Травма колінного суглоба

Кожен з нас хоча б раз у житті травмував суглоб під час активного відпочинку. Найбільш розповсюдженими травмами серед дітей та дорослих, за статистикою, є травми колінного суглоба та кисті рук. 

Забій - це найбільш поширена травма коліна, з якою знайомі і дорослі, і діти.

Водночас він не завжди є безпечною травмою, як може здатися на перший погляд. Травми колінного суглоба можуть бути досить болючими та непередбачуваними. Колінний суглоб - це один з найбільших та найскладніших суглобів у тілі, що складається з численних структур, включаючи кістки, сухожилля та хрящі. 

  

Ось деякі з найпопулярніших травм колінного суглоба та способи їхнього лікування:

  • Ентезопатія

Розтягнення зв'язок апарату колінного суглоба, що відбувається через незначні побутові травми. Лікування може включати спокій, холодові компреси, ортезна фіксацію, а також фізіотерапію для відновлення міцності та гнучкості звʼязок та сухожиль.

  • Пошкодження менісків

За будовою меніски - це хрящові півкільця в колінному суглобі. Вони виконують важливу стабілізуючу та амортизуючу функцію. Травмувати їх можна внаслідок обертання тіла при фіксованій стопі або глибокому присіданні під важким навантаженням. Лікування може включати консервативні та хірургічні методи в залежності від виду та ступеня пошкодження. 

  • Пошкодження хряща колінного суглоба

Такі пошкодження можуть виникати внаслідок травми або розвитку остеоартрозу різного генезу. Лікування може включати як консервативні так і  хірургічні методи:

- артроскопію колінного суглоба (часткове видалення пошкодженого хряща, тунелізація для стимуляції регенерації хряща);

- ендопротезування колінного суглоба (при крайніх стадіях остеоартрозу);

  • Перелом кісток колінного суглоба

Переломи можуть бути стабільними або нестабільними, внутрішньосуглобовими чи позасуглобовами, із зміщенням уламків та без зміщення. В залежності від ступеня пошкодження вибирається метод лікування (відкрита репозиція з фіксацією уламків, закрита репозиція, накладання гіпсової повʼязки).

  • Розрив передньої чи задньої хрестоподібних звʼязок

Це важливі стабілізуючі елементи колінного суглоба, без яких за досить короткий період колінний суглоб має здатність руйнуватися. Такі пошкодження вимагають оперативного лікування в обсязі заміни розірваної звʼязки. На даний час ця операція виконується артроскопічно за допомогою декількох розрізів, що дозволяє пацієнтові швидко реабілітуватися після втручання і повернутися до звичного життя.

  

Якщо ви діагностували у себе хоча б один із цих симптомів: сильний біль, набряк, обмежену рухливість або нестабільність суглоба, то важливо негайно звертатися до лікаря. Адже ці покази є прямою підозрою на травму колінного суглоба. Після діагностики лікар може призначити лікування та фізіотерапію для поліпшення здоров'я вашого колінного суглоба та відновлення його нормальної функції.

 

Для запису телефонуйте: 0 800 305 911 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже