ЛАКТОЗНА НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ #1

ЛАКТОЗНА НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ

Що таке лактозна непереносимість?

Молочні продукти можна вживати не усім людям. Досить поширеною є лактозна непереносимість (або лактазна недостатність) – стан, коли організм не може вільно перетравлювати лактозу, вид природного цукру, що міститься в молоці і молочних продуктах. Лактозна непереносимість виникає у людей, чий тонкий кишківник виробляє недостатню кількість ферменту під назвою «лактаза», яка необхідна організму для нормального перетравлення і розсмоктування лактози. Експериментальними дослідженнями доказано, що високу активність ферменту забезпечують тільки зрілі, функціонально-активні ентероцити (клітини кишківника).

Це захворювання провокує виникнення синдрому мальабсорбції (недостатнього всмоктування поживних речовин з їжі в тонкому кишківнику для цілого організму) та мальдигестії (недостатнього перетравлення їжі і, як наслідок, недоотримання поживних речовин з їжі), що сприяє розладу білкового, жирового, вуглеводного обміну речовин, втраті мінеральних мікроелементів та порушенню метаболізму вітамінів.

Є дві основні причини, через які ентероцити знижують вироблення лактази.

Перша причина – генетичні дефекти або фізіологічна незрілість ферментативних систем (часто трапляється у недоношених дітей через незрілість ентероцитів та їхню несформовану здатність синтезувати лактазу). Це – первинна лактазна недостатність, при якій ентероцити у тонкому кишківнику є неушкодженими.

Друга причина – запальний або інші процеси в організмі (харчові алергії, пухлини, операції на тонкому кишківнику). Це – вторинна лактазна недостатність, при якій ентероцити є ушкодженими. Вона може бути як тимчасовою, так і постійною.

Якщо лактозна непереносимість у родині є спадковою, тоді її симптоми можуть проявитися у будь-якому віці: як у перші місяці життя, так і в підлітковому або ж у дорослому віці. Це залежить від типу спадковості. Слід зазначити, що поліморфізм гена, який відповідає за вироблення лактази, передбачає декілька варіантів клінічного перебігу лактозної непереносимості. В одних із них лактаза не синтезується, отже, непереносимість проявляється характерними симптомами, а при інших – синтез лактази збережений, що дозволяє людині навіть не підозрювати про носійство даного гена. Саме тому аналіз, що показує наявність спадкової схильності до лактозної непереносимості, є всього лиш вказівкою до подальших діагностичних дій, але не є відповіддю на запитання: чи є лактозна непереносимість, чи її немає?

У дорослому ж віці різноманітні патологічні чинники, що пошкоджують ворсини кишківника та стан ентероцитів, служать пусковим механізмом для розвитку лактазної недостатності. Ця вторинна лактозна непереносимість може проявлятись без жодних попередніх натяків та при достатньо тривалому вживанні молочних продуктів. У цьому випадку лікування основного захворювання допоможе відновити ентероцити, та організм знову буде продукувати лактазу та сприймати молоко.

Тому важливо визначити причину, котра привела до зниження синтезу лактази.

Як проявляється лактозна непереносимість?

Деякі люди з лактозною непереносимістю не можуть вживати жодних молочних продуктів. У них від цього погіршується не тільки загальне самопочуття, але і стан мікрофлори кишківника, адже організм сприймає лактозу як чужорідного агента. Але є й такі люди, що можуть без проблем в невеликих кількостях пити молоко й молоковмісні продукти.

Прояви симптомів лактозної непереносимості можуть варіювати від помірної до важкої форм, залежно від того, скільки лактази виробляють залози тонкого кишківника. Якщо до товстого кишківника потрапляє недостатньо оброблена попередніми органами травлення лактоза, вона може викликати неприємні відчуття.

Основними симптоми непереносимості, які з’являються через півгодини (деколи у період до двох годин) після вживання продукту з лактозою, є:

  • здуття,
  • біль у животі або коліки,
  • бурчання в животі,
  • надмірне газоутворення,
  • рідкий стілець або діарея,
  • нудота (блювота).

Щоб дізнатись, чи ці симптоми стали реакцією на лактозу, слід на якийсь час виключити з раціону молоко та молочні продукти. Якщо симптоми зникнуть, рекомендується відновити вживання цих продуктів у невеликих кількостях і простежити, виникнуть симптоми знову чи ні.

У дітей для розпізнавання лактозної непереносимості добре працює, так зване, «Правило трьох»:

  • кишкові коліки починаються з трьох тижнів життя;
  • кишкові коліки тривають близько трьох годин на день;
  • кишкові коліки зустрічаються переважно у дітей перших трьох місяців життя.

