Рак молочної залози - це варто знати кожній

У всесвітній тиждень боротьби з раком молочної залози хочемо поговорити як важливо вчасно пройти діагностику, які сигнали вказують на терміновий візит і що варто робити жінці, в якої діагностували рак?

 

Рак молочної залози - це  проблема номер один, найчастіша форма раку в світі. Саме це захворювання є основною причиною смертності серед онкології. Діагностування раку грудної залози невпинно зростає  серед населення кожен рік на 2-3 % ! Через недостатню обізнаність, раком молочної залози оточує багато міфів та помилок. 

 

1. Що таке рак молочної залози?

Рак молочної залози виникає, коли клітини в тканинах молочної залози змінюються і продовжують розмножуватися. Ракова клітина - це атипова клітина, яка відрізняється швидкістю поділу.  Ці аномальні клітини накопичуються разом і утворюють пухлину. 

  

2. Ризики та причини виникнення раку молочної залози

 Насправді причин виникнення раку грудної залози є досить багато. Вони поділяються на зовнішні ризики - вплив середовища, радіації, тип харчування тощо, і внутрішні - тривале і неконтрольоване вживання гормональних препаратів, відсутність вагітності і лактації, супутні гормональні захворювання (діабет, хвороби щитовидної залози), опромінення, наявність доброякісних утворів (фіброаденома, внутрішньопротокова папілома, котрі з часом можуть малігнізуватися,тобто переродитись у злоякісні форми, хоча це буває дуже рідко 1-2 %). І,звичайно,не варто забувати про  спадковий фактор. Він є чи не першим або єдиним із важливих ризиків появи злоякісних утворень.

Симптоми раку молочної залози

Деякі ознаки та симптоми раку молочної залози, які можуть спостерігатися у жінок, можуть включати:

  • Зміна розміру або форми грудей
  • Поява утвору чи ущільнення в грудях  або під пахвою  болем або без нього.
  • Втягнення соска або його деформація
  • Виділення з соска залитої кров’ю або прозорої рідини
  • Перевернутий сосок
  • Рани на сосках, котрі не загоюються
  • Лущення шкіри грудей або нові складки 
  • Набряки, потовщення або усадка спостерігаються особливо на одній з грудей

 

Чому важливий регулярний скринінг на рак молочної залози?

Немає ранніх попереджувальних ознак раку молочної залози, що робить дуже важливим регулярне проходження скринінгових тестів. Скринінгові тести оцінюють  стан здорової людини, яка не має симптомів або ознак раку. Кожна жінка повинна розуміти, що навіть якщо у неї з'явилося ущільнення в грудях, воно довгий час може не мати значних розмірів. До того моменту, поки новоутвір молочної залози  не стає помітним, це буде друга або більше стадія раку.

Клінічне обстеження молочної залози та мамографія - два основні скринінгові тести на рак молочної залози. Мамографія - це золотий стандарт обстеження у жінок після 40 років. Його чутливість - 87%. І все одно він залишається основним стандартом обстеження.

Отримання скринінгових тестів через рівні проміжки часу може допомогти у ранньому виявленні раку молочної залози, що в свою чергу запобігає погіршенню стану. Чим вищий ризик захворювання, тим важливіше регулярне проведення  тестів.

  

3. Діагностика раку молочної залози

Коли під час обстеження у жінки виявляють будь-які відхилення від норми у молочній залозі, лікарі рекомендують пройти будь-який з наступних діагностичних тестів для подальшої оцінки захворювання і оцінки стану організму:

  • Обстеження молочної залози: фізичний огляд у мамолога, під час якого лікар перевіряє груди та лімфатичні вузли, пахви, щоб з’ясувати наявність ущільнень або інших відхилень, якщо такі є..
  • Мамографія:  є найбільш часто використовуваним рентгенографічним дослідженням молочної залози за допомогою мамографа, який виявляє відхилення в тканинах грудей. Мамографію рекомендовано проводити від 35 років.
  • УЗД молочної залози: використовує звукові хвилі для створення зображень внутрішніх структур молочної залози. Цей тип діагностики може бачити рідинні структури або мягкотканинні елементи. Він не виступає конкурентним методом обстеження, а навпаки  є додатковим і більше показаний жінкам до 40 років . Хоча даний вид діагностики є базовим для допомоги в проведенні біопсій для більшої точності 
  • Біопсія: Під час біопсії відбирають зразок клітин молочної залози із підозрілої ділянки та перевіряють, чи є клітини раковими чи ні. Він також визначає типи клітин, які беруть участь у раку молочної залози, що впливає на варіанти лікування. Біопсія часто розглядається як певний спосіб діагностики раку молочної залози.
  • МРТ молочної залози: робить декілька зображень внутрішніх структур молочної залози. Воно створює детальні зображення за допомогою потужних магнітних полів, радіохвиль та комп’ютера. Ці зображення допомагають оцінити ступінь раку молочної залози або відхилення, виявлені при мамографії. МРТ молочної залози часто використовується для скринінгу жінок, які мають високий ризик розвитку раку грудей, і тих, у кого результат біопсії позитивний.

