Дихай на повні груди!

17  травня у світі відзначається День пульмонолога

Це важлива та необхідна професія, адже легені - це орган дихання, без якого неможливо уявити життя.

Пульмонологи - це фахівці- терапевти, які спеціалізуються на діагностиці та лікуванні захворювань дихальної системи. 

У період пандемії Covid-19 профілактика легеневих захворювань, особливо запалень та пневмонії, дуже важлива для кожного.

Перш за все, потрібно розуміти, що більшість гострих респіраторних захворювань виникає внаслідок потрапляння збудника інфекції - віруса, бактерії чи грибка, в дихальні шляхи.

 

Розрізняють декілька видів гострих респіраторних захворювань:

  • хвороби, спричинені вірусами : ГРВІ, грип, парагрип, кір тощо; 
  • хвороби органів дихання, спричинені бактеріями: туберкульоз, дифтерія, пневмонія, синусит, тонзиліт, плеврит тощо;
  • хвороби, спричинені алергенами : алергічний риніт, бронхіальна астма;
  • неінфекційні захворювання органів дихання : пневмоторакс, емфізема, хронічний обструктивний бронхіт, рак легень.

Кожне з цих захворювань ушкоджує органи дихання та потребує тривалого лікування.

 

Щоб уникнути захворювань дихальної системи, варто дотримуватись кількох правил:

  1. Перш за все, не забувайте про первинну профілактику : відмова від шкідливих звичок, особливо від паління, яке шкодить вашим органам дихання, уникнення стресів та дотримання правильного збалансованого харчування допоможуть підвищити опірність організму інфекціям і запобігти захворюванням. 
  2. Дотримання правил особистої гігієни та догляду :  ретельне миття рук, загартовування, відповідний погожі одяг, регулярні прогулянки на свіжому повітрі, теплий чай у холодну пору року та провітрювати приміщення щодня сприятимуть профілактиці захворювань органів дихання.
  3. Тренуйте свою систему дихання.  Регулярні фізичні навантаження, що відповідають вашому стану здоров’я і підготовки сприятимуть збереженню здоров’я і чудовому самопочуттю. 
  4. Хронічний авітаміноз та зневоднення негативно позначаються не лише на стані вашої шкіри і шлунково-кишкового тракту, але і  на здоров’ї загалом: знижується опірність організму , імовірність захворіти на різноманітні недуги зростає. Тому слід ретельно дбати про повноцінне збалансоване харчування, споживати достатньо води, а при потребі доповнювати свій раціон харчовими добавками у вигляді полівітамінів. 
  5. Уважно ставтеся до лікування вже наявних захворювань: не важливо, чи йдеться про сезонний алергічний риніт, хронічний бронхіт або бронхіальну астму – слід дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, уникати загострень і своєчасно і в повній мірі лікуватися, якщо стан все ж таки погіршився, - адже попередити розвиток ускладнень завжди легше, ніж боротися із ними.
  6. Та найважливіше – слід уникати контактів із хворими, якщо це можливо. Якщо ж ви доглядаєте за хворою дитиною або родичем, дотримуйтесь правил профілактики, регулярно проводьте вологе прибирання і дезінфекцію поверхонь, а також провітрювання. Важливо дотримуватись загальних карантинних обмежень якщо виникла така потреба з огляду на епідеміологічну ситуацію, та своєчасно робити профілактичні щеплення. Це дозволить захистити ваш організм від збудників, та, в разі захворювання, допоможе запобігти важкому перебігу.

 

Піклуйтесь про себе та свій організм, ведіть здоровий спосіб життя та регулярно обстежуйтесь. І ваші легені віддячать вам здоровим диханням!

Схоже