днів життя до 18 років. Однак перші роки найважливіші. У цей час молоде тіло стикається з багатьма процесами: інтенсивним ростом і збільшенням ваги, контактами з однолітками в яслах, садочку чи школі, а отже, з бактеріями та вірусами.

Зміст:

1. Дитячий імунітет - чому діти часто хворіють?

2. Імунітет дитини та інфекції - коли хвилюватися?

3. Дослідження імунітету у дітей

  

Дитячий імунітет - чому діти часто хворіють?

Періодичні інфекції верхніх дихальних шляхів трапляються в житті майже кожної дитини. Імунна система в цьому віці незріла, саме тому вона часто не в змозі впоратися з мікроорганізмами, з якими стикається на своєму шляху. 

У перший рік перебування в яслах чи садочку дитина, в середньому, хворіє 7-9 разів на рік. Як правило, ці інфекції є легкими і сприяють розвитку імунітету проти мікроорганізмів, переважно вірусів, які поширені в навколишньому середовищі.

 

Імунітет дитини та інфекції - коли хвилюватися?

Якщо дитина хворіє на інфекції:

  • вони трапляються частіше, ніж раз на два місяці, мають атиповий важкий перебіг;
  • вони, зазвичай, закінчуються гнійними інфекціями, що потребують застосування антибіотика.

Варто провести комплексну оцінку імунної системи, оскільки існує ймовірність того, що у дитини є імунний розлад.

Кожна 300 дитина, за статистикою, має первинний імунодефіцит.

 

Імунодефіцити можуть бути зумовлені:

  • недоліками у виробництві антитіл;
  • порушеннями інших імунних механізмів.

На думку експертів, імунодефіцит діагностується занадто рідко, і лише кожен десятий маленький пацієнт отримує належне лікування.

Дослідження імунітету у дітей

Лабораторні дослідження допомагають визначити причини імунодефіциту. Вони включають забір крові та аналіз рівня антитіл, тобто імуноглобулінів відповідного класу.

Результати вимагають оцінки та інтерпретації імунологом, який визначає покази для подальшої педіатричної або спеціалізованої допомоги.

Навіть якщо тести не виявляють жодних порушень у функціонуванні імунної системи, варто зміцнити імунітет дитини, проводячи рекомендовані профілактичні щеплення та дотримуючись основних принципів догляду за здоров’ям та правил особистої гігієни.

Правильно підібране збалансоване харчування, повноцінний сон та фізичні навантаження на свіжому повітрі зміцнюють імунітет кожної дитини.

Щеплення відіграють величезну роль в посиленні імунітету.

Вони є безпечним та ефективним способом захисту від багатьох інфекційних захворювань. У випадку дітей з порушеннями імунітету вони є ще більш доцільними через важчий перебіг інфекції у цієї групи дітей.

Представлена інформація медичного характеру не повинна розглядатися як керівництво до дій для кожного пацієнта. Лікувальні процедури, включаючи обсяг та частоту діагностичних тестів та / або терапевтичних процедур, визначаються лікарем індивідуально відповідно до медичних показів, що встановлюються після огляду і оцінки стану пацієнта. Лікар приймає рішення та погоджує його з пацієнтом, а у випадку дітей – із батьками або опікунами. 

Схоже