Основні симптоми, що потребують візиту до лікаря та найбільш поширені методи лікування урологічних захворювань

Урологія - це сфера медицини, яка вивчає патології сечостатевої системи. Лікар уролог спеціалізується на діагностиці та лікуванні сечовивідної системи чоловіків і жінок (нирок, сечоводів,сечового міхура і сечовипускного каналу), чоловічих статевих органів і чоловічого безпліддя. Також урологія займається лікуванням сечокам’яної хвороби.

Основними причинами хвороби можуть бути: переохолодження, стреси, неправильне харчування, сидячий спосіб життя та інфекції – усе це завдає згубної шкоди сечостатевій системі людини.

Показання щодо візиту до уролога:

З віком ризик урологічних захворювань лише зростає, тому в профілактичних цілях треба проходити огляд раз на рік. Особливо це стосується чоловіків після 45 років.

Звернутися до уролога також треба, якщо у вас з'явилися такі симптоми:

- біль при сечовипусканні;

- рідке або занадто часте сечовипускання;

- зміна кольору або запаху сечі;

- нетримання сечі;

- наявність крові або гною в урині або еякуляті;

- почервоніння, свербіж, дискомфорт в ділянці чоловічих статевих органів;

- біль у паховій зоні та в попереку;

- больові відчуття під час або після статевого акту.

Цистит, простатит, пієлонефрит, аденома передміхурової залози, проблеми з сечовипусканням, камені в нирках, інфекції статевих органів, пухлини сечовивідних шляхів, природжені патології сечостатевої системи – усі ці захворювання успішно лікує уролог. Також до компетенції лікарів-урологів (андрологів, сексопатологів) входять такі захворювання, як імпотенція, перекрут яєчка, варикоцеле, чоловіче безпліддя й інші проблеми сексуального життя чоловіків.

Діагностика урологічних захворювань

Перш ніж призначити лікування, уролог проводить ряд діагностичних обстежень: опитування пацієнта, огляд, лабораторні дослідження крові й сечі, УЗД, рентген, томографію, біопсію й інші інноваційні способи обстеження. Такі методи дають можливість точно встановити діагноз і своєчасно розпочати лікування.

Методи лікування

Урологічні клініки пропонують сучасні методи лікування хвороб сечостатевої системи. Залежно від тяжкості захворювання лікар призначить індивідуальну схему консервативного або хірургічного лікування.

В урології для усунення сечостатевих хвороб використовуються такі методи:

- лапараскопія;

- трансуретральна резекція;

- лазерне дроблення каменів;

- катетеризація сечового міхура;

- перкутанні ендоскопічні операції;

- урологічні операції під контролем УЗД або рентгену;

- симультанні операції;

- масаж простати;

- медикаментозне лікування;

- фізіотерапія.

Усі хірургічні втручання у медичному центрі Medicover проходять з використанням сучасного устаткування. Операції під рентген- або УЗД-контролем підвищують якість і точність проведеної процедури. 

Малоінвазивні методи лікування урологічних захворювань дозволяють відновитися після операцій в короткий термін і проходять майже безболісно.

Урологічні захворювання зустрічаються у чоловіків дуже часто, але через психологічні бар’єри візит до лікаря відкладається. Не варто ігнорувати огляд уролога. Якщо захворювання виявити на початкових стадіях, то можна запобігти багатьом серйозним патологіям сечостатевої системи. Профілактичний візит до уролога  у медцентрі Medicover 1 – 2 рази на рік стануть запорукою чоловічого здоров’я на довгі роки.

Сексопатолог також вивчає порушення сексуальної функції: причини їх виникнення, дослідження розладів і методи лікування.

Спектр захворювань, що лікує чоловічий лікар, надзвичайно широкий:

- аденома передміхурової залози;

- уретрит;

- простатит;

- цистит;

- орхіт;

- варикоцеле;

- інфекції сечостатевої системи і ті що передаються статевим шляхом ;

- сечокам’яна хвороба;

- порушення потенції і ерекції у чоловіків;

- чоловіче безпліддя.

Такі патології, завдяки урологові і сексопатологові можна вилікувати в максимально короткі терміни.

Часто чоловіки не звертають уваги на симптоми й думають, що захворювання пройде саме по собі. Але, на жаль, такого не відбувається. Хвороба може тільки прогресувати або перейти в хронічну форму та спричинити:

- дискомфорт в зовнішніх статевих органів;

- кров і гній в спермі;

- біль під час статевого акту;

- сильні виділення із сечовивідного каналу;

- біль при сечовипусканні;

- проблеми з потенцією та ерекцією;

- новоутворення на статевих органах і прилеглих тканинах 

Причин виникнення вищезгаданих симптомів багато: запальні захворювання сечостатевої системи,  інфекції що передаються статевим шляхом, гормональні порушення, спадкові захворювання,зайва вага, відсутність фізичних навантажень (спорту), наявність шкідливих звичок, стреси, шкідливості в роботі та інше.

Ці симптоми будуть сигналом, що треба звернутися до андролога – це лікар, який займається вивченням, діагностуванням і лікуванням чоловічої репродуктивної сфери.  До репродуктивної системи чоловіків належать такі органи: передміхурова залоза з сім’яними міхурцями, статевий член і  уретра, калитка , яєчка  і їх додатки, сім’яні протоки– усі ці органи і лікує андрологія  у  чоловіків.  До компетенції лікаря андролога належить покращення показників фертильності і боротьба з чоловічим безпліддям. Також лікар андоролог консультує з приводу методів контрацепції. 

Підготовка до консультації у андоролога

Особлива підготовка до прийому не потрібна. На огляд треба йти, виконавши звичайні гігієнічні процедури статевих органів . Якщо є підозри на запалення передміхурової залози, слід випорожнити пряму кишку і мати наповнений сечовий міхур, оскільки лікар можливо проводитиме ректальний огляд.

Як проходить консультація у лікаря андролога

На консультації лікар проведе опитування, ознайомиться зі скаргами пацієнта та історією хвороб. Щоб діагноз був точним, фахівець призначає додаткові аналізи, УЗД статевих органів з доплерографією, мазок з уретри, тощо. Можливо, знадобиться консультація інших лікарів: ендокринолога, невролога, психолога,репродуктолога, генетика, дерматовенеролога та інших. В результаті комплексного обстеження та виявлення причини хвороби, андролог призначає схему лікування. Тобто він лікує не симптоми, а першопричину розвитку патології.

Медичний центр Medicover пропонує великий вибір методів лікування захворювань сечостатевої системи: медикаментозний ,оперативний і комбінований.

На консультації андролог рекомендує профілактику хвороб сечостатевої системи. Це здоровий спосіб життя, контроль зайвої ваги, нормалізація сну, правильне харчування та індивідуальні фізичні навантаження.

За статистикою, різні андрологічні захворювання зустрічаються у 63 % представників сильної статі. Тому ми рекомендуєм сімейним парам які планують вагітність звертатись для прегравідарної підготовки до профільних спеціалістів (андрологів,гінекологів) нашого центру .Таким чином вдасться уникнути багатьох ускладнень і запобігти розвитку хвороб сечостатевої системи. Адже чим раніше починаєш лікування, тим ефективніше воно буде.

Звертайтеся до медичного центру Medicover та будьте здорові!

Схоже