Вакцинація проти COVID-19 дітям

Вакцинація дітей проти COVID-19 викликає суперечки. З осені 2021 року вакцину для профілактики вірусу SARS-COV-2 можуть отримати діти та підлітки віком від 12 до 17 років. Проте багато батьків занепокоєні вакцинацією своїх дітей, тим більше, що існує хибна думка, що у дітей COVID-19 завжди легкий або навіть безсимптомний. Як це насправді? Чи потрібно вакцинувати дітей проти COVID-19?

Отже, 13 жовтня 2021р. розпочалася реєстрація на вакцинацію дітей віком 12 - 17 років. На даний момент дітей вакцинують вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech, оскільки це єдина на даний момент вакцина з ефективністю та безпекою, підтвердженою клінічними дослідженнями у цій віковій групі.  Вакцинацію від коронавірусу дітям проводять у Великій Британії, Ізраїлі, США, ЄС та у багатьох країнах.  

EMA (Європейське агентство з лікарських засобів) рекомендує Comirnatу для застосування у віковій групі 12-15 років 28 травня 2021 року. Відповідно до Коротких характеристик препарату та позиції Європейського агентства з лікарських засобів (EMA), вакцинацію слід проводити в два етапи  з інтервалом 3 тижні.

У групі 16-річних і старше щеплення Comirnaty було затверджено раніше.

  

Чому треба щепити дітей?

Минулої доби в Україні Covid-19 захворіло майже 1830 (28.10)  дітей. З початку пандемії захворіли десятки тисяч дітей.

Вірус Delta та Delta Plus значно небезпечніший для дітей, вони частіше мають тяжкий перебіг і потрапляють до лікарень, тому вакцинація захищає дітей від важкого та ускладеного перебігу. Важливо знати, що діти передають вірус літнім людям, які мають більший ризик серйозного зараження COVID-19. 

 

Ефективність у дітей 12-15 років

Ефективність вакцини оцінювали як розвиток підтвердженої інфекції COVID-19 щонайменше через 7 днів після 2-ї дози. Ефективність у віковій групі 12-15 років склала 100%.

Серед 1005 суб’єктів, які отримували Comirnaty, ніхто не захворів, а серед 978 суб’єктів, які отримували плацебо, було повідомлено про 16 випадків (до цього аналізу були включені лише суб’єкти без ознак попередньої інфекції). Жодна дитина не постраждала від COVID-19.

Ефективність у групі підлітків 16-17 років оцінювали разом з іншими віковими групами, для яких ефективність вакцини проти COVID-19 раніше була визначена на рівні 95%.

 

Етапи вакцинації:

  • згода батьків, №063-2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики» та наявність карти імунізації / облікової форми №063/о з документальним підтвердженням проведеної рутинної імунізації згідно календаря профілактичних щеплень. 
  • Заповнити форма запису до листа очікування вакцинації від COVID-19
  • Огляд сімейного лікаря / педіатра
  • Проведення вакцинації

Запис на вакцинація

   

Щеплення проти COVID-19 у дітей та поствакцинальні реакції

Поствакцинальні реакції зазвичай були легкими або помірними. Найчастішими клінічними проявами у дітей 12-15 років були біль у місці ін’єкції (> 90%), головний біль, загальна слабкість, втомлюваність (> 70%), біль у м’язах і озноб (> 40%), а також артралгія і гарячка (> 20%) ).

У дітей віком від 16 років і старше найбільш поширеними післявакцинальними реакціями були біль у місці ін’єкції (> 80%), втома (> 60%), головний біль (> 50%), біль у м’язах і озноб (30%), біль у суглобах ( > 20 %), лихоманка та набряк у місці ін’єкції (> 10 %).

  

Які протипоказання для щеплення дітей?

Pfizer/BioNTech протипоказана, якщо у дитини були серйозні алергічні реакції на один із компонентів вакцини. 

Рекомендують відкласти вакцинацію проти Covid-19 дітям, які перенесли мультисистемний запальний синдром.

 

Важливо: вакцинація від коронавірусу дитини можлива лише у випадку проведених всіх необхідних вакцин згідно Календаря профілактичних щеплень.

  

Чи варто вакцинувати дітей від COVID-19?

Зазвичай кажуть, що діти рідше хворіють на COVID-19, а якщо хворіють то без ускладнень. Проте реальне життя вносить корективи, вірус COVID-19 невпинно мутує і на сьогодні діти хворіють на рівні з дорослими, також мають серйозні ускладнення і, на жаль, помирають.

Одним із дуже серйозних ускладнень після зараження COVID-19 є так званий педіатричний запальний мультисистемний синдром, пов’язаний з COVID-19 (PIMS). Симптомами PIMS є лихоманка, біль у животі та високі маркери запалення. Цей синдром викликає збій у роботі внутрішніх органів: серця, печінки, легень та інших органів. У більшості випадків PIMS необхідна госпіталізація дитини, захист життєво важливих функцій та імуномодулююче лікування. Смертність від PIMS зараз становить 2%.

Ще одним тривалим ускладненням є так званий постковідний синдром, який вражає одну з 10 дітей з клінічними проявами COVID-19. Це проявляється втомою, проблемами з концентрацією уваги і сном, а також емоційними розладами.

МЦ Медікавер проводить щеплення дітей в наступних пунктах вакцинації:

м. Львів, вул. Антоновича, 102 вул. Героїв УПА 73

       

Представлена інформація медичного характеру не є медичною інструкцією діагностування хвороби пацієнта. Лікар відповідно до медичних показань після огляду пацієнта визначає обсяг діагностичних досліджень та процедур, які узгоджує із пацієнтом. 

За бажанням та за рахунок пацієнта згідно прайс-листа Медичного центру, що знаходиться за посиланням: /prices можуть бути проведені додаткові обстеження, які не охоплені медичними показаннями.

Пам’ятайте: САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже