Кефалогематома - родова травма у дитини

Кефалогематома — це родова травма м'яких тканин черепа.

Виникає при вираженому зсуві шкіри з окістям щодо кісткового черепу, що призводить до травматичного розриву судин. Між окістям і плоскими кістками накопичується кров і утворюється гематома. Це досить поширена патологія, на 1000 новонароджених припадає 2-5 дітей із цією родовою травмою.

 

Основними причинами утворення кефалогематоми є:

- великий плід;

- неправильне положення плода;

- стрімкі або затяжні пологи.

Діагностика грунтується на даних фізикального огляду немовляти (виявлення патологічного новоутворення на 2-3 день після народження, розміри якого збігаються з краями кістки черепа – основні клінічні критерії захворювання) та даних інструментального дослідження (УЗД новоутворення та нейросонографія, які призначаються для уточнення розмірів, поширеності та характеру патологічного новоутворення).

 

Залежно від розміру патологічного вогнища, виділяють 3 ступеня кефалогематоми:

- ступінь 1 – розміри утвореної пухлини не перевищують 4 см;

- ступінь 2 – гематома розміром 4-8 см;

- ступінь 3 – кефалогематома перевищує 8 см в діаметрі.

 

Лікуванням кефалогематоми займається неонатолог або дитячий хірург. Гематома невеликого розміру не потребує спеціального лікування. Малюкові призначаються препарати кальцію і вітаміну К на 5-7 днів, на 5-6 день можливе місцеве використання мазі на основі гепарину. Курс терапії складає 7-10 днів. 

При відсутності позитивного ефекту від консервативного лікування рекомендовано проведення пункції кефалогематоми. Це безпечна для здоров'я малюка процедура, проведення якої займає не більше 10 хвилин. Шкіру дитини в місці утворення гематоми проколюють голкою, відсмоктують кров, після чого місце проколу знезаражують і накладають пов'язку.

Хірургічне видалення кефалогематоми показано при нагноєнні, а також при III ступені розвитку патології.

 

Основними ускладненнями нелікованої кефалогематоми є:

 - Осифікація (якщо впродовж 4 тижнів вміст кефалогематоми не розсмоктується, навколо неї утворюється щільна капсула. Надалі цей процес може призвести до формування екзостозу та кісткового дефекту. Череп дитини набуває асиметричної форми, а утворені кісткові випинання тиснуть на головний мозок і провокують розвиток вогнищевої неврологічної симптоматики).

- Інфікування (нагноєння кефалогематоми відбувається в разі потрапляння збудника через пошкоджену шкіру голови. Цей процес несе серйозну загрозу для дитини, оскільки імунна система новонародженого вразлива до патогенних мікроорганізмів. Локальне інфекційне запалення може поширитися на центральну нервову систему (менінгіт, арахноїдит, енцефаліт) і весь організм (сепсис, інфекційно-бактеріальний шок).

 

Виявлення кефалогематоми якнайраніше гарантує швидку реабілітацію для малюка.

 

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже