Шановні пацієнти!
Повідомляємо, що наразі ми призупинили підписання декларацій із дорослими пацієнтами, але продовжуємо підписання з дітьми.
Для отримання більш детальної інформації просимо звертатись на нашу гарячу лінію 0 800 305 911.
Харчові звички закладаються нами з дитинства, і зазвичай малюки, яких батьки привчали харчуватись правильно, обмежували вживання фаст-фуду та шкідливої їжі, у дорослому віці підтримують цю модель поведінки.
Тож яким повинно бути харчування малюків та школяриків, аби вони отримували всі необхідні вітаміни та мікроелементи розказує дитячий лікар-гастроентеролог, Нагурська-Кобіневич Ірина Іванівна
Достатня кількість поживних речовин міститься в м’ясних продуктах, фруктах та овочах, також не варто уникати в раціоні дитини продукти, які містять багато кальцію, до прикладу молочні продукти, сири.
Збалансований раціон та правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорою і уважною.
Яким повинно бути харчування малюка від 3 до 7 років?
Головним завданням є забезпечення нормального росту та розвитку організму, а також підготовка мозку, м’язів та кісток до зростання розумових і фізичних активностей і зміни режиму, коли з’явиться школа.
Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:
Необхідна енергетична ємність малюка до 3 років складає 1300 ккал, для дитини 4-5 років - 1500 ккал, а для школярів 7 років - 1800 ккал.
Окрім цього, щоденно в раціоні дитини повинна бути достатня кількість жирів, вуглеводів та білків.
Джерелами жирів для дитини є масло вершкове та рослинне, молоко, вершки, молочні продукти, а також м’ясо та риба.
Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі.
Повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба,молоко, молочні продукти, яйця, бобові та хліб.
А також дитину потрібно забезпечити достатньою кількістю солей та мікроелементів. Для формування кісток, зубів, а також нормальної роботи серця потрібен кальцій, він міститься в молоці, йогурті, ряжанці та сирі. Також активну участь у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення бере фосфор, який міститься в рибі, м’ясі сирах та бобових.
Для нормального функціонування щитовидної залози потрібен йод, який можна природньо отримати з морської риби, морської капусти та водоростях. Для розвитку і росту, нормального статевого дозрівання у дітей варто ввести в раціон цинк, яким багаті риба, м’яса, яйця, гречана крупа тощо.
Окремою категорією є вітаміни, які необхідні кожній дитині, незалежно від віку, особливо вітаміни групи С (картопля, петрушка, цитрусові, шипшина, солодкий перець), вітаміни групи В (крупи, бобові, печінка, м’ясо, молочні продукти, риба), вітаміни групи А (вершкове масло, печінка, вершки, морква, сметана), вітамін Д (курячі яйця та печінка), групи Е (олії, крупи та яйця).
Рекомендуємо, дітям від 3 до 7 років не вживати ковбасні вироби, гостру та смажену їжу, копченості та спеції.
Важливо навчити дитину притримуватись режиму харчування : сніданок, обід та вечеря. І за потреби 1-2 перекуси за день. Малюк має усвідомлювати, що пропускати прийом їжі не можна і він необхідний, аби почувати себе енергійно і здорово.
Як заохотити дитину до здорового харчування
І головне - будьте прикладом для своєї дитини. Харчуйтесь здорово і збалансовано, не ігноруйте вживання достатньої кількості фруктів та овочів. Саме ваша поведінка буде наслідуватись дитиною.
Від здорового харчування дитини залежить стан всього організму. Привчайте малюка з дитинства до правильної і тоді вам ніколи не доведеться мати проблем із його харчуванням у майбутньому.
Для запису на консультацію до лікаря-гастроентеролога звертайтесь за телефоном 0 800 305 911
На час повітряної тривоги:
Після завершення повітряної тривоги:
Дякуємо за розуміння!
Контактний номер телефону 0 800 305 911