Як діагностувати лактозну непереносимість?

Якщо одного разу ви відчули нудоту після випитої склянки молока, малоймовірно, що у вас є лактозна непереносимість. Однак якщо відчуття нудоти й дискомфорт виникають постійно після вживання молока, морозива чи молочних продуктів, є небезпека того, що ваш організм не переносить лактозу.

Наступним кроком є визначення типу лактозної непереносимості – аналіз крові на наявність маркерів, що свідчать про спадкову схильність або носійство. Він засвідчить, що у вас є схильність до лактазної недостатності та успадкування генів, які відповідають за певний її тип (зі збереженням функції ентероцитів й лактазної активності або ні). Але це не означає, що у вас вже є лактозна непереносимість.

Найточнішим тестом, який дасть відповідь на запитання про лактозну непереносимість, є дихальний водневий тест. Його можна зробити у Медичному центрі Медікавер.

Цей тест здатен виявити не тільки лактазну недостатність, а й надмірний бактерійний ріст в тонкому кишківнику, що також потребує лікування і нерідко маскується під проявами інших гастроентерологічних захворювань. Зокрема, надмірний бактерійний ріст часто є причиною вторинної лактозної непереносимості та ряду інших захворювань, таких як дисбактеріоз, авітаміноз, алергічні реакції, гіперхолестеринемія, порушення ліпідного обміну, шкірні висипання, здуття живота, яке не піддається терапії жодними препаратами, синдром мальабсорбції та мальдигестії.

На відміну від дихального водневого тесту, звичайний аналіз на дисбактеріоз не здатен виявити надмірний ріст бактерій у тонкій кишці. В результаті, лікар не може встановити причину кишкових розладів, які турбують пацієнта з кожним днем все більше. На сьогодні в Україні не існує точніших, ніж дихальний водневий тест, аналізів для встановлення діагнозу лактозної непереносимості та надмірного бактерійного росту в тонкому кишківнику.

Великою перевагою дихального водневого тесту є його неінвазивність (не потрібно здавати кров чи інший біоматеріал), що дозволяє рекомендувати його не тільки дорослим, але й найменшим діткам. А також – швидкість, результат готовий одразу після виконання тесту.

Як відбувається дихальний водневий тест?

Тест проводиться натще і триває приблизно 2,5 години. Увесь цей час пацієнт перебуває у палаті в комфортних умовах.

Спочатку медичний працівник спеціальним апаратом – гастролайзером – проводить замір вмісту водню у видихуваному повітрі без лактозного навантаження. Для цього старші діти роблять 3-5 видихів у трубку апарату. Дорослі пацієнти спочатку затамовують подих на 15 секунд, а потім роблять один глибокий видих. Маленькі ж дітки, які не можуть ще регулювати свого дихання, просто протягом однієї хвилини вільно дихають у спеціальну маску, яку одягають їм на носик та ротик.

Потім проводиться лактозне навантаження – пацієнт випиває розчин лактози; немовляткам на грудному вигодовуванні дозволяють випити молока мами. І пізніше медичний працівник проводить повторні заміри: три з інтервалом у 15 хвилин і три з інтервалом у 30 хвилин.

На основі цих даних складається графік змін показників та робиться заключення. Вид лактозної непереносимості та ступінь ферментативної недостатності встановлює лікар.

До водневого дихального тесту необхідно підготуватися – виконати п’ять простих правил:

  1. Утримуватися від прийому їжі протягом 14 годин до початку тесту (для дітей, залежно від віку, допускається зменшення інтервалу). Протягом цього часу можна пити тільки воду.
  2. За добу до тесту слід утриматися від вживання молока, молочних продуктів, фруктових соків та газованих напоїв. А також не їсти цибулю, часник, капусту, бобові, квашені та мариновані продукти.
  3. Останній прийом їжі у переддень проведення тесту повинен бути легким.
  4. Не палити та не жувати жуйку протягом 12 годин до початку тесту.
  5. У день проведення тесту можна вживати ліки (окрім вітамінів, антибіотиків, проносних препаратів).

Тест не проводиться, якщо протягом останнього місяця пацієнт вживав антибіотики чи проводив колоноскопію або ірригоскопію.

Як лікувати лактозну непереносимість?

Основним лікуванням пацієнтів з абсолютною лактазною недостатністю (алактазія) є повна відмова від вживання молока і молоковмісних продуктів. Паралельно проводиться терапія, спрямована на корекцію дисбактеріозу кишківника (за необхідності), замісна терапія (використання препаратів лактази) та симптоматичне лікування.