   

ЗАПИСАТИСЯ НА КОНСУЛЬТАЦІЮ

 

4. Типи раку молочної залози

Існує кілька типів раку молочної залози разом з деякими підтипами. Знання типу та підтипу раку допомагає правильно визначити необхідне лікування та збільшує шанс на одужання. Зазвичай найпоширеніші типи раку молочної залози в основному класифікуються на дві категорії:

Інвазивний:  якщо пухлинні клітини поширюються у навколишні тканини, такий вид раку називають інвазивним.

Неінвазивний (in situ):  рак in situ, що означає «рак на місці».Це означає, що рак залишився в тканині

Ось різні типи раку молочної залози та значення кожного виду.

Протокова карцинома in situ (DCIS): це найбільш поширена форма, неінвазивного раку грудей. DCIS відноситься до ракових клітин, що знаходяться в молочних протоках, обмежені протоками і не поширюються на довколишні здорові тканини молочної залози.

Долькова карцинома in situ (LCIS): Подібно до DCIS, LCIS також є неінвазивним типом раку молочної залози. Долькова карцинома in situ відноситься до наявності ракових клітин у часточках, які є залозами, відповідальними за вироблення молока.

Інвазивна протокова карцинома (IDC): Це один з найпоширеніших видів раку молочної залози. При інвазивній протоковій карциномі рак починається в молочних протоках і поширюється на сусідню здорову тканину молочної залози.

Інвазивна часточна карцинома (ILC): при інвазивній часточній карциномі рак починається в часточках і поширюється на сусідню здорову тканину молочної залози.

Запальний рак молочної залози (IBC): рідкісний тип, проте він дуже агресивний і може швидко поширюватися. На відміну від інших видів раку молочної залози, при IBC ракові клітини блокують лімфатичні вузли біля грудей, що заважає лімфатичним судинам нормально стікати. Замість пухлинного розростання в грудях, при IBC хвора грудна клітина набрякає і стає ніжною. Інфікована грудка може виглядати червоною, товстою і без кісточок, як апельсинова кірка. Людина із запальним раком молочної залози може відчувати біль або свербіж, може помітити незвичні зміни у зовнішньому вигляді грудей, такі як швидке набрякання та зміна кольору шкіри.

Потрійно-негативний рак молочної залози: Це ще один рідкісний тип раку молочної залози, який має тенденцію до зростання та поширення швидше, ніж інші типи, і вважається важким для лікування. Рак молочної залози позначається як потрійно-негативний, якщо пухлина не має ні рецепторів естрогену, ні прогестерону, а також якщо вона не виробляє занадто багато білка HER2. Цей тип раку молочної залози має обмежені можливості лікування та менші шанси на одужання.

 Метастатичний рак молочної залози: відомий як запущений рак молочної залози або стадії IV. Це вказує на те, що рак поширився на віддалені від грудей частини тіла. Рак може поширитися на життєво важливі органи тіла, такі як мозок, легені, печінка та кістки. План лікування метастатичного раку молочної залози виконується з метою припинення росту ракових клітин та припинення його поширення.

 

5. Стадії раку молочної залози

Стадія раку молочної залози описує ріст ракових клітин і те, як далеко вони поширилися в організмі. Визначення стадії раку грудей допомагає лікарю призначити ефективне лікування.

Визначення стадії раку молочної залози дозволяє онкологу правильно визначити місце локалізації, динаміку зростання та вивчити, чи обмежений  рак лише однією областю, чи він поширився на здорові тканини молочної залози чи інші частини тіла.

Зазвичай діагноз для визначення стадії раку молочної залози може включати фізичне обстеження, рентген, методи візуалізації, сканування кісток та інші дослідження крові. На підставі патологічних повідомлень пацієнтки, стадія раку молочної залози згадується як число від 0 до IV. 

