Як вберегти себе від панічної атаки?

Раптове головокружіння, запаморочення, слабкість, страх втрати контролю, страх зійти з розуму або страх смерті, напад серцебиття, пітливість, тремтіння тіла, відчуття нестачі повітря, озноб чи раптові припливи жару, нудота, спазми в животі, біль у грудях, головний біль, відчуття оніміння або поколювання в тілі, відчуття нереальності або відстороненості. Ці симптоми можуть бути ознакою багатьох станів, але дуже часто вони спричинені раптовим нападом тривоги, або іншими словами - панічною атакою. 

 

Що ж воно таке - панічна атака (ПА)? 

Напад паніки - це раптовий епізод сильного страху, який викликає важкі фізичні реакції, коли   насправді немає реальної небезпеки або очевидної причини. Напади паніки справді можуть бути дуже лякаючими. Коли вони трапляються, людина може подумати, що втрачає контроль над реальністю, що у неї інфаркт чи навіть, що вона зараз може померти.

У багатьох людей протягом життя трапляється лише одна-дві панічні атаки, які можуть зникати, коли закінчується стресова ситуація. Але якщо у вас повторювалися несподівані напади паніки і ви тривалі періоди вашого життя перебували в постійному страху перед іншим нападом, у вас може бути стан, який називається тривожним розладом.

Панічні атаки зазвичай починаються раптово, без попередження. Вони можуть застати вас в будь-який час - коли ви їдете на машині, у торговому центрі, коли ви міцно спите або посеред ділової зустрічі. Напади тривоги мають багато варіацій, але симптоми зазвичай досягають максимуму протягом декількох хвилин. Часто людина почувається виснаженою після того, як панічна атака вщухне. Один з найгірших моментів пов’язаних з панічними атаками - це сильний страх перед наступним, ймовірним, нападом. Часом люди настільки бояться нападів тривоги, що починають уникати ситуацій, в яких теоретично може виникнути панічна атака. 

Симптоми панічного розладу часто починаються в пізньому підлітковому віці або на початку дорослого життя і частіше виникають у жінок, ніж чоловіків.

Фактори, які можуть збільшити ризик розвитку панічних атак або панічного розладу, включають:

  •  Наявність панічних атак або тривожного розладу у когось із членів сім’ї;
  •  Значний стрес, такий як смерть або важка хвороба близької людини;
  •  Травматичні події, такі як сексуальне насильство чи серйозна аварія;
  •  Ґрунтовні зміни у вашому житті, такі як розлучення або народження дитини;
  •  Куріння або надмірне споживання кофеїну;
  •  Історія дитячого фізичного або сексуального насильства.

Хоча самі панічні атаки не загрожують життю, вони можуть лякати і суттєво впливати на якість вашого життя. Але, на щастя, цей стан ефективно лікується. Власне тому так важливо вчасно звернутися за допомогою до спеціаліста: лікаря-психіатра, психоневролога, або до психотерапевта. Найбільш ефективним та науково доведеним методом лікування панічних атак є психотерапія. Саме під час терапії вдається знайти і вирішити причину виникнення панічних атак, а не тільки «залікувати» симптом. Це дозволяє запобігти повторним нападам тривоги в майбутньому. В деяких випадках для більшої ефективності може знадобитись фармакотерапія. Допоміжними препаратами для лікування ПА визнані антидепресанти з групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну, бензодіазепіни та деякі атипові нейролептики. Спеціалісти відділення MEDICOVER Mental Health мають багаторічний ґрунтовний досвід роботи з панічними атаками. Наші лікарі-психоневрологи та психотерапевти зможуть допомогти вам ефективно позбутися страждань в атмосфері конфіденційності, довіри та комфорту. 

 

Що ж може трапитись, якщо не лікувати ПА?

Якщо їх не лікувати, напади паніки та тривожний розлад можуть торкнутися майже будь-якої сфери вашого життя. Можливо, ви вже настільки страждаєте від нападів ПА, що живете в постійному стані страху, який руйнує якість вашого життя.

Ускладнення, які можуть спричинити панічні атаки або пов’язані з ними стани, включають:

  • Розвиток специфічних фобій, таких як страх керувати автомобілем або виходити з дому;
  • Часті звернення до лікарів терапевтичного профілю з приводу проблем зі здоров’ям;
  • Уникнення соціальних контактів та публічних заходів;
  • Проблеми в стосунках на роботі чи в школі;
  • Депресія, тривожні та інші психічні розлади;
  • Підвищений ризик суїциду або суїцидальних думок;
  • Зловживання алкоголем або іншими психоактивними речовинами;
  • Фінансові проблеми.

В деяких людей тривожний розлад може включати агорафобію - уникання місць або ситуацій, що викликають занепокоєння, оскільки виникає страх неможливості втекти або отримати допомогу, якщо у вас трапиться ПА. 

Підсумовуючи, варто пам’ятати, що панічні атаки - це не вирок, або страшний психіатричний діагноз. Це стан, який може розвинутися в будь-якої людини незалежно від віку, статі, отриманої освіти чи соціального становища. Важливим є вчасно звернутися до фахівців, щоб якнайшвидше позбутись панічних атак. А команда спеціалістів Medicover Mental Health готова і спроможна допомогти вам повернутися до щасливого та спокійного життя.

Ваше психічне здоров'я - основа гармонії з собою!

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже