В клініці Медікавер пройшла вакцинація працівників від коронавірусу

Понад 50 співробітників медичного центру "Медікавер" долучилися до всеукраїнського флешмобу з популяризації кампанії вакцинації в Україні! 

В Україні з 24 лютого розпочалася вакцинація проти коронавірусу. В першу чергу прищеплюють медиків, які працюють з хворими на COVID-19. Таким чином, медики на власному прикладі показують пацієнтам і своїм колегам, що вакцинація необхідна.

Команда Медікавер сподівається, що 2021 рік дозволить нам повернутися до звичного життя. Сьогодні, оскільки ми стикнулися з пандемією, то віримо, що лише провакцинувавшись зможемо зупинити її, поступово скасувати обмеження і повернутися до звичного життя. Ми також хочемо звернути вашу увагу на медичні факти, що стосуються набуття імунітету. 

Нижче ви зможете прочитати важливу інформацію, підготовлену нашим медичним департаментом для вас.

1. З якого віку рекомендована активна імунізація вакциною CoviShield?

З 18 років

2. Скільки доз вакцини необхідно, щоб сформувати імунітет?

У випадку вакцини CoviShield, друга доза 0,5 мл вводиться через 4-12 тижнів  після першої 0,5 мл. 

3. Коли формується імунітет після вакцинації?

За інформацією виробника – через 15 днів після введення 2-ї дози.

Ефективність вакцини (захист від вірогідності захворювання) оцінюється більш ніж 73%, а сероконверсія (підвищення рівня зв`язуючих антитіл) спостерігалась у більш, ніж 98% вакцинованих.

4. Чи є COVID-19 в анамнезі протипоказом до вакцинації?

Перенесене захворювання на COVID-19 не є протипоказом до вакцинації. Попередні дослідження не підтвердили побоювань щодо безпечності вакцинації у осіб з історією зараження COVID-19 або з виявленими антитілами проти цього вірусу. Тому  пацієнтам, які перехворіли, також слід робити щеплення. Це пов’язано з тим, що ще невідомо, як довго антитіла виробляються та зберігаються в організмі у відповідь на природню інфекцію і чи забезпечує вакцинація кращий захист. 

5. Чи можу я заразити інших людей або передати вірус після щеплення?

Від факту проведення вакцинації – ні. Але вакцинована людина може інфікуватися через контакт з хворою особою і, хоча у неї не буде розвиватися хвороба, вона здатна заразити інших людей. 

6. Чи слід вакцинованим особам продовжувати носити маски?

Експерти рекомендують вакцинованим особам продовжувати прикривати свій рот і ніс, дотримуватись рекомендованої дистанції, уникати скупчення людей і часто мити та дезінфікувати руки. Щеплення захищає від важкого перебігу хвороби і ускладнень, але не виключає можливості передачі вірусу та зараження нещеплених осіб. На даний момент невідомо наскільки ефективно вакцини зупиняють розповсюдження інфекцій SARS-CoV-2. Тому, слід використовувати всі доступні засоби для стримування пандемії. 

7. Хто не може бути вакцинований (протипокази до вакцинації)?

Для вакцин, які зараз зареєстровані в Україні, абсолютним протипоказом є гіперчутливість до діючої речовини або будь-якої з допоміжних речовин, включаючи осіб, які мали анафілактичну реакцію на введення першої дози вакцини проти COVID-19 або сильну алергічну реакцію на діючу речовину чи інший інгредієнт вакцини. Якщо Ви коли-небудь мали сильну алергічну реакцію на будь-які ліки, вакцину або їжу, будь ласка, повідомте свого лікаря перед вакцинацією. 

Через обмежені дані, введення вакцини базується на індивідуальному рішенні пацієнта та рішенні лікаря для наступних категорій людей:

 • жінок, які вагітні або планують завагітніти - дані  обмежені; отже, вакцинація може розглядатися лише, якщо користь перевищує будь-який ризик для матері та плоду, наприклад, особи, яким загрожує зараження SARS-CoV-2 (у тому числі професійно активний медичний персонал) або можливий важкий перебіг COVID-19 (включаючи осіб з ожирінням, цукровим діабетом тощо);

• жінок, які годують груддю - невідомо, чи вакцина потрапляє в грудне молоко. 

Існують також тимчасові протипокази до вакцинації:

• поточне або нещодавнє зараження SARS-CoV-2 (до одужання). Це потрібно для того, щоб уникнути помилкового приписування будь-яких нових симптомів або прогресування симптомів вакцинації. Оскільки загострення може статися до 2 тижнів після інфікування, у деяких пацієнтів з COVID-19, вакцинація повинна в ідеалі відкластися до одужання і принаймні до чотирьох тижнів після появи симптомів або проводитись через чотири тижні після першого позитивного результату ПЛР або тесту на антиген у безсимптомних осіб;

• інша гостра, важка фебрильна хвороба або гостра інфекція - до зникнення симптомів інфекції;

• загострення хронічного захворювання - до стабілізації стану здоров’я пацієнта.

Схожі новини