Давайте розглянемо кожен етап:

  • Стадія 0: Стадія 0 раку молочної залози вказує на неінвазивний рак, що означає, що захворювання, яке розпочалося в протоках або молочних залозах у грудях, обмежене цією ділянкою і не поширилося на сусідні здорові тканини.
  • I стадія: Починаючи з першої стадії, рак молочної залози вважається інвазивним. Перша стадія раку молочної залози описує, що пухлинні клітини поширилися на навколишні нормальні тканини молочної залози, але вони все ще є на невеликій ділянці.
  • II стадія: описує ріст або поширення раку. Це означає, що хвороба зростає, але все ще локалізована в грудях, або вона поширилась  лише на сусідні лімфатичні вузли.
  • III стадія:  розмір новоутворення перевищує 5 см в діаметрі, метастази при раку грудей на цій стадії перебувають у великій кількості не тільки в лімфатичних вузлах, але і у віддалених органах і системах. Вважається, що це запущений етап і важко боротися.
  • IV стадія:  Ця стадія вважається найбільш складною в лікуванні. Характеризується проявом метастазів. Осередки пухлини з’являються в кістках, легенях, печінці та на інших органах. Лікування звичайно проходить в якості прийняття обезболюючих препаратів. Однак, це не показник того, що лікування на 4 стадії раку молочної залози зовсім не потрібно проводити.

 

6. Як визначається стадія раку молочної залози?

Як зазначалося раніше, визначення стадії раку молочної залози є надзвичайно важливим для планування лікування. А для визначення стадії потрібна ключова інформація із патологічної діагностики, яка включає фізичне обстеження, рентген, методи візуалізації, сканування кісток та інші дослідження крові.

Ось деякі найважливіші характеристики ракових клітин, які враховуються під час постановки на облік:

  • Розмір пухлини
  • Чи поширився рак на сусідні здорові тканини або лімфатичні вузли?
  • Чи поширився рак на якісь віддалені органи в організмі?
  • Чи є в ракових клітинах білок, який називається рецептором естрогену?
  • Чи є в ракових клітинах білок, який називається рецептором прогестерону?
  • Чи виробляють ракові клітини білок HER2?
  • Наскільки ракові клітини схожі на нормальні клітини?

  

7. Як поширюється рак молочної залози?

Існує кілька способів поширення раку молочної залози на інші частини тіла, крім грудей. Але є три основні шляхи, за допомогою яких він може поширюватися, це пряма інвазія, лімфатичне поширення та гематогенне поширення. Ось що означає кожен тип:

Пряме вторгнення: Це означає, що поширення раку відбувається через тканину. Ракові клітини починають рости в одній області, а потім поширюються на сусідні здорові тканини тіла.

При лімфатичному поширенні найчастіше зазнають ураження пахвові лімфатичні вузли, підключичні,пригрудинні, надключичні, а далі - контралатеріальні та лімфатичні вузли шиї.

З гематогенних метастазів найчастіше є метастази грудних і поперекових хребців, в інші кістки (череп, ребра,таз і трубчасті кістки), а також у печінки, яєчники і мозок.

 

8. Лікування раку молочної залози

Лікування раку молочної залози залежить від таких факторів:

  • Тип раку
  • Розмір пухлини
  • Стадія раку

Різні типи лікування раку молочної залози включають:

Гормональна терапія: використовується для лікування раку молочної залози, чутливого до гормонів, особливо естрогену та прогестерону. Якщо бути точним, гормонотерапія означає блокування гормонів, що підживлює ріст ракових клітин. Таким чином, він може контролювати розповсюдження раку та знижує ймовірність рецидивів.

Хіміотерапія використовує препарати для знищення швидко зростаючих клітин, особливо ракових. Часто рекомендується жінкам, у яких рак вже поширився на інші частини тіла. Хіміотерапія також використовується для зменшення раку, що викликає симптоми, якщо такі є, і для контролю поширення раку.

Променева терапія: променева терапія використовує високоенергетичні хвилі для знищення ракових клітин. В основному рекомендується жінкам, яким зробили мастектомію при раку молочної залози великого розміру, а також тим, у кого рак поширився на лімфатичні вузли.

Хірургія для лікування раку молочної залози може включати лампектомія, мастектомію та операцію на лімфатичних вузлах.

