Носова кровотеча

Носові кровотечі – дуже поширена проблема. Слизова носа містить безліч кровоносних судин, які розташовані близько до її поверхні. Вони дуже крихкі й легко кровоточать. Кровотечі з носа найчастіше трапляються у дорослих та дітей у віці від 3 до 10 років.

Є два види носових кровотеч – передні та задні, тобто з передніх та задніх відділів носа. Задні носові кровотечі можуть бути більш небезпечними ніж передні, оскільки кров тоді стікає по задній стінці горла. 

 

Причини виникнення кровотечі з носа

Багато факторів можуть спровокувати кровотечу з носа. Сухе повітря (сухий клімат, центральне опалення) – найпоширеніша причина носової кровотечі. У такому випадку слизова оболонка пересихає, утворюються кірки і судини стають більш ламкими. Тривале використання судинозвужувальних спреїв, місцевих кортикостероїдів або часте видування носа також є причиною носових кровотеч.

Інші поширені причини кровотеч з носа: сторонні предмети у носових ходах, травми, алергічний риніт, запалення слизової носа (під час ГРВІ), підвищений артеріальний тиск, порушення системи згортання крові, новоутворення. Кровотечі з носа, що виникають після травми, можуть свідчити про перелом кісток носа, черепа або внутрішньочерепну кровотечу.

Діагностику, зазвичай, проводять після візуальної оцінки стану пацієнта. Але іноді лікарю для встановлення точних джерел та причин кровотечі потрібні додаткові обстеження: загальний аналіз крові, коагулограма, ендоскопічний огляд носових ходів, комп'ютерна томографія.

 

Перша допомога при кровотечі з носа

Лікування носової кровотечі залежить від її типу та причини.

1. Кровотечі з передніх відділів носа (зона Кіссельбаха)

  • Тримаючи ніздрі закритими впродовж 10 хвилин, нахиліться трохи вперед і дихайте ротом.
  • Не лягайте, намагаючись зупинити носову кровотечу. Це може призвести до стікання слизу по горлі до дихальних шляхів або блювання.
  • Звільніть ніздрі через 10 хвилин і перевірте, чи зупинилася кровотеча. Якщо кровотеча продовжується, повторіть ці дії.
  • Можна також накласти холодний компрес на перенісся або застосувати судинозвужувальний назальний спрей.

2. Кровотечі з задніх відділів носа

Такі випадки трапляються рідше, але вони часто серйозніші, ніж кровотечі з передніх відділів носа. Тоді кров стікає по задній стінці горла.

У такому випадку самолікування може бути загрозливим для життя і потрібно негайно звертатись до лікаря для надання невідкладної допомоги.

 

Як запобігти носовій кровотечі

Є кілька способів запобігання носовій кровотечі

1. Контроль вологості у місці перебування.

2. Використання судинозвужувальних та стероїдних спреїв до носа згідно з інструкцією.

3. Контроль використання аспірину та антикоагулянтів, які можуть розріджувати кров і сприяти кровотечі з носа (потребує консультації з відповідним спеціалістом). 

4. Використовуйте сольові розчини для зволоження слизової носа.

Кровотеча з носа досить часта проблема і зазвичай не є загрозливою для життя. У більшості випадків можна зарадити самостійно вдома.

Зазвичай вони трапляються раптово і тривають недовго. Якщо вам не вдається зупинити кровотечу з носа до 30 хвилин, слід негайно звертатись до лікаря.

Кровотеча з задніх відділів носа може становити серйозну загрозу. В такому випадку не можна втрачати час та негайно звернутися по невідкладну допомогу лікаря.

 

Для запису на огляд наших отоларингологів звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Схоже