А пацієнти з незначним ступенем гіполактазії без шкоди для здоров’я можуть вживати невеликі кількості прісного молока (до 100-150 мл на добу). У таких випадках дозволяють прийом молока не натщесерце, повільно, малими порціями не більше 1-2 разів на тиждень. Обмеження знімаються при підвищенні витривалості хворого до молочних продуктів.

При вторинній лактазній недостатності увага приділяється лікуванню основного захворювання. Ступінь обмеження споживання молока і молочних продуктів є строго індивідуальним, а зниження кількості лактози в дієті є тимчасовим, до відновлення слизової оболонки тонкої кишки.

Пацієнту обов’язково необхідно вести харчовий щоденник. Завдяки записам можна отримати відповіді на два важливих запитання:

  • Який саме продукт викликає симптоми?
  • Скільки лактази потрібно додавати в їжу, що містить лактозу?

Для тренування відповідних ферментативних систем при задовільному стані пацієнта рекомендують призначати кисломолочні продукти в малих кількостях. Показником підвищення порога толерантності до молока є відсутність кишкових проявів.

Важливо пам’ятати, що у харчовій промисловості лактозу використовують при виробництві багатьох продуктів харчування. Крім молока і молочних виробів лактоза часто присутня в ковбасах, пакетованих супах, готових соусах, шоколаді, какао-порошку. Її застосовують для підвищення в’язкості продукту, смаку і зручності вживання. Лактоза часто є інгредієнтом картоплі-фрі, кондитерських й хлібобулочних виробів. Ще лактозу використовують при виготовленні ліків. Вона є одним із головних компонентів ароматизаторів, підсилювачів смаку, підсолоджувачів. Тому уважно читайте етикетки на продуктах і лікарських препаратах.

Одним із основних завдань пацієнтів, які страждають від непереносимості лактози, є забезпечення організму необхідними корисними речовинами, які містяться в молоці та молочних продуктах, зокрема – кальцієм. Кальцій вкрай необхідний дітям, підліткам, вагітним й жінкам в період менопаузи.

Існує багато немолочних харчових продуктів, в яких міститься кальцій, наприклад:

  • броколі, листова капуста, зелень ріпи, шпинат, селера;
  • сардини, тунець, лосось (у тому числі, консервовані);
  • соєві продукти (соєве молоко, сир тофу і соєві боби);
  • мигдаль, кунжут, фундук, грецькі горіхи, арахіс;
  • курага, родзинки, насіння гарбуза та соняшника.

Рекомендують також вживати кальцієві доданки. Для засвоєння кальцію, організм потребує вітаміну D3, який міститься у соєвому молоці, маслі, жирній рибі, яєчних жовтках, вівсяній крупі, печінці.

При підтвердженій лактозній непереносимості слід відмовитись від молока, вершків, згущеного молока, морозива – від продуктів з найвищим вмістом лактози. Ці продукти можна споживати або безлактозними (такі продаються у багатьох магазинах), або приготованими на основі соєвого молока. А от кефір, йогурти, кисломолочний сир, простоквашу, ряжанку, масло, тверді сири – можна пробувати. Адже в цих продуктах міститься мало лактози, яка втрачається у процесі сквашування на молочну кислоту. А при виготовленні сиру ще одна частина лактози виливається разом із сироваткою.

Тверді сири поділяються за ступенем дозрівання: чим довше дозріває сир, тим менше молочного цукру в ньому залишається. Отже, тверді та напівтверді сири (швейцарський, чеддер тощо) містять ще менше лактози. Візьміть до уваги й те, що чим вищим є вміст жирів у продукті, тим менше в ньому лактози.

Отже, не всі продукти є категорично забороненими. Тим більше, що при одному і тому ж ступені недостатності лактази у різних людей симптоми (зокрема, діарея, метеоризм та біль у животі) проявляються з різною інтенсивністю. А от реакція на збільшення дози лактози в раціоні у всіх однакова. Головним маркером тут є самопочуття. Якщо після вживання кисломолочних продуктів є симптоми здуття, важкості в животі, краще наступного разу не провокувати організм.

Багато людей кажуть, що не люблять молока з дитинства. Часто так проявляється первинна або вторинна лактазна недостатність. Організм таким чином відштовхує від себе неприємні продукти і маскує це під «не смакування», а насправді, пам’ятає, від чого йому було погано.

Уважно прислухайтесь до свого організму і будьте здорові!

Звертайтесь до вашого лікаря за більш детальнішою інформацією.

Схоже