Гепатит: що варто знати?

Гепатит - це захворювання печінки запального характеру, яке має вірусне походження.

Існує п’ять видів гепатиту, які класифікують зараз : А,B,C,D i E. Усі типи призводять до захворювання печінки, проте між ними існує різниця.

Здебільшого типи В і С призводять до розвитку хронічних запалень печінки і є причиною розвитку цирозу та раку у наслідку.

 

Головні причини розвитку гепатиту:

- віруси гепатиту;

- медикаменти;

- деякі інфекційні захворювання;

- аутоімунні захворювання;

- токсичні речовини (алкоголь, наркотики, отрута тощо).

  

Гепатит поділяють на гострий та хронічний. Якщо людина хворіє впродовж 6 місяців і більше, то це вже хронічна форма захворювання.

До гострих форм гепатиту відносять типи А і Е. Вони здебільшого не переходять у хронічну форму. Зараження ними відбувається через продукти харчування, воду, а також побутовим шляхом.

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається переважно після контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами (переважно кров), зокрема:

- переливання інфікованої крові або її компонентів;

- вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;

- інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо);

- передача вірусу від матері до дитини (стосується більше гепатиту В);

- побутовим шляхом (унаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові);

- статевим шляхом під час незахищених статевих контактів.

 

Симптоми гепатиту

Симптоми різняться залежно від стадії та активності патологічного процесу. 

На гепатит можуть вказувати:

- тягнучі болі в правій частині живота, що можуть ставати більш вираженими після погрішностей у дієті або фізичного навантаження;

- порушення травлення: нудота, блювання, нестійкі випорожнення;

- підвищення температури до невисоких показників (до 37,5°С) протягом тижня та довше;

- необґрунтована слабкість – «печінкова слабкість»;

- жовтяниця, свербіж шкіри;

- темна сеча;

- поява на шкірі судинних зірочок;

- пальмарна еритема (почервоніння долонь);

- підвищена кровоточивість: часті носові, маткові кровотечі, утворення синців;

- збільшення селезінки;

- асцит – накопичення рідини в черевній порожнині.

 

Діагностика гепатиту

Якщо ви виявили симптоматику у себе чи когось із рідних, то рекомендуємо звернутись до сімейного лікаря . Він направить вас на необхідні обстеження та, у разі потреби, скерує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога). Діагностика цього захворювання будується на зборі та ретельному аналізі анамнезу. Для уточнення діагнозу проводять загальний аналіз крові, аналіз сечі. Обов'язковим є біохімічне дослідження крові на печінкові ферменти, обстеження на маркери вірусних гепатитів.

 

Методи лікування гепатиту  

Лікування залежить від форми та типу захворювання. Якщо у людини діагностують гепатит типу А або Е, то рекомендується стаціонарне лікування в інфекційному відділенні. У разі виявлення хронічного вірусного гепатиту В і С, залежно від кількості вірусних клітин у крові, назначається противірусна терапія. Якщо захворювання походить не від вірусів, то назначається лікування залежно від збудника.

Обов’язковим етапом для кожного пацієнта, в якого діагностували гепатит, є строга дієта. Виключення з раціону смаженого, жирного, пряної їжі, алкоголю та прибрати паління на час лікування, а бажано взагалі позбутись шкідливих звичок у подальшому житті.

 

Профілактика захворювання:

- дотримуйтесь правил гігієни, вживайте оброблену їжу та фільтруйте воду, яку п’єте.

- задля профілактики гепатиту А радимо вакцинуватись. У світі існує щеплення проти цього типу, яке захищає вас за рахунок антитіл. Вакцинування здійснюється двічі впродовж 5-7 років аби ваш організм був захищений

- проти гепатиту В і D також найдієвішим методом захисту є вакцинація. Згідно норм ВООЗ щеплення від гепатиту типу В відбувається у малюків впродовж 24 годин від народження. Так як заразитись типом D майже неможливо без наявності в організмі вірусів типу В, то таке щеплення захищає одразу від обох типів гепатиту. 

- Від гепатиту типу С, на жаль, поки немає існуючих вакцин, тому для профілактики і захисту варто дотримуватись наступних правил: 

1. застосування бар’єрних контрацептивів;

2. користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;

3. користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);

4. користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

 

В умовах «Медікавер Україна» є можливість провести вакцинацію від вірусного гепатиту А та гепатиту В вакцинами компанії «Гляксо Сміт Кляйн» (Бельгія).

Вакцина «Хаврикс 720» - інактивована вакцина для профілактики вірусного гепатиту А, первинна профілактика проводиться для дітей від 1 року до 18 років включно, складається з 1 дози (0,5мл) вводиться внутрішньом’язово. Ревакцинація проводиться в будь-який час між 6 і 12 місяцями після введення першої дози вакцини.

Вакцина «Хаврикс 1440» - інактивована вакцина для профілактики вірусного гепатиту А, первинна профілактика для дорослих віком від 19 років, складається з 1 дози (1,0мл) вводиться внутрішньом’язово. 

Ревакцинація проводиться в будь-який час між 6 місяцями і 5 роками після введення першої дози, найоптимальніше між 6 і 12 місяцями після введення першої дози вакцини. 

Вакцина «Енджерикс В» - інактивована вакцина для профілактики вірусного гепатиту В. Вакцинація проводиться для всіх вікових категорій, складається з 3 доз (0, 1 та 6 місяців): схема імунізації, згідно якої другу дозу вводять через 1 місяць, а третю – через 6 місяців після першої.

Прискорена схема вакцинації складається з 3 доз (0,1 та 2 місяці),другу ін’єкцію проводять через 1 місяць після першої, третю – через 2 місяці після першої, імунітет виникає швидше і вакцинація переноситься краще; згідно з цією схемою можливе застосування четвертої дози через 12 місяців.

Екстрена вакцинація складається з 3х доз (0, 7, 21 день), другу ін’єкцію роблять через 7 днів після першої, третю через 21 день після першої. При застосуванні цієї схеми рекомендовано проведення четвертої дози через 12 місяців після першої. Застосовується, якщо необхідно швидко одержати імунітет, наприклад, мандрівникам у високоендемічні зони, за місяць до виїзду. 

Необхідність бустерної дози у здорових людей, які отримали повний курс первинної вакцинації, не підтверджена; однак на сьогодні деякі офіційні програми вакцинації включили рекомендації щодо введення бустерної дози вакцини, яких слід дотримуватись.

Для пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, а також пацієнтів з імунною недостатністю рекомендується введення бустерної дози для забезпечення необхідного рівня антитіл.

Вакцина «Твінрікс» - комбінована вакцина для профілактики гепатиту А та гепатиту В, проводиться для дітей та дорослих. 

 

Вакцинація

Для дітей віком від 1 року до 15 років: складається з 2-х доз (1,0мл), другу дозу вводять в проміжку між 6 та 12 місяцями після введення першої дози.

Для дорослих і підлітків від 16 років: складається з 3-х доз (1,0мл), першу дозу вводять у вибраний день, другу – через місяць, а третю – через 6 місяців після першої дози. 

На основі даних довготривалого спостереження при вакцинації дорослих вакциною «Твінрикс» за схемою 0,1,6 місяців було встановлено, що специфічні антитіла зберігаються до 15 років після завершення вакцинації.

Записуйтесь на вакцинацію від гепатиту в Медікавер та консультацію гастроентеролога та інфекціоніста при потребі і будьте спокійні за ваше здоров’я.

 

Потурбуйтесь про себе вже сьогодні.

Для запису звертайтесь за номером телефону 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже