Фолікулометрія: що треба знати?

Фолікулометрія - це процедура спостереження за розвитком фолікулів у яєчниках жінки та зміни товщини і структури ендометрію при цьому. Цей метод застосовується в репродуктивній медицині для оцінки функції яєчників і прогнозування овуляції.

Фолікули - це структурні компоненти яєчника, в яких дозрівають яйцеклітини, під впливом гормонів гіпофіза.

Фолікулометрію можна проводити, як в природньому циклі, для визначення наявності овуляції і оптимального періоду для зачаття, так  і в стимульованому циклі – коли жінка приймає додатково гормональні препарати для стимуляції овуляції, корекції часу та дози лікарського препарату. Це допомагає збільшити шанси на вагітність. 

Процедура фолікулометрії передбачає використання ультразвукового сканування, яке проводиться через вагіну для чіткої візуалізації. За допомогою ультразвуку вимірюються розміри фолікулів, їх кількість, товщина і структура ендометрію. Після чого лікар може рекомендувати точний час для здійснення статевих актів або проведення процедури внутріматкової інсемінації. Іноді також можуть бути призначені додаткові лікарські засоби для сприяння овуляції, якщо це необхідно.

 

Коли і кому варто здавати дану процедуру?

Фолікулометрію зазвичай рекомендується  проводити жінкам, які нерегулярний цикл, хочуть більш точно визначити час своєї овуляції або в яких відсутня овуляція.

Зважаючи на індивідуальні особливості і потреби кожної жінки, ваш лікар зможе визначити, коли саме і скільки разів вам варто  проводити фолікулометрію. 

Як правило, перший візит повинен бути у фолікулярну фазу менструального циклу (МЦ), але не пізніше 9 дня МЦ. Якщо планується стимуляція овуляції – тоді не пізніше 5 дня МЦ. Подальші візити будуть залежати від тривалості менструального циклу жінки, темпів росту фолікулів, та використання препаратів для стимуляції овуляції. В середньому це 3-5 візитів протягом одного менструального циклу. Обов’язковим етапом фолікулометрії є підтвердження факту овуляції або її відсутності. Важливо пам’ятати, що у пацієнтів з тривалим МЦ (32-37днів) овуляція може наступати на 20-22 день МЦ.

  

Чи безпечна це процедура?

Фолікулометрія абсолютно безпечною процедурою, яка не спричиняє болю і має мінімальний ризик ускладнень. В деяких випадках може виникнути легке дискомфорт або неприємні відчуття під час вагінального дослідження. Однак це зазвичай є тимчасовим і проходить після закінчення дослідження. Також, є категорія пацієнтів, які мають алергічну реакцію на латекс або гель, який використовується для ультразвукового дослідження. В такому разі варто про це попередити вашого лікаря.

Як і будь-яка медична процедура, фолікулометрія повинна проводитися відповідно до медичних стандартів і під наглядом кваліфікованих фахівців. Якщо ви маєте питання стосовно процедури фолікулометрії, рекомендується звернутися до свого лікаря для отримання додаткової інформації і пояснень.

 

Виділяйте час для вашого жіночого здоров`я!

Для запису на консультацію до репродуктолога звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже