Твій молочний недруг. Лактозна непереносимість

Непереносимість лактози - це порушення здатності перетравлювати лактозу, цукор, що міститься в молоці та інших молочних продуктах. Лактозу ще називають молочним цукром, адже вона надає молоку солодкуватий присмак і внаслідок її розщеплення утворюється глюкоза. 

Лактаза – це специфічний фермент, який розщеплює лактозу. Його виробляє підшлункова залоза, з якої він потрапляє у тонку кишку. Коли в організм надходить їжа, підшлункова залоза відразу виділяє необхідні ферменти для її розщеплення. Якщо у складі їжі є молоко, вершки або молочні продукти (йогурт, кефір), до тонкої кишки прямує лактаза.

   

Типи лактозної непереносимості

Вроджена лактазна недостатність, яка також називається вродженою алактазією, є захворюванням, при якому немовлята не можуть розщеплювати лактозу в грудному молоці або суміші. Ця форма непереносимості лактози призводить до тяжкої діареї. Якщо ураженим немовлятам не дають дитячу суміш без лактози, у них може розвинутися сильне зневоднення та втрата ваги.

Непереносимість лактози в дорослому віці спричинена зниженням вироблення лактази після дитинства (неперсистенція лактази). Якщо люди з непереносимістю лактози споживають молочні продукти, що містять лактозу, у них можуть виникнути болі в животі, здуття живота, метеоризм, нудота та діарея, які починаються від 30 хвилин до 2 годин пізніше.

Більшість людей із неперсистенцією лактази зберігають деяку активність лактази і можуть включати різну кількість лактози в свій раціон без виникнення симптомів. Часто такі люди мають труднощі з перетравленням свіжого молока, але можуть без дискомфорту їсти певні молочні продукти, такі як сир або йогурт. Ці продукти виготовляються за допомогою процесів бродіння, які розщеплюють велику частину лактози в молоці.

Непереносимість лактози у дітей грудного віку внаслідок вродженої лактазної недостатності є рідкісним захворюванням. Його частота невідома. Цей стан найчастіше зустрічається у Фінляндії, де він вражає приблизно 1 з 60 000 новонароджених. В Україні цей відсоток набагато менший. 

  

Симптоми

Характерним проявом недостатності лактази є водяниста діарея. Крім неї до симптомів відносяться:

  • метеоризм,
  • здуття живота,
  • діарея,
  • абдомінальний біль, який виникає через короткий проміжок часу після вживання молочних продуктів, що містять лактозу.

Непереносимість лактози також може проявлятись на шкірі у вигляді шкірних висипів та надмірної сухості, атопічного дерматиту, а також висипів алергічного характеру.

У випадках, якщо ви відчуваєте важкість, свербіж шкіри, здуття чи інші симптоми після вживання молочних продуктів, то радимо звернутись на консультацію до лікаря-гастроентеролога. 

І здати букальний зішкріб чи воднево-дихальний тест, які допоможуть діагностувати лактозну непереносимість, якщо така існує.

Приблизно 65 відсотків населення людини мають знижену здатність перетравлювати лактозу після дитинства. Непереносимість лактози в дорослому віці найбільш поширена у людей східноазіатського походження, причому в цих спільнотах страждають від 70 до 100 відсотків людей. Непереносимість лактози також дуже поширена у людей західноафриканського, арабського, єврейського, грецького та італійського походження.

Непереносимість лактози у немовлят (вроджена лактазна недостатність) викликана мутаціями в гені LCT. Ген LCT дає інструкції для вироблення ферменту лактази. Вважається, що мутації, які спричиняють вроджену лактазну недостатність, впливають на функцію лактази, через що у немовлят серйозно порушується здатність перетравлювати лактозу з грудного молока або суміші.

Непереносимість лактози в дорослому віці спричинена поступовим зниженням активності (експресії) гена LCT після дитинства, що спостерігається у більшості людей. Експресія гена LCT контролюється послідовністю ДНК, яка називається регуляторним елементом, яка знаходиться в сусідньому гені під назвою MCM6. Деякі люди успадкували зміни в цьому елементі, які призводять до тривалого виробництва лактази в тонкому кишечнику і здатності перетравлювати лактозу протягом усього життя. Люди без цих змін мають знижену здатність перетравлювати лактозу з віком, що призводить до ознак і симптомів непереносимості лактози.

   

У вас діагностували непереносимість, що робити?

Коли йдеться про непереносимість лактози, найпершим та найлогічнішим варіантом вирішення цієї проблеми здається відмова від молока та молочних продуктів. Адже саме у них міститься лактоза, яку не перетравлює організм. 

Тут саме час згадати про поживні речовини, які містяться у молоці та молочній продукції і вкрай необхідні організму людини у будь-якому віці.

З грудним молоком матері діти отримують білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мікроелементи. За умови грудного вигодовування дитина отримує від матері необхідні захисні антитіла. 

У молоці тварин (коров’ячому, козячому, овечому) міститься велика кількість білків, а також кальцій та фосфор. Останні добре засвоюються з кисломолочного сиру та іншої кисломолочної продукції. Вони необхідні для росту кісток і забезпечують міцність кісткової тканини протягом усього життя. Адже за умови недостатності кальцію в організмі активується паратгормон, що «витягує» кальцій з кісток, вони стають крихкими і, відповідно, збільшується ризик переломів. 

Фосфор необхідний не тільки для кісток, але й для повноцінної роботи нирок і всього організму загалом. А ще молоко містить водорозчинні та жиророзчинні вітаміни. Так, з коров’ячого молока ми отримуємо жиророзчинні вітаміни D, A, E, K та водорозчинні – В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В12 (ціанокобаламін).

У випадках, якщо ви відчуваєте важкість, свербіж шкіри, здуття чи інші симптоми після вживання молочних продуктів, то радимо звернутись на консультацію до лікаря-гастроентеролога. 

І здати букальний зішкріб чи воднево-дихальний тест, які допоможуть діагностувати лактозну непереносимість, якщо така існує.

Якщо у вас діагностували непереносимість лактози, то це зовсім не означає, що вам варто забути про молочні продукти назавжди. На сьогодні існує велика кількість продуктів без лактози - молоко, йогурти, сири тощо, які не відрізняють за смаком від звичайних молочних продуктів.

Для запису на консультацію до лікаря-гастроентеролога звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже