МЕДІКАВЕР ПІДТРИМАВ МЕДИЧНУ РЕФОРМУ В УКРАЇНІ. ДІЛИМОСЬ ПЕРШИМ ДОСВІДОМ. #1

МЕДІКАВЕР ПІДТРИМАВ МЕДИЧНУ РЕФОРМУ В УКРАЇНІ. ДІЛИМОСЬ ПЕРШИМ ДОСВІДОМ.

Пацієнти, що підписали декларацію з лікарями поліклінічних відділень Медікавер в Україні, отримали гарантію на отримання медичної допомоги бездоганної якості за європейським стандартом.

Медична реформа – це крок до якісного та ефективного лікування, до його стандартизації. Одне з нововведень у рамках реформи – можливість використовувати медиками у своїй практиці міжнародні протоколи лікування. Це ефективний спосіб боротьби з агресивним просуванням в Україні гомеопатичних препаратів та препаратів з недоведеною ефективністю. Лікарі Медікавер мають змогу застосовувати на практиці міжнародні клінічні настанови з чітко вказаними методами лікування й препаратами для конкретних хвороб.

Покращення сервісу надання послуг первинної ланки медичної допомоги є однією зі складових медичної реформи та одним із пріоритетних напрямків роботи мережі поліклінік Медікавер в Україні. Пацієнт, котрий підписав декларацію з лікарями Медікавер, може записатися до нього на прийом телефоном, онлайн або домовитися про візит в клініку безпосередньо з лікарем, зателефонувавши до нього у робочий час. Пацієнти не залишаються без медичної допомоги і під час відсутності їхнього лікаря на місці (через хворобу чи відпустку). У Медікавер організований прийом декларантів у святкові, вихідні дні та під час відсутності лікаря. При необхідності лікар може відвідати пацієнта вдома. Рішення про такий візит приймає виключно лікар, орієнтуючись на стан пацієнта, а не на віддаленість місця його проживання чи відсутність/наявність коштів на поїздку.

Ми з повагою ставимось до потреб та очікувань наших пацієнтів. У своїх медичних закладах створили зручні зони для очікування (так, деколи і в приватній поліклініці потрібно зачекати на прийом лікаря, але не більше 15 хвилин), відкриту рецепцію, місце для візочків, приємну атмосферу. Кожен пацієнт під час візиту до лікаря отримує інформацію щодо діагнозу й процесу лікування та, що дуже важливо, емоційну підтримку.

Терапевти, педіатри і сімейні лікарі спостерігають за станом здоров’я своїх пацієнтів-декларантів, проводять обстеження та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь. Сімейні лікарі допомагають подружнім парам у плануванні вагітності, ведуть неускладнену вагітність на ранніх термінах та спостерігають за розвитком дітей до року. Ведуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами. При потребі, сімейний лікар, терапевт чи педіатр скеровує пацієнтів на консультацію до вузького спеціаліста – фахівця другої чи третьої ланок медичної допомоги. Пацієнти самі обирають заклад, в якому хочуть отримати допомогу такого спеціаліста. При бажанні вони можуть отримати її і в одному з медичних закладів європейської мережі Медікавер в Україні.

Важлива роль довіреного лікаря – у запобіганні хвороб. З цією метою, багато пацієнтів звернулися до свого лікаря на профілактичний огляд, щоб пройти гарантований державою мінімум обстежень, виявити ризики для здоров’я та при потребі дообстежитися.

Лікарі первинної медичної допомоги Медікавер – це ретельно відібрані фахівці, лідери своєї справи, що систематично проходять навчання та удосконалення знань у сучасних європейських медичних центрах саме для того, щоб впроваджувати найефективніші методики лікування та профілактики захворювань для своїх пацієнтів. У критичних ситуаціях наші лікарі надають невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного чи психічного здоров’я.

Декларації з лікарями Медікавер підписали люди різного соціального статусу, достатку, місця проживання, віку й статі. Всі вони отримують однаковий рівень медичної допомоги в гарантованих державою обсягах. А саме: необмежену кількість консультацій у лікаря, з яким пацієнт підписав декларацію, профілактичні огляди, базові аналізи за призначенням лікаря(!), рецепти на доступні ліки, довідки та листи непрацездатності.

Три місяці роботи за новими принципами медицини виявили деякі недоліки реформи. Наприклад, у той час, як держава гарантує пацієнтам 24 години зв`язку із довіреним лікарем сім днів на тиждень, люди мають розуміти, що не можуть вимагати від лікаря більше, ніж він може надати за оплачуваний державою мінімум. Що лікарі мають фіксовані години роботи, а попри них своє життя, мають свої сім’ї і так само, як їхні пацієнти, повинні піклуватися про своє здоров’я. Людям потрібно роз’яснювати, що соціально небезпечні інфекційні захворювання, психічні розлади та паліативні стани не належать до найпоширеніших хвороб і тому потребують не лише спеціалізованої допомоги, а й відповідних умов її надання (у тому числі й задля безпеки оточуючих), яких лікар сімейної практики аж ніяк не може забезпечити.

Додатковим навантаженням для сімейного лікаря в рамках медреформи стало динамічне спостереження за неускладненою вагітністю. Тоді як він не володіє методиками та не забезпечений засобами для здійснення такої діяльності.

На жаль, на сьогодні немає однозначної думки з приводу вирішення багатьох питань. Якщо не визначити відповідність необхідного обсягу медичної допомоги (згідно із чинними стандартами та протоколами), чисельності закріплених пацієнтів у рамкам робочого часу лікаря та його фізичним можливостям, усі добрі наміри реформи будуть зведені нанівець.

Людмила Соловей, сімейний лікар вищої категорії, завідуюча Поліклінікою Медікавер на Стрийській.

Схоже