Лампектомія: хірургічна операція, яка зберігає молочну залозу, або проводиться для видалення пухлини та тканин навколо неї. Лампектомія в основному рекомендована при менших пухлин. За наявності більших пухлин жінки можуть пройти хіміотерапію перед операцією, щоб зменшити пухлину, щоб було легше повністю видалити утворення за допомогою процедури.

Мастектомія - це операція, яка проводиться з метою видалення цілої молочної залози, переважно на пізніх стадіях, де руйнування ракових клітин або контроль захворювання неможливі. Проводиться, коли рак не поширився на лімфатичні вузли. Якщо рак поширився на лімфатичні вузли, для  їх видалення потрібно більш масштабне оперативне втручання. Мастектомія може бути виконана або в тому випадку, якщо у жінки діагностовано рак молочної залози на пізній стадії, або якщо у неї більший ризик його розвитку в майбутньому.

Хірургія лімфатичних вузлів: як випливає з назви, це операція з видалення хворих лімфатичних вузлів. Щоб з’ясувати, поширився рак на лімфатичні вузли чи ні, роблять біопсію. На підставі позитивного результату  визначається необхідність їх видалення.

Що таке хірургія реконструкції молочної залози?

Хірургія реконструкції молочної залози - це процедура відновлення форми грудей у жінок, які перенесли мастектомію. 

Операція з реконструкції молочної залози може бути зроблена відразу після мастектомії або пізніше, через кілька місяців або навіть через роки  після операцій (мастектомії або лампектомії).

Реконструкцію грудей можна зробити кількома способами. Найпоширеніші методи включають використання штучних імплантатів або тканин з інших частин тіла для відновлення форми грудей. 

9. Рак - не вирок. Показник одужання після раку

Рівень одужання у пацієнтів, у яких діагностовано рак молочної залози варіюється залежно від стадії раку на момент постановки діагнозу. Це також залежить від лікування та того, наскільки добре реагує організм пацієнта під час його прийому. Однак шанси на виживання, як правило, зменшуються із зростанням стадії раку. Наприклад, люди, яким діагностовано рак молочної залози на стадії 0 або 1, матимуть вищі шанси на одужання порівняно з тими, у кого ця хвороба була діагностована на більш пізніх стадіях, таких як стадія III або IV. Крім того, показники одужання також варіюються залежно від типу раку молочної залози, який було діагностовано. Отже, чим раніше виявлення, тим більше шансів на повне одужання.

 

10. Фактори ризику раку молочної залози

Усвідомлення ризиків раку молочної залози допомагає запобігти деяким з них і певною мірою захищатись від хвороби. Нижче наведено деякі фактори ризику раку молочної залози:

Вік: ризик раку молочної залози зростає у міру дорослішання.

Сімейний анамнез: Люди, у яких є близький кровний родич, хворий на рак молочної залози, збільшує ризик появи захворювання.

Менструація: Початок менструацій до 12 років може збільшити ризик раку молочної залози. Подібним чином жінки, у яких менопауза починається на більш зрілій стадії, частіше хворіють на рак молочної залози.

Вага: жінки з надмірною вагою мають більший ризик розвитку раку молочної залози. Це може бути пов’язано з жировими клітинами, які відповідають за вироблення та підвищення рівня естрогену після менопаузи. Крім того, надмірна вага збільшує рівень інсуліну в крові, що може вплинути на ризик раку молочної залози.

Вживання алкоголю: ризик раку молочної залози зростає із споживанням алкоголю. Жінки, які випивають два або більше алкогольних напоїв на день, мають багато ризиків розвитку раку молочної залози.

 

11. Профілактика раку молочної залози

Хоча не можна повністю запобігти появу захворювання, шанси на розвиток раку молочної залози можуть бути зменшені шляхом певних змін у здоровому способі життя. 

Деякі з них включають:

  • Підтримуйте здорову вагу
  • Обмежте споживання алкоголю
  • Виберіть грудне вигодовування дитини
  • Обмежте гормональну терапію в постменопаузі
  • Майте збалансовану дієту
  • Проходьте регулярні скринінгові тести на рак молочної залози та клінічні обстеження у профільних спеціалістів

Запорука міцного здоров’я - вчасно проходити всі регулярні обстеження та дбати про свій організм.

Для запису на консультацію до лікарів-мамологів на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911, або залишайте заявку на сайті

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже